Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Recomandare UE privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE și posibila eliminare a acesteia
05.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 41 din 4 februarie 2021 a fost publicată Recomandarea nr. 132/2021 de modificare a Recomandării (UE) 2020/912 privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE și posibila eliminare a acestei restricții.

Pentru eliminarea restricției asupra călătoriilor neesențiale către UE, ar trebui să se ţină cont de situația epidemiologică din fiecare țără terță, precum şi de criteriile suplimentare care urmează.

În privinţa situației epidemiologice, ar trebui să se aplice următoarele criterii:
– rata de notificare cumulată a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 14 zile, adică numărul total al cazurilor de COVID-19 nou notificate raportat la 100 000 de locuitori în cele 14 zile precedente;
– tendința cazurilor noi în aceeași perioadă în comparație cu cele 14 zile precedente este stabilă sau în scădere;
– rata de testare, adică numărul de teste pentru depistarea infecției cu COVID-19 raportat la 100 000 de locuitori care au fost efectuate în cele șapte zile precedente;
– rata testelor pozitive, adică procentul de teste pozitive din totalul testelor pentru depistarea infecției cu COVID-19 efectuate în cele șapte zile precedente;
– natura virusului prezent în țara respectivă, în special dacă au fost detectate variante ale virusului care suscită îngrijorare. Variantele care suscită îngrijorare sunt evaluate ca atare de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) pe baza unor elemente-cheie ale virusului, precum transmiterea, severitatea și capacitatea de a eluda răspunsul imun.

Anexa I la Recomandarea UE nr. 912/2020 (detalii aici) cuprinde în ţările ai căror rezidenți nu ar trebui să fie afectați de restricția de la frontierele UE. Pentru a fi incluse în această anexă, țările terțe ar trebui să prezinte:
– o rată de notificare cumulată a cazurilor de COVID-19 pe o perioadă de 14 zile de cel mult 25;
– o rată de testare de peste 300;
– o rată a testelor pozitive de cel mult 4 %.

În cazul în care situația epidemiologică se înrăutățește rapid şi se detectează o incidență ridicată a unor variante ale virusului care suscită îngrijorare, călătoriile pot fi din nou restricţionate pentru țările din anexa I sau pot fi limitate temporar în cazul persoanelor din anexa II. Călătoriile justificate de motive imperioase ar trebui să rămână posibile.

În vederea eliminării restricției temporare asupra călătoriilor neesențiale către UE, statele membre ar trebui să țină cont, de la caz la caz, de reciprocitatea acordată zonei UE+.

Statele membre ar trebui să solicite persoanelor care călătoresc din orice motiv, funcție sau necesitate, esențială sau neesențială, cu excepția lucrătorilor din transporturi și a lucrătorilor frontalieri, să fi obținut un rezultat negativ la un test de reacție în lanț a polimerazei (PCR) pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare și să prezinte dovada corespunzătoare a unui astfel de rezultat, în forma prevăzută de autorități.

În cazul în care efectuarea unui test la plecare nu este posibilă, statele ar trebui să prevadă posibilitatea de a efectua testul după sosire. Acest lucru nu aduce atingere niciunei obligații de a se supune altor măsuri, inclusiv carantinei, după sosire.

În plus, statele membre pot impune măsuri de autoizolare, carantină și depistare a contacților pentru o perioadă de până la 14 zile, precum și, dacă este cazul, testare suplimentară pentru SARS-CoV-2 în aceeași perioadă, cu condiția să impună aceleași cerințe propriilor resortisanți atunci când călătoresc din aceeași țară terță. Pentru călătorii care sosesc dintr-o țară terță în care a fost detectată o variantă a virusului care suscită îngrijorare, statele membre ar trebui să impună astfel de cerințe și, în special, carantina la sosire și testarea suplimentară la sosire sau după sosire.

În ceea ce privește călătoriile efectuate în legătură cu o funcție sau o necesitate esențială, astfel cum se prevede în anexa II:
– statele membre pot decide, în mod coordonat, să renunțe la unele dintre măsurile de mai sus, sau la toate, în cazul în care astfel de măsuri ar împiedica însăși îndeplinirea scopului călătoriei;
– în cazul personalului din sectorul transporturilor, al personalului navigant maritim și al lucrătorilor frontalieri, statele membre nu ar trebui să solicite, pentru a intra în zona UE+, mai mult de un test antigenic rapid cu rezultat negativ la sosire. În cazul specific al personalului din sectorul transporturilor care vine dintr-o țară în care se detectează o incidență ridicată a unor variante ale virusului care suscită îngrijorare, statele membre pot solicita un test antigenic rapid cu rezultat negativ înainte de plecare;
– echipajele aeriene ar trebui să fie scutite de orice testare în cazul în care șederea lor într-o țară terță a fost mai scurtă de 12 ore, cu excepția situației în care sosesc dintr-o țară terță în care a fost detectată o variantă care suscită îngrijorare, caz în care ar trebui să fie supuse unor teste proporționale.

Măsurile de distanțare fizică și purtare a maştii rămân valabile.

Statele membre ar trebui să elaboreze un formular de localizare a pasagerilor, care să respecte cerințele aplicabile de protecție a datelor. Pentru a simplifica prelucrarea datelor și a accelera depistarea contacților, ar trebui utilizată ori de câte ori este posibil o opțiune digitală pentru informațiile de localizare a pasagerilor, asigurându-se în același timp accesul egal pentru toți resortisanții țărilor terțe.

Intrare în vigoare: 4 februarie 2021

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti