Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene, Noutăți legislative

Acord privind actualizarea legislației UE care facilitează schimbul automatizat de date pentru cooperarea polițienească

21 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Luni, 20 noiembrie 2023, negociatorii președinției spaniole a Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic privind actualizarea legislației UE care facilitează schimbul automatizat de date pentru cooperarea polițienească, potrivit unui comunicat.

Fernando Grande-Marlaska Gómez, ministrul interimar al afacerilor interne al Spaniei: „Combaterea criminalității este în interesul comun, dar și o responsabilitate comună. Acordul de astăzi va îmbunătăți securitatea cetățenilor europeni prin faptul că poliția poate efectua rapid căutări de amprente digitale, date ADN sau imagini faciale în bazele de date ale autorităților de aplicare a legii din întreaga Europă.”

Cadrul existent, denumit adesea Prüm I, permite autorităților de aplicare a legii să consulte bazele de date naționale ale altor state membre în ceea ce privește datele ADN, amprentele digitale și datele privind înmatricularea vehiculelor. În cazul în care primesc un „rezultat pozitiv”, autoritățile pot solicita datele relevante de la omologii lor străini.

Colegiuitorii au convenit să extindă categoriile de date pentru care pot avea loc schimburi automatizate. După intrarea în vigoare a legislației actualizate, autoritățile polițienești vor putea, de asemenea, să utilizeze sistemul Prüm pentru a căuta imagini faciale și caziere judiciare. În plus, dacă legislația națională permite acest lucru, vor fi posibile și căutări în toate categoriile pentru a găsi persoane dispărute sau pentru a identifica rămășițe umane.

În cazul în care căutarea în baza de date dă un rezultat pozitiv, țara în cauză trebuie să furnizeze datele relevante (de exemplu, numele, data nașterii, infracțiunea legată de date) în termen de 48 de ore.

Noua legislație modernizează, de asemenea, infrastructura tehnică care stă la baza schimbului de informații. Noul regulament Prüm va asigura instituirea unui router pentru a facilita stabilirea de conexiuni între statele membre (și Europol) în vederea extragerii de date. Routerul va consta într-un instrument de căutare și un canal de comunicare securizat. Autoritatea de aplicare a legii care caută o concordanță va transmite routerului datele sale (de exemplu, o amprentă digitală). Routerul va trimite această cerere de interogare către bazele de date ale tuturor celorlalte state membre ale UE și către baza de date a Europolului.

Pentru căutările automatizate ale registrelor cazierelor judiciare, statele membre și Europolul vor utiliza Sistemul european de inventariere a evidențelor poliției (EPRIS).

În temeiul noilor norme, Europolul, agenția UE care sprijină statele membre în lupta împotriva criminalității organizate și internaționale, va putea, de asemenea, să efectueze căutări în bazele de date naționale pentru a efectua o verificare încrucișată a informațiilor primite de la autoritățile din afara UE.

Acordul provizoriu va fi transmis acum spre aprobare reprezentanților statelor membre (Coreper). Dacă va fi aprobat, textul va fi adoptat în mod oficial atât de Consiliu, cât și de Parlamentul European.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri