« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept comercial
 

CJUE. C-922/19, Stichting Waternet. Directivele 97/7/CE, 2011/83/UE și 2005/29/CE. Practici comerciale neloiale. Noțiunea de «vânzare nesolicitată». Distribuție a apei potabile. Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecător raportor
03.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost judecător raportor.

Această cerere de decizie preliminară a fost formulată de către Curtea Supremă a Țărilor de Jos în cadrul unui litigiu între Stichting Waternet, pe de o parte, și MG, un consumator, pe de altă parte, în legătură cu o acțiune în plata unor facturi referitoare la consumul de apă potabilă furnizată de această societate.

Stichting Waternet este o societate de distribuție a apei care este în exclusivitate însărcinată cu distribuția apei potabile în municipalitatea Amsterdam, unde se află locuința ocupată de MG începând din luna septembrie 2012.

MG nu a informat această societate despre instalarea sa ca nou ocupant al acestei locuințe. Precedentul ocupant nu a semnalat nici el părăsirea locuinței și a continuat să plătească facturile de distribuție a apei aferente locuinței menționate până la 1 ianuarie 2014. La 12 noiembrie 2014, Stichting Waternet i-a trimis lui MG o scrisoare de bun venit și, începând de la 18 noiembrie 2014, i-a adresat facturi privind distribuția apei începând cu 1 ianuarie 2014. MG nu a plătit niciuna dintre facturi pentru perioada 1 ianuarie 2014-18 noiembrie 2016.

Prin urmare, Stichting Waternet a introdus o acțiune la Tribunalul Cantonal, având ca obiect obligarea MG la plata sumei de 283,79 euro, majorată cu dobânzi la rata legală și cu cheltuieli, precum și, cu titlu subsidiar, obținerea autorizației de închidere a racordului de apă al locuinței menționate. Această instanță a respins cererea de plată pentru motivul că distribuția apei potabile constituia o „furnizare nesolicitată”. În schimb, aceasta a admis cererea sa subsidiară, cu condiția ca MG să nu își manifeste în mod expres, în termen de 14 zile de la notificarea hotărârii, intenția de a fi aprovizionat cu apă. MG a încheiat cu reclamata un contract de distribuție a apei la 18 noiembrie 2016. Curtea de Apel din Amsterdam a respins de asemenea apelul formulat de Stichting Waternet.

Stichting Waternet a declarat recurs la instanța de trimitere care ridică problema posibilității de a considera, ținând seama de practica curentă în Țările de Jos și de legislația neerlandeză referitoare la aprovizionarea publică cu apă, că practica comercială a Stichting Waternet nu constituie o „vânzare nesolicitată” de apă potabilă, interzisă de articolul 5 alineatul (5) din Directiva 2005/29 și de punctul 29 din anexa I la aceasta, precum și de articolul 9 din Directiva 97/7 și de articolul 29 din Directiva 2011/83.

Curtea a statuat:

1) Articolul 9 din Directiva 97/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 1997 privind protecția consumatorilor cu privire la contractele la distanță și articolul 27 din Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului și a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 85/577/CEE a Consiliului și a Directivei 97/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului, coroborate cu articolul 5 alineatul (5) din Directiva 2005/29/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori și de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului, a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE și 2002/65/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European și al Consiliului și cu punctul 29 din anexa I la aceasta nu reglementează formarea contractelor, astfel încât este de competența instanței de trimitere să aprecieze, în conformitate cu reglementarea națională, dacă un contract poate fi considerat încheiat între o societate de distribuție a apei și un consumator în lipsa consimțământului expres al acestuia din urmă.

2) Noțiunea de „vânzare nesolicitată”, în sensul punctului 29 din anexa I la Directiva 2005/29, trebuie interpretată în sensul că, sub rezerva verificărilor care trebuie efectuate de instanța de trimitere, nu include o practică comercială a unei societăți de distribuție a apei potabile care constă în menținerea racordării la rețeaua publică de distribuție a apei în momentul instalării unui consumator într-o locuință ocupată anterior, având în vedere că acest consumator nu dispune de o alegere privind furnizorul acestui serviciu, că acesta din urmă facturează tarife care acoperă costurile și care sunt transparente și nediscriminatorii, în funcție de consumul de apă, iar respectivul consumator știe că locuința respectivă este racordată la rețeaua publică de distribuție a apei și că furnizarea apei se face cu titlu oneros.

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: CJUE, Drept comercial, Dreptul Uniunii Europene, JURISPRUDENȚĂ, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD