Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Comunicare profesională, Comunicate profesioniști, Fiscalitate, Litigii, SELECTED

ZRVP: Victorie într-un litigiu fiscal de peste zece milioane de lei

22 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Societatea de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) a obținut în instanță anularea deciziei de impunere emisă de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru o companie activă pe piața de aerosol, specializată în comercializarea gazelor tehnice și pure. Litigiul a vizat domeniul produselor accizabile iar decizia Curții de Apel București, confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), este una de referință având în vedere complexitatea juridică a cazului și valoarea ridicată a obiectului litigiului. Soluția de admitere s-a întemeiat, între altele, pe încălcarea a două principii fundamentale de drept fiscal și procesual fiscal, respectiv principiul certitudinii impunerii și cel al aplicării unitare a legislației fiscale.

O echipă mixtă de avocați și consultanți fiscali ai societății de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a asistat și reprezentat clientul, o companie activă pe piața de aerosol, specializată în comercializarea gazelor tehnice și pure, în litigiul ce a avut ca obiect anularea deciziei de impunere emisă de ANAF, prin care se stabilise în sarcina societății obligații fiscale (accize) în cuantum de peste zece milioane de Lei pentru o pretinsă încălcare a procedurilor de declarare la autoritățile vamale și transport între două antrepozite fiscale a produselor accizabile, respectiv confiscarea produselor accizabile în valoare de aproximativ opt milioane de Lei.

Prin hotărârea pronunțată de Curtea de Apel București, confirmată în mare parte de instanța supremă, a fost anulată decizia de impunere, apreciindu-se că, pentru anul 2011, obligația fiscală a fost stabilită cu încălcarea normelor privind prescripția extinctivă, iar în ceea ce privește restul perioadei verificate, și anume 2012-2016, că societatea a respectat legislația în materie de accize. Mai mult, instanța a atras atenția că sancționarea unei societăți pentru o pretinsă neconformare, ca urmare a unor eventuale neclarități din legislația fiscală sau interpretări neunitare ale legislației între diferitele structuri din cadrul ANAF, este excesivă și disproporționată.

„Este lăudabil că, după un litigiu greu, purtat pe mai multe planuri vreme de aproape șase ani, instanțele judecătorești au tranșat această dispută în favoarea clientului nostru, aplicând corect atât dispozițiile de procedură în materie de prescripție extinctivă, cât și prevederile de drept substanțial în materia accizelor, o zonă extrem de tehnică și relativ dificilă pentru juriști în general. Avem speranța că, după mai multe astfel de hotărâri, atât legiuitorul român, cât și organele chemate să aplice legea fiscală vor înțelege că, în fiscalitate, este nevoie de predictibilitate, de aplicare unitară a legislației, de proporționalitate și de încurajare a mediului de afaceri prin politici fiscale transparente,” a declarat Ovidiu Șerban, partener ZRVP.

Coordonarea echipei multidisciplinare de avocaţi și consultanți fiscali a fost asigurată de Ovidiu Șerban (partener ZRVP), alături de Ioana Höckl (partener ZRVP Tax). Din echipă au mai făcut parte avocați cu experiență solidă în drept fiscal: Simona Oprea, avocat colaborator coordonator ZVRP, și un colaborator extern al clientului, dl. avocat Constantin Marcu.

Despre Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

ZRVP are o echipă de 64 de avocați, dintre care 15 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu, Mihai Băjenaru, Cosmin Cojocaru, Marina Crenguța Florea și Ovidiu Șerban (asociați), și Robert Oancea (of counsel).

:: English version

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories