Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă

Consiliul Concurenței. Raport de activitate pentru anul 2020
03.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Content

Miercuri, 3 februarie 2021, Consiliul Concurenței a dat publicității raportul de activitate pentru anul 2020.

Investigații finalizate
– Autoritatea de concurenţă a finalizat 13 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, cu una mai puţin faţă de 2020. Din acestea, 85% au fost cazuri de înțelegeri de tip cartel.
– Au fost finalizate investigații de impact în domenii esențiale (farmaceutic, servicii financiare, comercializarea lemnului, comerț online), care stabilesc poziția instituției pentru cazuri viitoare:
– Dante Internațional SA – în premieră la nivel european: definirea pieței pe care activează  platformele online și constatarea unui abuz de poziție dominantă al platformei;
– Leasing financiar: stabilirea poziției Consiliului Concurenței referitoare la schimbul de informații cu efect anticoncurențial – ce tip de informații pot schimba companiile și cu ce frecvență;
– Lemn: aplicarea în premieră a principiului continuatorului economic și sancționarea, pe lângă  companiile implicate în săvârșirea faptei, și a companiei care a preluat active reprezentând obiect al încălcării;
– Utilaje agricole: sancționarea unor companii nerezidente în funcție de cifra de afaceri mondială;
– GSK: încălcare angajamente prin decizia de retragere de pe piață a unui medicament.

Amenzi
Anul trecut, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi în valoare totală de 400.207.648,50 lei (82,7 milioane euro), valoare care situează anul 2020 pe locul 3 în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate. Peste 40% din valoarea totală a amenzilor a fost recunoscută de companii.

Cele mai importante amenzi:
➢ 129.684.823 lei (aproximativ 26,6 milioane euro): 31 de companii care își desfășoară activitatea pe piața comercializării masei lemnoase din România pentru participarea la înțelegeri anticoncurențiale și/sau practici concertate;
➢ 126.981.967 lei (aprox. 26,5 milioane euro): 9 companii active pe piața comercializării de mașini, utilaje și echipamente specializate agricole din România pentru fixarea prețurilor de vânzare pentru produsele marca „Claas” și, respectiv, „Amazone”;
➢ 41.251.774 lei (aprox. 8,47 milioane euro): Asociația Societăților Financiare din România – ALB și 16 companii membre ale acesteia pentru încălcarea legislației în domeniu concurenței, prin participarea la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial;
➢ 32,28 milioane lei (aproximativ 6,7 milioane euro): Dante International SA, în calitate de deținător și administrator al platformei online eMAG Marketplace (www.eMAG.ro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor de intermediere prin platforme online de tip marketplace;
➢ 11,9 milioane lei (aprox. 2,6 milioane euro): GlaxoSmithKline (GSK) SRL pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care și le-a asumat în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziţie dominantă;
➢ 5,0 milioane lei (1 milion euro ): Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) și 18 companii active pe piața transportului de persoane (nu toate sunt membre COTAR) pentru înțelegere în vederea limitării/suspendării transportului rutier public de persoane dintre București și localitățile județului Ilfov;
➢ 2.237.094 lei (aprox. 468.000 euro): 5 companii pentru trucarea licitației privind reabilitarea străzilor din Municipiul Pitești.

Investigații declanșate
În 2020 au fost declanşate 13 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 40% mai mult decât în 2019.

Investigații în derulare
La sfârşitul anului 2020, Consiliul Concurenţei avea în derulare 33 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care peste jumătate vizează înțelegeri de tip cartel.

Anchete sectoriale / studii / analize
La sfârşitul anului 2020, erau în derulare 12 anchete sectoriale/studii/analize, dintre care 5 au fost declanşate în 2020 (Servicii de transport alternativ de persoane intermediate de platforme digitale-ride-hailing, liberalizare gaze naturale, segmentul angro al pieței de gaze naturale din România, comercializarea produselor și echipamentelor constituite ca stocuri de urgență medicală, vaccinuri gripale, teste PCR și piața comercializării produselor alimentare).

Inspecții inopinate
În 2020, s-au desfăşurat 5 inspecţii inopinate la 22 de sedii şi puncte de lucru.

Concentrări economice
Pe parcursul anului 2020, Consiliul Concurenţei a autorizat 54 de concentrări economice, din care 3 au fost autorizate cu condiţii:
– RCS&RDS a preluat AKTA Telecom S.A., Digital Cable Systems S.A. și ATTP Telecommunications S.R.L.;
– 63 de farmacii Farmaceutica Remedia SA au fost preluate de Help Net Farma SA;
– BRD – Groupe Société Générale SA, Raiffeisen Bank SA și Banca Comercială Română au devenit acționari în comun ai companiei CIT One SRL.

Mai multe informații sunt disponibile aici.

Cuvinte cheie: ,