Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ nu permite DGA să facă acte de cercetare penală în orice cauză penală
08.02.2021 | Dan-Constantin MIHĂESCU

Secţiuni: Content, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Dan-Constantin Mihăescu

Dan-Constantin Mihăescu

Din motivarea deciziei I.C.C.J nr. 21/7.07.2020 nu rezultă posibilitatea extinderii competenței Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Administrației și Internelor pentru a efectua acte de cercetare penală în orice cauză penală. Potrivit art. 56 alin. 3 și art. 324 Cpp, legiuitorul face o distincție clară între procurorul de supraveghere a urmăririi penale și procurorul care efectuează obligatoriu in personam urmărirea penală. Or, dacă respectăm rigoarea procedurii penale, nu pot fi primite alegații juridice de natura „DGA poate face acte de cercetare penale în orice cauză penală, cu privire la orice faptă și la orice persoană”.

Conform considerentelor ne-obligatorii din Decizia I.C.C.J nr. 21/2020 coroborate cu considerentele general obligatorii din  Decizia C.C.R. nr. 674/17.11.2016 și cu dispozițiile general-obligatorii ale Legii nr. 324/2013 prin care s-a abrogat O.U.G. nr. 59/2013 precum și cu minuta din 20.03.2020 a procurorilor-șefi cu reprezentanții INM de la întâlnirea anuală de unificare a practicii judiciare, concluzia este inechivocă: D.G.A. poate face acte de cercetare penală numai în acele cauze în care procurorul este învestit prin lege să efectueze personal urmărirea penală.

Prin urmare, de exemplu, Direcția Generală Anticorupție din cadrul Ministerului Administrației și Internelor nu poate face actele de cercetare penală delegate de procuror pentru instrumentarea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului ori fals intelectual ori ori abuz în serviciu (după cum a hotărât în decembrie 2020 judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Motru în cauza penală nr. 1279/181/2019/a1, cauza fiind în prezent în faza contestației la Tribunalul Gorj).

Avocat Dan-Constantin Mihăescu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti