Secţiuni » Arii de practică » Business » Transporturi
Transporturi
CărţiProfesionişti

Acordul privind siguranța aviației civile dintre UE și Japonia. UPDATE: Intrare în vigoare
05.07.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Transporturi
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 230 din 30 iunie 2021 a fost publicată Informarea cu privire la intrarea în vigoare a Acordului în domeniul siguranței aviației civile între Uniunea Europeană și Japonia.

De la data semnării sale și până în prezent, Acordul privind siguranța aviației civile dintre UE și Japonia s-a aplicat cu titlu provizoriu, conform actelor cu putere de lege și normelor administrative ale părților.

În cuprinsul său a fost stipulat că aplicarea provizorie va înceta la data la care părțile vor schimba note diplomatice prin care confirmă finalizarea propriilor proceduri interne necesare pentru intrarea în vigoare.

Astfel, întrucât ultima notificare a fost depusă la 30 iunie 2021, Acordul în domeniul siguranței aviației civile între Uniunea Europeană și Japonia, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2020, a intrat în vigoare la 30 iunie 2021.

***

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 36 din 2 februarie 2021 a fost publicată Decizia nr. 112/2021 privind încheierea Acordului în domeniul siguranței aviației civile dintre Uniunea Europeană și Japonia.

Prin prezenta Decizie a fost aprobat Acordul privind siguranța aviației civile dintre UE și Japonia.

Obiectivul acestuia îl constituie promovarea cooperării bilaterale în domeniul siguranței aviației civile și facilitarea investițiilor și a schimburilor comerciale dintre UE și Japonia în ceea ce privește produsele aeronautice civile.

Sfera cooperării include următoarele domenii:
– certificatele de navigabilitate și monitorizarea produselor aeronautice civile;
– certificatele de mediu și încercările produselor aeronautice civile;
– certificatele de proiect și de producție și monitorizarea organizațiilor de proiectare și de producție;
– certificatele de organizație de întreținere și monitorizarea organizațiilor de întreținere;
– licențele și pregătirea personalului;
– evaluarea calificărilor simulatoarelor de zbor;
– operarea aeronavelor; și
– alte domenii legate de siguranța aviației care fac obiectul anexelor la Convenția privind aviația civilă internațională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944.

Ca reguli generale, părțile au obligația:
– să accepte constatările de conformitate efectuate și certificatele eliberate de autoritățile competente sau de organizațiile aprobate ale celeilalte părți;
– să accepte aprobările, licențele sau alte documente eliberate de o țară terță ca formă de recunoaștere a conformării unui produs aeronautic civil, a unei organizații sau a unei persoane fizice sau juridice din domeniul aeronautic civil cu cerințele aplicabile prevăzute în actele cu putere de lege și normele administrative ale respectivei țări terțe.

Comisia poate să întreprindă următoarele acțiuni:
– să adopte măsuri de salvgardare în conformitate cu art. 5 alin. (1) lit. (b) din acord;
– să solicite consultări în conformitate cu art. 16 alin. (3) din acord;
– să ia măsuri de suspendare a obligațiilor de acceptare reciprocă, precum și de anulare a unei astfel de suspendări, în conformitate cu art. 17 din acord.

Comisia se asigură că aprobarea acordată în numele UE:
– este în interesul UE;
– servește obiectivelor urmărite de Uniune în cadrul politicii sale în domeniul siguranței aviației și al politicii sale comerciale;
– ține seama de interesele producătorilor, comercianților și consumatorilor din UE;
– nu contravine dreptului UE sau dreptului internațional;
– sprijină îmbunătățirea calității produselor aeronautice civile, prin îmbunătățirea detectării practicilor frauduloase și înșelătoare;
– vizează apropierea standardelor legate de produsele aeronautice civile;
– evită crearea de obstacole în calea inovării; și
– facilitează comerțul cu produse aeronautice civile.

Comisia Europeană va transmite Consiliului UE în timp util modificările propuse, înainte de a le aproba.

Prezentul acord va intra în vigoare la data la care părțile vor schimba note diplomatice prin care confirmă finalizarea propriilor proceduri interne necesare pentru intrarea în vigoare.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti