Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Reguli pentru redeschiderea şcolilor
06.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Covid 19 Legal React, Monitorul Oficial al României, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 122 din 5 februarie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 3235/93/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Preşcolari şi elevi

Scenariul 1
Dacă incidența cumulată a cazurilor din localitate în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, vor participa zilnic la ore, cu prezenţă fizică, toţi preșcolarii și elevii, cu respectarea și aplicarea normelor de protecție.

Scenariul 2
Dacă incidența cumulată a cazurilor din localitate din ultimele 14 zile este mai mare de 1/1.000, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, vor participa:
a) cu prezenţă fizică, toţi preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor protecție;
b) în sistem online, elevii din celelalte clase/ani de studiu.

Scenariul 3
Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori, vor participa:
a) cu prezenţă fizică, toţi preșcolarii și elevii din învățământul primar;
b) în sistem online, elevii din celelalte clase/ani de studiu.

Învăţământul universitar

Scenariul 1
Participarea fizică în instituția de învățământ superior a tuturor studenților/cursanților la toate activitățile didactice, conform programului de desfășurare a acestora, cu respectarea și aplicarea normelor de protecție.

Scenariul 2
Participare în sistem mixt – prezență fizică și online, în funcție de specificul programelor de studiu, de infrastructura și de condițiile epidemiologice, conform procedurilor proprii fiecărei universități

Scenariul 3
Participarea tuturor studenților/cursanților la activități didactice online

General

Pentru pregătirea şcolilor, conducerile acestora vor avea în vedere:
– organizarea și întreținerea spațiilor astfel încât să se asigure distanțarea de minimum 1 metru. În situația în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanțarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;
– stabilirea circuitelor funcționale;
– organizarea spațiilor de recreere;
– evaluarea necesarului de resurse umane;
– asigurarea materialelor de curățenie, igienă și dezinfecție;
– asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de materiale de protecție pentru elevi/studenți și personal.

Ordinul mai prevede că instituțiile de învățământ trebuie să stabilească un spațiu ce va fi utilizat pentru izolarea temporară a cazurilor suspecte de îmbolnăvire cu virusul SARS- CoV-2.

Suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică se va dispune:
– pentru o perioadă de 14 zile, la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar;
– la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal, când se va efectua ancheta epidemiologică și testarea contacților acestuia; conducerea va analiza oportunitatea suspendării cursurilor;
– pentru o perioadă de 14 zile, la apariția a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învățământ gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

În perioada de suspendare a cursurilor cu prezență fizică, conducerea unității va dispune:
– curățenia și aerisirea claselor/sălilor;
– dezinfecția generală și nebulizarea spațiilor unității/instituției de învățământ, respectiv clase, săli, holuri, toalete.

Nu se vor prezenta la cursuri cu prezenţă fizică:
– cei confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2, aflați în perioada de izolare la domiciliu;
– cei care sunt declarați contacți direcți cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2 și se află în carantină la domiciliu/carantină instituționalizată;
– cei care așteaptă să fie testați sau au fost testați și așteaptă rezultatele sau locuiesc cu o persoană care a fost testată și care așteaptă rezultatele.

De asemenea, indiferent de situaţia epidemiologică, cursurile ar putea să continue în sistem online, cu aprobarea ISJ/ISMB, dacă unităţile de învăţământ vor justifica situaţii de infrastructură sau resurse insuficiente care să impună acest lucru.

Ordinul este însoţit de o anexă, ce conţine măsurile sanitare și de protecție care vor fi întreprinse.

Intrare în vigoare: 5 februarie 2021

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti