« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Modificări privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
22.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 611 din 18 iunie 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 654/2021 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale pe teritoriul României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 337/2017.

Potrivit modificărilor aduse de prezenta hotărâre, pentru obținerea și transmiterea de către autoritatea solicitantă a statelor de plată, foilor de prezență și contractelor de muncă, Inspecția Muncii va solicita inspectoratelor teritoriale de muncă efectuarea de verificări și acțiuni de control cu privire la situațiile de detașare transnațională, inclusiv cazurile de muncă nedeclarată și de activitate independentă fictivă în materie de detașare a salariaților.

De asemenea, o altă modificare vizează prelungirea perioadei de detașare, stabilind că notificarea de prelungire se va transmite inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială urmează să își desfășoare activitatea salariatul și va cuprinde cel puțin:
– instituția destinatară (inspectoratul teritorial de muncă);
– identitatea întreprinderii;
– măsura cu caracter transnațional corespunzătoare situației de detașare;
– motivele invocate;
– datele de identificare ale salariatului pentru care se solicită prelungirea;
– durata, respectiv data de începere și data de încheiere a perioadei;
– adresa/adresele locului de muncă.

Referitor la criteriile în baza cărora se realizează evaluarea riscurilor, noul text precizează că acestea au în vedere „orice alte surse de informare media cu care intră în contact sau care sunt aduse la cunoștința Inspecției Muncii și/sau inspectoratului teritorial de muncă.”

În cazul în care salariatul, care a fost pus la dispoziția întreprinderii utilizatoare, își desfășoară activitatea în afara României, acesta este considerat a fi detașat pe teritoriul respectivului stat membru. În această situație, întreprinderea de pe teritoriul României va informa agentul de muncă temporară care a pus la dispoziție salariatul, cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea activității pe teritoriul respectivului stat, și va notifica inspectoratul teritorial de muncă, cel târziu în ziua anterioară detașării.

Intrare în vigoare: 18 iunie 2021

***

Joi, 4 februarie 2021, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 337/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind detașarea salariaților în cadrul prestării de servicii transnaționale pe teritoriul României.

:: Proiectul
:: Nota de fundamentare

 
Secţiuni: Corporate, Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Internațional, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD