Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Negotiation Games for Lawyers
Citeşte mai mult în legătură cu Sistemul judiciar

Alina Gorghiu a participat la festivitatea de inaugurare a Palatului de Justiție din Târgu Mureș

27 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Vineri, 24 noiembrie 2023, Alina Gorghiu, ministra justiției, a transmis următorul mesaj:

În general, în spațiul public, se vorbește cu predilecție despre subiecte sensibile din sistem: supraaglomerarea instanțelor, spații de lucru necorespunzătoare, exemple de magistrați care intră în conflict cu legea, durata procedurilor judiciare, scheme reduse de personal.

Azi, eu vorbesc despre lucrurile bune din justiție, despre lucrurile pozitive care se întâmplă!
Mulțumesc tuturor magistraților, grefierilor, avocaților, profesioniștilor dreptului, pentru răbdare și pentru serviciul pe care îl faceți!

Sunt un ministru norocos, de aproape 6 luni am preluat mandatul ca ministră a justiției. Și astăzi, aici, la dumneavoastră, inaugurez deja a patra instanță.

Astăzi este inaugurarea sediului modern pentru trei instanțe: Curtea de Apel Târgu-Mureș, Tribunalul Specializat Mureș și Judecătoria Târgu-Mureș.

Cred că este un semnal bun pentru întreg sistemul de justiție din România. Investim pentru o justiție modernă, eficientă și prietenoasă în folosul oamenilor și pentru oameni.

Acest nou sediu este rezultatul unei bune colaborări dintre Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții. Și le mulțumesc pe această cale pentru toată implicarea în aceste proiecte de investiții. Adrian Vestea, te rog să ne ajuți în continuare, avem multe clădiri de modernizat.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Clădirea aceasta este în prezent pe lista monumentelor istorice. Este o clădire deosebită, emblematică a județului Mureș. Și cred că ar fi un lucru extraordinar dacă până la finalul acestui an, ați putea organiza o Zi a Porților Deschise la Palatul de Justiție Târgu Mureș. Sunt convinsă că vor fi mulți doritori.

Investiția în această instanță a fost de aproape 39 de milioane de lei. O dată cu reabilitarea Palatului de Justiție, suprafața clădirii a crescut de la 7.484,00 mp la 9.308,00 mp. Știu că a fost o lucrare de anvergură, iar efortul depus unul extraordinar.

Revenind la obiceiurile mele, va asigur ca voi continua să mă întâlnesc cu magistrații în mediul lor de lucru! Pulsul corect se ia de la firul ierbii.

Și pentru că aveți aici un Tribunal Specializat, un obiectiv al meu este să apropii Ministerul Justiției de mediul de afaceri.

Justiția trebuie să fie un serviciu public eficient și predictibil pentru mediul de afaceri. Buna desfășurare a activității implică în mod cert și digitalizarea.

ONRC este una dintre cele mai digitalizate instituții – procedură de constituire a societăților și a sucursalelor acestora se poate realiza integral on-line.

Dacă o persoană depune astăzi, chiar și la ora 16:00, dosarul COMPLET, la ONRC – prin e-mail sau la registratură, mâine se soluționează și tot mâine decizia poate fi gata, dacă e urgență. Dacă nu, următoarea zi persoana va avea decizia.

Este necesar ca justiția să fie un partener pentru mediul de afaceri. Caut atât la nivelul Ministerului Justiției cele mai bune soluții legislative pentru încurajarea acestuia.

Un pas recent l-am făcut acum o săptămână. Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea acordului privind Curtea unică europeană în materie de brevete.

Și pentru că vorbeam de lucruri bune vă dau câteva vești: Legea privind statutul grefierilor urmează să intre în următoarea perioadă în Plenul Camerei Decizionale, Senatul. E o lege pe care grefierii o așteaptă de multă vreme.

Schemele de personal vor fi populate în primăvară prin cele 700 de noi intrări în sistem ca urmare a examenului de admitere în magistratură pe baza vechimii de 5 ani (400 admitere directă: 250 judecători, 147 procurori) și a examenului INM (300 de locuri). Și pentru acest lucru trebuie să mulțumesc colegilor din CSM, care au făcut eforturi. De altfel, pentru cădomnul președinte Grădinaru își va finaliza mandatul la final de an, vreau să-i mulțumesc public pentru maniera constructivă în care am colaborat, pentru ca doar așa am reușit să depășim câteva crize care ar fi putut afecta grav justiția.

În decembrie, vom avea examenul pentru experții tehnici judiciari în 60 de specializări. Știu cât de importantă este administrarea probei cu expertiză tehnică judiciară în cauzele complexe. Avem un ghid accesibil tuturor care abordează cele 90 de specializări ale expertizei tehnice judiciare în ordinea stabilită în Noul Nomenclator al specializărilor expertizei tehnice judiciare.

Este o bucurie să fiu printre dv. astăzi! Și vă rog să nu vă îndoiți o secundă ca nu voi fi un suporter al justiției corecte din România.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories