Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Ziua Internaţională a Fraternităţii Umane
04.02.2021 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Legal Days, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Prin rezoluţia 75/200 din 15 decembrie 2020, Adunarea Generală a ONU a stabilit data de 4 februarie ca Ziua Internaţională a Fraternităţii Umane. În anul 2021 se celebrează pentru prima data această zi.

Adoptarea acestei rezoluţii a plecat de la obiectivul ONU de a promova un dialog interreligios şi intercultural: nevoia de respectare a dreptului la gândire, conştiinţă şi religie, eliminarea intoleranţei religioase, combaterea discursului de ură religioasă, apropierea dintre culturile diverselor popoare, nevoia de convieţuire paşnică. ONU invită toate organizaţiile şi statele să se mobilizeze pentru a promova pacea, toleranţa, incluziunea, înţelegerea şi solidaritatea.

În România, libertatea religioasă şi regimul cultelor sunt reglementate prin legea nr. 489/2006. Potrivit acesteia, religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimțământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să își aleagă singur religia. Potrivit Codului Penal: săvârşirea unei infracţiuni pe motiv de religie este circumstanţă agravantă; cel care comite o infracţiune contra libertăţii religioase nu poate beneficia de circumstanţa atenuantă a reparării prejudiciului; îngrădirea de către un funcţionar a unui drept pe motiv de religie este infracţiunea de abuz în serviciu; împiedicarea exercitării libertăţii religioase (oprire, tulburare, obligare) şi profanarea obiectelor sau lăcaşurilor de cult sunt infracţiuni.

Site dedicat: AICI.

Judecător dr. Cristi Danileț

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti