Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului: Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului este un mesaj foarte puternic al justiției
05.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal, Drepturile omului
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 4 februarie 2021, Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României, Membru al Camerei Deputaților din România, a publicat un mesaj pe rețelele de socializare cu privire la prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului: „Am luat act de decizia, în primă instanță, a Judecătoriei Sectorului 3 București privind condamnarea domnului Vasile Zărnescu pentru săvârșirea infracțiunii de negare a holocaustului, prev. de art. 6 alin. 1 din O.U.G. 31/2002, cu aplic. art. 5 din Codul penal.

Prima condamnare în România pentru negarea Holocaustului este un mesaj foarte puternic al justiției, un îndemn ferm la respectarea legii, este o probă pe care justiția o trece, în sfârșit, după ce numeroase astfel de cazuri, investigate de parchete, s-au finalizat fără rezultat.
Este, în același timp, un semnal de alarmă important către instituțiile statului, că fenomenul antisemitismului este prezent și că acesta trebuie combătut cu fermitate, cu toate instrumentele instituționale existente.

Negarea Holocaustului și Antisemitismul nu sunt o problemă a comunității evreiești, ci a întregii societăți.

Motivate de prejudecăți, de ură, aceste acte de negare a Holocaustului pun de fapt la îndoială principiile drepturilor omului precum nediscriminarea și dreptul la demnitate. Acceptarea sau ignorarea lor sunt atitudini incompatibile cu angajamentele și principiile pe care statele democratice și instituțiile lor s-au construit și există.

Deși România a fost între țările care au adoptat (2016) rezoluția cadru cu privire la crearea unei definiții universale de lucru pentru antisemitism și a inclus-o în legislația națională încă din 2018 (prin Legea nr 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, care stabilește pedepse de la 3 luni până la 10 ani pentru infracțiuni de la promovarea în mod public a unor idei, concepții sau doctrine antisemite, până la constituirea de organizații antisemite sau aderarea la acestea), există un număr important de cauze pe care instituțiile statului nu le-au soluționat.
Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale a arătat că, în cazul României, deși incidentele antisemite au avut o creștere importantă în perioada 2008-2018, unitățile de poliție sau parchet nu au soluționat cazurile. Această problematică a fost dezbătută în ultimii ani de organisme internaționale.
Cauzele acestei situații des întâlnite de specialiști sunt lipsa cunoașterii jurisprudenței în materie, lipsa pregătirii și a training-urilor de specialitate pentru polițiști sau magistrați în materia cadrului legislativ privind combaterea antisemitismului.

În îndeplinirea mandatului meu, de reprezentant Special al Guvernului, voi acționa în sensul promovării și susținerii de măsuri legislative și administrative, astfel încât cei însărcinați cu apărarea legii să cunoască și să-și însușească practici și modele europene relevante pentru a crea proceduri operaționale, pentru a colecta date (modalitatea de a le înregistra și de a răspunde la ele) și, în definitiv, pentru a consolida capacitatea de înțelegere a trăsăturilor specifice infracțiunilor de ură cu caracter antisemit și negare a Holocaustului la nivelul funcționarilor și a aparatului de stat însărcinat cu aplicarea legii (polițiști judiciari, procurori, magistrați).”

***

Joi, 4 februarie 2021, prin sentința penală nr. 62/2021, pronunțată în dosarul nr. 9749/301/2020, Judecătoria Sectorului 3 București, în temeiul disp. art. 396 alin. 1 și 4 din Codul de proc. penală rap. la art. 83 din Codul penal, a stabilit în sarcina inculpatului V.Z., fost ofițer SRI, pentru săvârșirea a trei infracțiuni concurente de negare a holocaustului, prev. de art. 6 alin. 1 din OUG nr. 31/2002, fiecare cu aplic. art. 5 Cod penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal, o pedeapsă rezultantă de 1 an şi o lună închisoare (în urma contopirii a două pedepse de 6 luni și a uneia de 9 luni închisoare), cu dispunerea, în baza art. 83 alin. 1 Cod penal, a amânării aplicării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 ani, pe durata căruia inculpatul va fi obligat, în temeiul art. 85 alin. 1 Cod penal, să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a. să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele fixate de acesta;
b. să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c. să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;
d. să comunice schimbarea locului de muncă;
e. să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Inculpatul a mai fost obligat la plata sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Sentința poate fi atacată cu apel.

:: Minuta

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti