Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Noutăți legislative, Proiecte legislative

Acord ref. deșeurile generate de echipamentele electrice și electronice

23 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Marți, 21 noiembrie 2023, negociatorii Consiliului și ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la propunerile de modificare a legislației UE privind colectarea și gestionarea deșeurilor generate de echipamentele electrice și electronice, potrivit unui comunicat.

Teresa Ribera Rodríguez, a treia vicepreședintă și ministră pentru tranziția ecologică și provocările demografice în guvernul Spaniei: „Cantitatea de deșeuri generate de dispozitivele pe care le utilizăm zilnic crește într-un ritm îngrijorător de rapid. Acordul la care am ajuns astăzi va oferi securitatea juridică necesară cu privire la cine trebuie să suporte costurile de gestionare a unor astfel de deșeuri cu grad ridicat de risc și să asigure o tratare în condiții de protecție a mediului a deșeurilor electrice și electronice, fără a împovăra excesiv consumatorii din UE.”

Modificările vizează alinierea Directivei privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) la o hotărâre a Curții de Justiție a UE privind aplicarea retroactivă nejustificată a răspunderii extinse a producătorilor în cazul deșeurilor provenite din panourile fotovoltaice introduse pe piață între 13 august 2005 și 13 august 2012.

Chestiunea datează din 2012, an în care a intrat în vigoare noua Directivă DEEE, care adăuga panourile fotovoltaice în domeniul de aplicare al precedentei directive. De asemenea, începând cu 15 august 2018, directiva a introdus un „domeniu de aplicare deschis”, ceea ce înseamnă că toate produsele electrice și electronice (EEE) erau considerate ca intrând sub incidența directivei, cu excepția cazului în care erau excluse în mod expres.

În hotărârea sa în cauza C-181/20 din 25 ianuarie 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat unele părți ale Directivei DEEE ca fiind parțial nevalide din cauza efectelor retroactive nejustificate. Curtea a statuat că, în conformitate cu noua directivă, finanțarea costurilor de colectare, tratare, valorificare și eliminare a deșeurilor (răspunderea extinsă a producătorilor) se aplică retroactiv panourilor fotovoltaice introduse pe piață începând cu 13 august 2005. Concluzia care trebuie desprinsă din hotărâre este că răspunderea extinsă a producătorilor se aplică retroactiv inclusiv produselor care au fost adăugate la domeniul de aplicare în 2018. Prin urmare, Curtea a constatat că noua directivă este susceptibilă să încalce principiul securității juridice.

Acordul provizoriu la care au ajuns colegiuitorii susține conținutul propunerii inițiale a Comisiei și clarifică conexiunile cu dispozițiile relevante din Directiva-cadru privind deșeurile. Modificările propuse clarifică faptul că:

– costurile de gestionare și de eliminare a deșeurilor generate de panourile fotovoltaice introduse pe piață după 13 august 2012 revin producătorului de EEE
– răspunderea extinsă a producătorilor pentru produsele EEE care au fost adăugate în domeniul de aplicare al directivei în 2018 ar trebui să se aplice acelor produse electronice care au fost introduse pe piață după data respectivă

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Acordul introduce o clauză de revizuire prin care Comisia trebuie să evalueze, până cel târziu în 2026, necesitatea unei revizuiri a directivei. Dacă este cazul, Comisia va trebui să prezinte o propunere legislativă, însoțită de o evaluare a impactului socioeconomic și de mediu. Textul acordului precizează că Comisia ar trebui, de asemenea, să se asigure că costurile de gestionare a DEEE nu sunt transferate în mod disproporționat consumatorilor sau cetățenilor.

Colegiuitorii au convenit, de asemenea, să prelungească perioada de transpunere a noii directive de la 12 la 18 luni. Această perioadă de transpunere coincide cu cea aplicată la intrarea în vigoare a directivei în 2012.

Acordul provizoriu va fi transmis spre aprobare reprezentanților statelor membre în cadrul Consiliului (Coreper), precum și Comisiei pentru mediu a Parlamentului. Dacă va fi aprobat, textul va trebui să fie adoptat în mod formal de ambele instituții, după ce va fi revizuit de către experții juriști-lingviști, înainte de a putea fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare.

Citeşte mai mult despre ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories