Acordul privind siguranța aviației civile dintre UE și Japonia. UPDATE: Intrare în vigoare
05.07.2021 | JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 230 din 30 iunie 2021 a fost publicată Informarea cu privire la intrarea în vigoare a Acordului în domeniul siguranței aviației civile între Uniunea Europeană și Japonia.
De la data semnării sale și până în prezent, Acordul privind siguranța aviației civile dintre UE și Japonia s-a aplicat cu titlu provizoriu, conform actelor cu putere de lege și normelor administrative ale părților.
În cuprinsul său a fost stipulat că aplicarea provizorie va înceta la data la care părțile vor schimba note diplomatice prin care confirmă finalizarea propriilor proceduri interne necesare pentru intrarea în vigoare.
Astfel, întrucât ultima notificare a fost depusă la 30 iunie 2021, Acordul în domeniul siguranței aviației civile între Uniunea Europeană și Japonia, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2020, a intrat în vigoare la 30 iunie 2021.
***
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 36 din 2 februarie 2021 a fost publicată Decizia nr. 112/2021 privind încheierea Acordului în domeniul siguranței aviației civile dintre Uniunea Europeană și Japonia.
Prin prezenta Decizie a fost aprobat Acordul privind siguranța aviației civile dintre UE și Japonia.
Obiectivul acestuia îl constituie promovarea cooperării bilaterale în domeniul siguranței aviației civile și facilitarea investițiilor și a schimburilor comerciale dintre UE și Japonia în ceea ce privește produsele aeronautice civile.
Sfera cooperării include următoarele domenii:
– certificatele de navigabilitate și monitorizarea produselor aeronautice civile;
– certificatele de mediu și încercările produselor aeronautice civile;
– certificatele de proiect și de producție și monitorizarea organizațiilor de proiectare și de producție;
– certificatele de organizație de întreținere și monitorizarea organizațiilor de întreținere;
– licențele și pregătirea personalului;
– evaluarea calificărilor simulatoarelor de zbor;
– operarea aeronavelor; și
– alte domenii legate de siguranța aviației care fac obiectul anexelor la Convenția privind aviația civilă internațională, semnată la Chicago la 7 decembrie 1944.
Ca reguli generale, părțile au obligația:
– să accepte constatările de conformitate efectuate și certificatele eliberate de autoritățile competente sau de organizațiile aprobate ale celeilalte părți;
– să accepte aprobările, licențele sau alte documente eliberate de o țară terță ca formă de recunoaștere a conformării unui produs aeronautic civil, a unei organizații sau a unei persoane fizice sau juridice din domeniul aeronautic civil cu cerințele aplicabile prevăzute în actele cu putere de lege și normele administrative ale respectivei țări terțe.
Comisia poate să întreprindă următoarele acțiuni:
– să adopte măsuri de salvgardare în conformitate cu art. 5 alin. (1) lit. (b) din acord;
– să solicite consultări în conformitate cu art. 16 alin. (3) din acord;
– să ia măsuri de suspendare a obligațiilor de acceptare reciprocă, precum și de anulare a unei astfel de suspendări, în conformitate cu art. 17 din acord.
Comisia se asigură că aprobarea acordată în numele UE:
– este în interesul UE;
– servește obiectivelor urmărite de Uniune în cadrul politicii sale în domeniul siguranței aviației și al politicii sale comerciale;
– ține seama de interesele producătorilor, comercianților și consumatorilor din UE;
– nu contravine dreptului UE sau dreptului internațional;
– sprijină îmbunătățirea calității produselor aeronautice civile, prin îmbunătățirea detectării practicilor frauduloase și înșelătoare;
– vizează apropierea standardelor legate de produsele aeronautice civile;
– evită crearea de obstacole în calea inovării; și
– facilitează comerțul cu produse aeronautice civile.
Comisia Europeană va transmite Consiliului UE în timp util modificările propuse, înainte de a le aproba.
Prezentul acord va intra în vigoare la data la care părțile vor schimba note diplomatice prin care confirmă finalizarea propriilor proceduri interne necesare pentru intrarea în vigoare.