Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Majorare salarială de 75% pentru personalul din sistemul administrației penitenciare
06.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 123 din 5 februarie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 379/C/2021 privind condițiile de acordare, pentru personalul din sistemul administrației penitenciare, a majorării salariale în cuantumul prevăzut la art. 4 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

În situația limitării/suspendării activităților didactice care presupun prezența copiilor în unitățile de învățământ, personalul din sistemul administrației penitenciare are dreptul la o majorare suplimentară de 75% din salariul de bază/salariul de funcție/solda de funcție corespunzător/corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Majorarea se acordă și în situațiile în care s-a stabilit aplicarea:
scenariului 2: participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a și revenirea parțială prin rotație de 1-2 săptămâni a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu;
scenariului 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Majorarea se acordă polițiștilor de penitenciare și personalului civil din sistemul administrației penitenciare care îndeplinesc următoarele condiţii:
– au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară;
-celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere;
– locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Majorarea nu se acordă în cazul în care unul dintre părinți:
– este în concediu pentru creșterea copiilor;
– este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
– se află în concediu de odihnă/concediu fără plată;
– are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activității angajatorului;
– nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Dacă ambii părinți îşi desfășoară activitatea în sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională, inclusiv din sistemul administrației penitenciare și/sau din unitățile sanitare publice, majorarea salarială se acordă doar unuia dintre părinți.

De asemenea, se va acorda o singură majorare salarială, indiferent de numărul de copii ai solicitantului, iar, în cazul familiilor monoparentale se vor acorda zile libere.

Majorarea se acordă din ziua începerii cursurilor anului școlar 2020-2021, respectiv 14 septembrie 2020, pentru zilele lucrătoare, până la încetarea stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2020-2021.

Intrare în vigoare: 5 februarie 2021

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti