Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Cyberlaw, Opinii, SELECTED

Inteligența Artificiala în Serviciul Public: O Speranță și o Provocare

28 noiembrie 2023 | Alexandru Silviu GOGA

Alexandru Silviu Goga

Alexandru Silviu Goga

Inteligenta artificiala (IA) a devenit o prezență din ce în ce mai semnificativă în rândul funcționarilor publici, înaltei administrații guvernamentale și în mediul academic, aducând atât promisiuni, cât și provocări. Utilizarea acestei tehnologii în cadrul serviciilor publice poate aduce beneficii considerabile, dar este esențial să fim conștienți de potențialele riscuri și să procedăm cu precauție.

Unul dintre avantajele majore ale integrării IA în activitatea funcționarilor publici este eficiența sporită. Procesele administrative, care pot fi adesea laborioase și consumatoare de timp, pot beneficia de automatizare, permițând astfel funcționarilor să se concentreze asupra problemelor complexe și a luării deciziilor strategice. De asemenea, IA poate oferi analize de date mai rapide și mai precise, facilitând elaborarea politicilor publice bazate pe dovezi solide.

Cu toate acestea, riscurile asociate cu utilizarea IA în sectorul public nu pot fi ignorate. Una dintre preocupări este legată de posibilele decizii discriminatorii sau nedrepte luate de algoritmi, care pot reflecta bias-urile existente în seturile de date folosite pentru antrenarea lor. Este esențială implementarea unor mecanisme de monitorizare și reglementare pentru a preveni astfel de situații și a asigura transparența în procesul decizional.

În ceea ce privește înalții funcționari guvernamentali, integrarea IA poate aduce îmbunătățiri semnificative în gestionarea resurselor și în luarea deciziilor la nivel înalt. Cu toate acestea, este crucial să se asigure că deciziile luate de acești lideri sunt însoțite de o înțelegere profundă a contextului social și politic. Tehnologia poate facilita procesul decizional, dar nu poate înlocui în totalitate discernământul uman.

De notat că există o plethora de probleme associate riscului de divulgare de informații secrete de serviciu, clasificate, sau pur și simplu nepublice. De asemenea există riscul violării RGPD sau altei legislații naționale sau secundare cu privire la prelucrarea, stocarea sau utilizarea datelor cu caracter personal.

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Articolul[i] menționează că Viena devine primul oraș din lume certificat de către IEEE pentru etica în inteligența artificială (AI). Certificarea este acordată în recunoașterea strategiei orașului privind „umanismul digital”. Viena a fost evaluată în conformitate cu standardele IEEE pentru etica în AI și a primit aprobarea ca exemplu de bune practici în implementarea tehnologiilor digitale. Articolul subliniază angajamentul Vienei față de dezvoltarea și utilizarea responsabilă a tehnologiilor emergente, evidențiind importanța unei abordări etice și echitabile în implementarea inteligenței artificiale în cadrul infrastructurii urbane.

În mediul academic, utilizarea IA poate revoluționa cercetarea și învățarea. Sistemele inteligente pot analiza rapid volume masive de informații, accelerând descoperirile științifice și facilitând accesul la cunoștințe. Cu toate acestea, este important să păstrăm un echilibru între tehnologie și interacțiunea umană, astfel încât să nu pierdem esența creativității și a gândirii critice.

Tot Viena este avangarda implementării AI în administrația publică.

„Compass for the Use of Generative Artificial Intelligence (AI) in a Work-Related Context”[ii] este un document elaborat de Rețeaua de Competențe AI, condusă de Grupul Executiv pentru Organizație și Securitate, MD-OS, în data de 21 august 2023. Scopul acestui document este să servească drept ghid pentru funcționarii administrației orașului Viena privind utilizarea responsabilă a tehnologiilor de inteligență artificială generativă în contextul profesional.

Generative AI este prezentată ca o tehnologie capabilă să genereze text, imagini, video, audio etc., combinând modele de învățare automată și date existente pentru a produce rezultate noi. Documentul subliniază potențialul enorm al tehnologiei, dar și provocările asociate cu implementarea și gestionarea rezultatelor acesteia.

Principiul de bază este responsabilitatea personală, cunoașterea și experiența. Utilizarea uneltelor generative AI disponibile pe internet este permisă în conformitate cu decretele și ghidurile aplicabile, fiind considerată inevitabilă într-o administrație modernă și eficientă. Angajații sunt încurajați să acționeze responsabil, să folosească cunoștințele și bunul simț în colaborarea cu aceste tehnologii, să respecte principiile de legalitate, eficiență și practicitate, precum și standardele etice.

Documentul evidențiază importanța revizuirii critice a rezultatelor AI cu expertiza proprie, luând în considerare aspecte de acuratețe a conținutului și aspecte etice. Se recomandă, de asemenea, citirea atentă a manualelor de instrucțiuni ale uneltelor generative AI. Principiul secretului oficial și protecția datelor sensibile sunt aduse în prim-plan, precum și necesitatea divulgării clare a utilizării conținutului AI-generate.

Documentul subliniază responsabilitatea utilizatorului în verificarea și autentificarea conținutului generat de AI, cu accent special pe prevenirea și gestionarea deepfake-urilor și dezinformărilor. În plus, se furnizează criterii pentru identificarea autenticității conținutului, promovând necesitatea verificării surselor și a discernământului în utilizarea rezultatelor AI în procesele de luare a deciziilor.

„Compass for the Use of Generative Artificial Intelligence (AI) in a Work-Related Context” oferă un cadru orientativ pentru funcționarii administrației orașului Viena în adoptarea și gestionarea responsabilă a tehnologiilor AI generative în mediul lor de lucru. Documentul subliniază importanța eticii digitale și promovează o abordare conștientă și echilibrată în integrarea acestor tehnologii emergente.

Strategia EU pe scurt

Uniunea Europeană (UE) a conturat o strategie referitoare la inteligența artificială (IA) cu accent pe implementarea acesteia în administrația publică. Principalele puncte de interes ale strategiei sunt evidențiate în contextul hub-ului de cunoștințe pentru inovație digitală al UE:

1. **Grupuri tematice**: Strategia se concentrează pe grupuri tematice, cu un accent principal pe administrația publică. Aceste grupuri tematice sunt inițiative de colaborare care vizează stimularea schimbului de cunoștințe și experiențe în ceea ce privește implementarea IA în diverse domenii ale administrației publice.

2. **Inovație Digitală**: O atenție deosebită este acordată inovației digitale, iar hub-ul de cunoștințe servește drept platformă pentru promovarea și diseminarea bunelor practici și soluții inovatoare în domeniul IA în cadrul administrației publice.

3. **Focus pe Administrarea Publică**: Strategia evidențiază necesitatea de a integra IA în administrația publică pentru a îmbunătăți eficiența, transparența și calitatea serviciilor oferite cetățenilor.

4. **Colaborare și Schimb de Experiență**: Prin crearea de grupuri tematice și facilitarea colaborării între statele membre și părțile interesate, UE urmărește să promoveze schimbul de experiențe și să creeze un mediu propice pentru adoptarea și implementarea IA în administrația publică la nivel european.

În ansamblu, strategia UE[iii] privind IA în administrația publică se concentrează pe consolidarea cunoștințelor și a resurselor în domeniu, cu scopul de a face administrația publică mai eficientă și mai orientată către nevoile cetățenilor prin utilizarea inteligentă a tehnologiilor emergente.

În concluzie, utilizarea inteligentei artificiale în serviciul public, în birourile administrației guvernamentale și în mediul academic este o evoluție inevitabilă, cu avantaje și riscuri. Este esențial să abordăm această tranziție cu atenție și responsabilitate, asigurându-ne că beneficiile aduse de IA sunt maximizate, iar riscurile sunt gestionate în mod eficient pentru a crea un viitor mai eficient și echitabil.


[i] https://www.actuia.com/english/vienna-first-city-in-the-world-to-be-certified-by-ieee-ai-ethics-for-its-digital-humanism-strategy/
[ii] https://digitales.wien.gv.at/wp-content/uploads/sites/47/2023/10/Compass_generative_AI_engl.pdf
[iii] https://european-digital-innovation-hubs.ec.europa.eu/knowledge-hub/thematic-groups/public-administration-main-focus-artificial-intelligence


Av. drd. Alexandru Silviu Goga

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories