Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Drept constituțional, Next, Opinii, SELECTED

Premianții Concursului de Drept Constituțional. Câștigători, dar mai ales Luptători

23 noiembrie 2023 | Luiza PANAIT, Radu POȘTOACĂ
Luiza Panait

Luiza Panait

Radu Poștoacă

Radu Poștoacă

Studenții Facultății de Drept din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București, Luiza-Georgiana Panait și Radu Poștoacă au participat la concursul „Moot Court Competition”, pe tema Dreptului Constituțional, organizat de ELSA Brașov în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universității Transilvania din Brașov în data de 7 noiembrie 2023[1], reușind să se califice printre echipele finaliste și obținând atât Premiul I, cât și Premiul pentru „Cel mai bun pledant”.

Concursul a constat într-un proces simulat cu un grad ridicat de complexitate. Acest tip de competiție reprezintă o oportunitate unică de a experimenta rolul de avocat și de a permite valorificarea cunoștințele de drept (în cazul de față drept constituțional) dobândite pe parcursul anilor de studiu.

În ceea ce privește prima etapă, studenții au primit o speță pe care au trebuit să o rezolve în scris. Rezultatele obținute au determinat calificarea în cea de-a doua etapă, care s-a desfășurat oral și în cadrul căreia au pledat întocmai ca adevărați practicieni ai dreptului, în fața unei instanțe alcătuită din specialiști în domeniu, care tratează prezentările cu o atenție deosebită și dintr-o perspectivă obiectivă. În cazul de față, juriul a fost format din: doamna profesor universitar Oana Șaramet, doamna avocat Lorena Gabriela Nițoiu și doamna avocat Adriana Solomon.

Câteva gânduri                                                             

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Totuși, de ce dreptul constituțional? Un posibil răspuns se referă la faptul că dreptul constituțional reprezintă o ”biblie” a tuturor disciplinelor juridice așa cum Constituția este ”legea legilor”, temeiul întregii ordini juridice. Această materie examinează principiile fundamentale ale dreptului, drepturile și îndatoririle fundamentale ale omului și cetățeanului, modul de organizare a societății în stat, forma de guvernământ și autoritățile publice de rang constituțional, constituind astfel baza culturii juridice a viitorilor profesioniști ai dreptului. Important este și profesorul din spatele catedrei. Dedicarea continuă, materialele utilizate, suporturile de curs și de seminar ale doamnei profesor Marieta Safta ne-au creionat pasiunea pentru dreptul constituțional.

În ceea ce privește experiența noastră, se poate afirma că nu doar pentru studenții în primii ani de Facultate, ci și în cazul unui student în anul IV care se pregătește pentru licență și examenul de admitere în profesie poate fi alocat timp pentru alte activități universitare complementare, care slujesc temeinic în vederea pregătirii pentru viitoarea profesie juridică.

Luiza, studentă în anul 4: Vă scriu în calitate de colegă, din perspectiva unui student în anul 4 de studiu. Datorită unei bune organizări, reușesc să particip la astfel de concursuri, atât în București, cât și în afara lui, în alte centre universitare din țară. Percepția este diferită de fiecare dată, schimbul de experiențe cu studenții din cadrul altor Facultăți este deosebit de utilă, sentimentul de competiție și tensiunea din sala de concurs în astfel de împrejurări sunt speciale. Cu siguranță învăț de fiecare dată, aplicând și îmbogățind în acest mod cunoștințele teoretice acumulate.

Pe lângă pregătirea de specialitate în domeniul care a făcut obiectul concursului, dobândită la Facultate, a contat foarte mult și pregătirea de-a lungul timpului, încă din clasele primare, cultura generală acumulată, pentru că, în ceea ce privește astfel de concursuri, un element deosebit de important îl reprezintă și abilitățile oratorice și de exprimare. Cunoaștem fiecare dintre noi ”teama” de a vorbi în public, de a nu găsi cuvintele potrivite chiar dacă stăpânim subiectul din punct de vedere teoretic așa încât depășirea acestor momente reprezintă o provocare și în sine o victorie.

Pe lângă Premiul I obținut alături de colegul meu, am câștigat și titlul de „Cel mai bun pledant” în cadrul concursului și consider că acesta se datorează participării constante la olimpiade de limba și literatură română, concursuri de proză, eseistică, teatru, dar mai ales de public speaking și debate, până la nivel național inclusiv.

Radu, student în anul 1: Sunt profund convins că momentul cel mai oportun pentru testarea cunoștințelor unui student, mai ales ale unui viitor jurist și practician, coincide cu perioada formării asigurate de studiile universitare. Teama de a te exprima în fața unui public este naturală, însă fiecare inițiativă de a-ți demonstra cunoștințele și de a participa în competiții similare va contribui treptat și sigur la depășirea acestor rețineri. Consider că perioada studiilor universitare e foarte importantă în vederea dezvoltării abilităților oratorice ale unui student, dar și spre a contura cunoștințele permanent dobândite.

În ceea ce privește participarea la concurs, a avut un rol important pregătirea în cadrul Facultății de Drept din cadrul Universității „Titu Maiorescu” din București, însă, fiind doar anul 1 de studiu, într-o mare măsură au contat pregătirea și cunoștințele acumulate la prima Facultate pe care am urmat-o, cea de Administrație Europeană, unde studiul dreptului administrativ și constituțional s-au dovedit valoroase. Cred că abordarea din perspective diferite ale aceluiași domeniu, împletirea teoriei cu practica, sunt foarte utile în pregătirea unui bun jurist, dezvoltând gândirea și raționamentul critic.

Am format o echipă foarte bună alături de colega mea, Luiza, reușind să concurăm împotriva altor echipe finaliste, pledând din poziția ambelor calități procesuale, atât cea de avocat al reclamantului, cât și al pârâtului. A fost o experiență frumoasă și sperăm să vă convingem să participați și voi la astfel de competiții.

În final, vă îndemnăm să găsiți un îndrumător sau coechipieri în care aveți încredere și alături de care să vă simțiți voi înșivă atunci când vă pregătiți pentru concursuri, inclusiv pentru momentele în care vă exprimați în public, trebuind să luptați cu emoțiile. Pentru a vă cunoaște mai bine pe voi înșivă, a explora domeniile dreptului și activitățile juridice care vă pasionează, așadar pentru a alege corect drumul viitoarei profesii, este deopotrivă importantă participarea la cât mai multe activități pe parcursul anilor universitari, oportunități care apar constant în cadrul UTM, dar și în alte centre universitare, astfel cum o dovedește concursul la care am avut bucuria să participăm și pentru care mulțumim organizatorilor!

„Păstrează-ţi emoţiile pentru lucrurile care le merită.” — Titu Maiorescu


[1] https://www.facebook.com/events/6670522566346874/?ref=newsfeed


Luiza Panait
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Radu Poștoacă
Student – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories