« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 1-5 februarie 2021
05.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Trafic de droguri. Punerea în circulație de valori falsificate. Camătă. Nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 31 ianuarie 2021, a patru inculpați, pentru comiterea unor infracțiuni de trafic de droguri, punerea în circulație de valori falsificate, camătă și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind săvârșirea de către inculpatul C.C.G., la data faptei șef al Poliției Eforie, județul Constanța, a infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și instigare la abuz în serviciu (comunicat nr. 506 din 1 septembrie 2020).

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada august 2020 – 31 ianuarie 2021, pe raza municipiului Constanța, cei patru inculpați ar fi vândut unor persoane fizice cantitatea de peste 8 grame de droguri de mare risc (canabis, cocaină) și 30 comprimate ecstasy (MDMA).
În același context, inculpații ar fi încercat să pună în circulație un număr de 10 bancnote a câte 50 euro fiecare, falsificate.
De asemenea, la domiciliile a doi dintre inculpați (unul dintre ei ocupându-se și cu activități de cămătărie) au fost găsite 205 comprimate ecstasy (MDMA), 79,7 grame canabis și nouă cartușe cu glonț care erau deținute fără drept.

Celor patru inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 1 februarie 2021, inculpații sunt prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de luare a măsurilor arestării preventive și a arestului la domiciliu pentru 30 de zile.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Luare de mită în formă continuată. Instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Favorizarea făptuitorului. Omisiunea sesizării. Trimitere în judecată.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 506/VIII/3 din data de 1 septembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

C.C.G., la data faptelor șef al Poliției Eforie, județul Constanța, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– luare de mită în formă continuată (17 acte materiale),
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
– favorizarea făptuitorului,
– omisiunea sesizării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
1. În perioada august 2019 și iulie-august 2020, în calitate de comandant al Poliției orașului Eforie, cu gradul de comisar șef, inculpatul C.C.G. ar fi primit în 17 rânduri, de la o persoană, câte 600 lei/zi (în total 10.200 lei), pentru ca în schimb să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul de a permite și de a proteja desfășurarea unor activități de comerț clandestin în Stațiunea Eforie din județul Constanța.
Ar fi vorba de tolerarea unor activități de comerț clandestin/neautorizat care să se poată desfășura fără aplicarea de sancțiuni contravenționale și fără confiscări de mărfuri, cu precădere pe plajele stațiunii Eforie.
2. În ziua de 10 august 2020, inculpatul C.C.G. i-ar fi solicitat lui I.V.M., în perioada respectivă șeful Poliției Locale Eforie, să înlocuiască măsura amenzii în cuantum de 1.000 lei aplicată unei persoane pentru contravenții la regimul rutier, cu sancțiunea avertismentului, măsură pe care numai instanța de judecată o putea dispune.
3. Într-un context asemănător, în perioada 10-14 august 2020, inculpatul C.C.G., în aceeași calitate, nu ar fi sesizat de îndată organul de urmărire penală competent, pentru o infracțiune de dare de mită (“atenție” în valoare de 200 lei). Banii ar fi fost destinați agentului constatator I.V.M. pentru ca persoana care ar fi oferit cei 200 de lei să nu răspundă contravențional. Inculpatul a preferat să restituie persoanei respective banii remiși.
4. În luna iulie 2019, inculpatul C.C.G. ar fi ajutat o persoană să evite răspunderea penală pentru o infracțiune de conducere fără permis, prin neînregistrarea, în evidența cauzelor penale, a procesului verbal de constatare a infracțiunii flagrante.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Anterior, în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2020, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru persoane, printre care și I.V.M..
În prezența apărătorilor aleși, acestea au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– în cazul lui I.V.M.– 6 luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale,
– în cazul uneia dintre persoane – 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: dare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată și favorizarea făptuitorului,
– în cazul alteia – 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: cumpărare de influență în formă continuată, complicitate la trafic de influență și evaziune fiscală,
– în cazul celei de-a treia persoane – 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de: cumpărare de influență în formă continuată, dare de mită și favorizarea făptuitorului.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpatul C.C.G., împreună cu cele patru acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Serviciul teritorial Galați. Dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În data de 19 februarie 2020, inculpata i-ar fi dat ofițerului de poliție P.M. din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Galați mai multe bunuri (de valoare necuantificabilă) pentru ca acesta să verifice dosarul unei candidate la examenul pentru obținerea permisului de conducere și s-o programeze pe aceasta la proba practică.

Precizăm că ofițerul de poliție a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în cursul anului 2020 pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (comunicat nr. 460/VIII/3 din 31 iulie 2020).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați.

:: Sursa: www.pna.ro

4. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului B.I., comisar de poliție, la data faptei împuternicit șef al Biroului Control Intern din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul lunii iulie 2020, inculpatul B.I., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un subordonat sumele de bani pe care acesta ar fi urmat să le obțină din acordarea, pe o perioadă de șase luni, a unei majorări salariale de până la 50% din valoarea salariului de bază.
În contextul menționat mai sus, inculpatul ar fi întocmit și înaintat propunerea motivată colegiului de conducere din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, propunere care, în final, a fost respinsă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

5. DNA – Serviciul teritorial Constanța. Folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În luna iulie 2019, în contextul proiectului privind îmbunătățirea capacității Organismului Intermediar Regional (OIR) POSDRU Regiunea Sud Muntenia de a gestiona în mod eficient capital uman prin angajarea de personal contractual, pentru a dovedi că îndeplinește condițiile de eligibilitate, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la OIR POSDRU Regiunea Sud Muntenia un document falsificat (adeverință) în care se atesta experiența în implementarea/gestionarea proiectelor finanțate din fonduri europene de minim un an.
Ca urmare a acestor demersuri inculpatul ar fi fost angajat în cadrul proiectului respectiv și ar fi obținut fără drept 26.932 lei, sumă cu care OIR POSDRU Regiunea Sud Muntenia a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

:: Sursa: www.pna.ro

6. DNA – Secția de combatere a corupției. Trafic de influență. Acord de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, la data faptei instructor auto, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 18-26 iulie 2017, inculpatul ar fi pretins și primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 300 euro lăsând să se creadă că are influență asupra polițiștilor examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Giurgiu și asupra șefului acestei structuri de poliție. Totodată acesta ar fi promis că îi va determina pe polițiști să faciliteze promovarea de către martor a probei practice de obținere a permisului de conducere.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Giurgiu.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Buzău. Pornografie infantilă. Acces fără drept la un sistem informatic. Reținere.

La data de 02.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de pornografie infantilă și acces fără drept la un sistem informatic.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul ar fi contactat o persoană vătămată minoră, prin intermediul unei rețele de socializare și i-ar fi cerut acesteia materiale pornografice.
Victima i-a expediat, în mai multe rânduri, fotografii și clipuri video având caracter pornografic, pe care inculpatul le-ar fi distribuit ulterior, prin intermediul unei rețele de socializare.

La data de 02.02.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate mai multe telefoane mobile și alte medii de stocare.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Buzău cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Buzău.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Pornografie infantilă. Reținere.

La data de 02.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2020, inculpatul a deținut, stocat și transmis în mediul on-line imagini video ce reprezentau minori în ipostaze sexuale explicite.

La data de 03.02.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Vrancea au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au ridicat mai multe medii de stocare în care se aflau materiale pornografice cu minori (laptopuri și telefoane mobile).
În cursul zilei de astăzi, inculpatul reținut urmează să fie prezentat Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul Europol.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș. Trafic de droguri de risc. Trafic de droguri de mare risc . Operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 04.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 9 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În fapt s-a reținut că inculpaţii au desfășurat activități de comercializare de droguri de risc şi mare risc și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive pe raza județelor Mureș, Sibiu și Cluj.
La data de 03.02.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu-Mureș împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Târgu-Mureș au efectuat, în 2 dosare penale, un număr de 16 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost identificate diferite cantităţi de produse susceptibile de a avea efect psihoactic, cannabis şi cocaină.

În cursul zilei de astăzi, un număr de 7 inculpați au fost prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, iar faţă de alți 2 inculpaţi s-a dispus măsura controlului judiciar.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de jandarmi ,,Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Biroul Teritorial Teleorman. Destructurarea unui grup infracțional organizat. Spălare a banilor. Înșelăciune. Infracțiuni informatice. Percheziții domiciliare.

La data de 21 ianuarie 2021 și respectiv 3 februarie 2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Teleorman împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. București, S.C.C.O. Teleorman și S.C.C.O. Giurgiu au efectuat un număr de 18 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Teleorman și Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de spălare a banilor, înșelăciune și infracțiuni informatice.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2020, membrii grupării au spălat suma de aproximativ 3.000.000 euro provenită din săvârșirea de infracțiuni de înșelăciune și infracțiuni informatice, prin intermediul unor firme specializate în transferuri rapide de bani și firme specializate în schimburi de monede virtuale.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Introducere în țară de droguri de risc și de mare risc, fără drept. Reținere.

La data de 03.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Tulcea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 3 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și introducere în țară de droguri de risc și de mare risc, fără drept.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada luna august 2020 – luna februarie 2021, inculpații au comercializat droguri de risc și de mare risc către consumatori de pe raza municipiului Tulcea.
La data de 03.02.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Tulcea au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a 2 inculpați, după preluarea de către aceștia, de pe raza municipiului Constanța, a unui colet de la o societate de transport internațional de persoane și mărfuri.
Cu ocazia percheziționării coletului, s-a constatat că acesta conținea cantitățile de 940 grame de Cannabis, 200 grame de Rezină de cannabis și 500 grame de amfetamină sub formă de substanță pulverulentă de culoare bej, presată sub formă de bulgări translucizi (MDMA).
În continuare, au fost efectuate o percheziție auto și 3 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Tulcea, la locuințele celor trei inculpați, ocazie cu care au fost identificate cantitățile de 28,3 grame de amfetamină sub formă de substanță pulverulentă de culoare bej, presată sub formă de bulgări translucizi (MDMA), 3 grame de cannabis și 122 de pastile Ecstasy.

La data de 04.02.2021, Tribunalul Tulcea a dispus arestarea preventivă a inculpaților, pentru o durată de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul S.A.S. Tulcea.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de persoane. Trafic de minori. Control judiciar. Reținere.

La data de 04.02.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat și măsura controlului judiciar față de un alt inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2019 – 2021, inculpații, profitând de starea vădită vulnerabilitate (situație familială dificilă, fără surse de venit și fără nicio posibilitate de a se întreține), prin constrângere, au transportat și găzduit în unităţi de cazare turistică sau apartamente situate în municipiile Iaşi, Cluj Napoca, Arad şi Botoşani, mai multe părți vătămate minore și majore pe care le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituției.
La data de 04.02.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași și Botoșani, în urma cărora au fost ridicate mai multe telefoane mobile si alte bunuri cu valoare probatorie.

În cursul zilei de astăzi, inculpatul reținut va fi prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Botoșani

:: Sursa: www.diicot.ro

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD