Secţiuni » Comunicare profesională » Comunicate profesionişti
Comunicate profesionişti
Publicare comunicate şi informări profesionale
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Achizitii publice, Comunicare profesională, Comunicate profesioniști, Noutăți legislative, SELECTED

Țuca Zbârcea & Asociații, contribuție de impact la modificarea legislației aplicabile PPP și concesiunilor din România

23 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Țuca Zbârcea & Asociații s-a alăturat International Finance Corporation, parte a World Bank Group, în cadrul eforturilor de adaptare a cadrului normativ la necesitățile proiectelor de parteneriat public-privat și de concesiuni de lucrări și concesiuni de servicii din țara noastră.

În Monitorul Oficial nr. 1058/23.11.2023, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1116/16.11.2023, având ca obiect modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice corespunzătoare obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice („H.G. nr. 907/2016”).

Adoptarea acestui act normativ este rezultatul unei colaborări intense și de lungă durată între Guvernul României (în special, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii) și International Finance Corporation. Obiectivul modificării hotărârii Guvernului a fost acela de a corela conținutul studiilor de prefezabilitate și de fezabilitate pentru contractele de parteneriat public-privat și concesiuni cu cele mai bune practici europene și internaționale, respectiv de a permite valorificarea expertizei și inovării aduse de partenerul privat/concesionar în cadrul proiectului.

În esență, s-a introdus o nouă secțiune ce reglementează conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiții realizate sub formă de parteneriat public-privat sau de concesiune de lucrări ori de servicii, în cadrul capitolului III al H.G. nr. 907/2016 (referitor la documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice), precum și două noi anexe care reglementează conținutul-cadrul al studiului de prefezabilitate și pe cel al studiului de fezabilitate aferente acestui tip de proiecte.

Principalele modificări și completări în domeniul pregătirii proiectelor de parteneriat public-privat, respectiv de concesiuni de lucrări sau de servicii, sunt următoarele:

1. Conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiții ce sunt realizate sub formă de parteneriat public-privat, de concesiune de lucrări, respectiv de concesiune de servicii care include și lucrări, finanțate parțial sau integral din fonduri publice și în care riscurile de proiectare și de construcție se transferă parțial sau integral partenerului privat/concesionarului, se adaptează în funcție de indicatorii de performanță pe care trebuie să îi îndeplinească investiția în etapa de operare.

2. Studiul de prefezabilitate și studiul de fezabilitate vor propune soluții conceptuale de implementare a investițiilor, prin raportare la criteriile tehnice minime, funcționalitățile concrete și rezultatele vizate pe care trebuie să le îndeplinească obiectivele în cuprinsul etapei de operare, soluțiile tehnice constructive urmând a fi elaborate ulterior de către partenerul privat/concesionar, în etapa de implementare a contractului.

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

3. Elaborarea devizului general și a devizului pe obiect, ca părți componente ale studiului de fezabilitate, nu mai este necesară, urmând a fi elaborate de partenerul privat/concesionar, în etapa de implementare a contractului, pe baza soluției tehnice declarate câștigătoare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat/concesiune.

4. Indicatorii maximali sunt determinați ca valoare totală a cheltuielilor finanțate din fonduri publice, care constă în valoarea totală a cheltuielilor exprimate sub forma plății în etapa de pregătire a proiectului, sub forma de plăți în etapa de construire a proiectului și sub forma de plăți în etapa de operare a proiectului.

5. Conținutul-cadru al studiului de prefezabilitate este reglementat în anexa nr. 31, în timp ce conținutul-cadru al studiului de fezabilitate este reglementat în anexa nr. 41.

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații a lucrat îndeaproape cu International Finance Corporation în etapa de pregătire și de redactare a noului act normativ cu autoritățile publice competente în materie de contracte publice (în special, Unitatea de Management a Investițiilor Publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice).

Avocații firmei implicați în acest mandat sunt Iuliana Leon, Managing Associate și Tudor Bonifate, Associate.

Iuliana Leon deține o vastă experiență în servicii de reglementare în domeniul parteneriatului public-privat, concesiunilor de lucrări publice și concesiunilor de servicii, achizițiilor publice, în redactarea legislației primare și secundare din România și Moldova. În ultimul timp, Iuliana Leon a coordonat echipe de avocați interdisciplinare selectate de Corporația Financiară Internațională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, în pregătirea unor proiecte publice de anvergură din domeniul infrastructurii, inclusiv din domeniul infrastructurii portuare. Iuliana Leon este inițiatoarea primului Summit Internațional în domeniul Parteneriatului Public-Privat organizat la București, care se dorește a deveni o tradiție, și este un renumit lector în cadrul forumurilor internaționale organizate în domeniul Parteneriatului Public-Privat.

Tudor Bonifate este doctorand în drept administrativ în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, cu o temă de cercetare finanțată din granturi de la bugetul de stat și dedicată noțiunii de interes în contenciosul administrativ. Deține o diplomă de master emisă de aceeași instituție de învățământ superior, cu specializarea Achiziții publice, concesiuni, parteneriat public-privat, după ce anterior a absolvit studiile de licență în calitate de șef de promoție și a fost admis în cadrul Baroului București cu cel mai mare punctaj la nivel național. Tudor Bonifate face parte din departamentul de Litigii & Arbitraje al Țuca Zbârcea și Asociații și lucrează îndeaproape cu echipa specializată în Drept public din cadrul firmei.

:: English version

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories