Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Dreptul mediului

Se lansează Sistemul de Garanție-Returnare în România

27 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Luni, 27 noiembrie 2023, Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României, la evenimentul de lansare a Sistemului de Garanție-Returnare, a declarat: „Stimate domnule ministru, stimată doamnă CEO și președinte al RetuRO SGR, doamnelor și domnilor, fac parte dintr-o generație în care am fost învățați să nu irosim resursele pe care le aveam la dispoziție. Îmi amintesc cum în copilărie toate mingile de fotbal ni le luăm cu banii strânși de pe sticlele pe care le strângeam zile în șir toți copiii de la bloc. Dar dincolo de aceste mici beneficii, cred că cel mai important era că toți aderaserăm, conștient sau nu, la acele principii legate de responsabilitate și sustenabilitate față de mediul înconjurător.

Cred că a venit timpul să ne întoarcem la aceste principii sănătoase şi mă bucur că pot participa alături de dumneavoastră la evenimentul de inaugurare a primului centru regional de colectare a ambalajelor al societății RetuRO din Bonțida, județul Cluj. Este un eveniment cu atât mai important cu cât peste doar trei zile, după cum spunea și prezentatorul, se va lansa Sistemul Garanție-Returnare în România. De aceea, cred că astăzi vorbim de un moment zero, pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel național. Chiar nu mă feresc de cuvinte, cred că este un moment istoric, care va consemna debutul celui mai ambițios proiect de economie circulară a României și forța primului parteneriat public-privat funcțional.

Guvernul actual, împreună cu mediul privat au reușit să dea drumul poate celui mai important proiect de țară în acest domeniu în ultimii 30 de ani. Vreau să-l felicit pe ministrul mediului, domnul Mircea Fechet, pentru determinarea de a pune în aplicare acest sistem, dar și pe reprezentanții mediului privat, producători și importatori de băuturi în ambalaje SGR, pentru că au înțeles că aceasta este calea cea mai bună de urmat pentru o țară mai curată și pentru a avea ambalaje într-o manieră sustenabilă.

Doamnelor şi domnilor, lansarea SGR va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor. SGR din România va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după cum ați auzit, după Germania, din perspectiva numărului de ambalaje procesate. Reprezentăm, în același timp, o premieră globală: cel mai mare sistem de acest fel integrat și sperăm că va deveni un studiu de caz pentru guvernele din întreaga lume. Începând cu 30 noiembrie, cetățenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetățeni din toată lumea care locuiesc într-o țară în care există un sistem de garanție-returnare. Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 ţări au implementat SGR, ajungând la o populaţie de aproape 145 de milioane. Peste doar trei zile, o dată cu alăturarea României, vor fi peste 163 de milioane de cetățeni europeni mai atenţi cu mediul în care locuiesc. Sunt convins că dvs. veţi prezenta în detaliu toate beneficiile acestui sistem. Eu vreau să vă spun doar că, dincolo de o schimbare culturală majoră, aceste centre de colectare vor avea şi un impact economic direct. Înființarea centrelor de colectare ale RetuRO vor crea peste 600 de locuri de muncă, până la sfârşitul anului viitor şi vor stimula investiții similare în transport şi reciclare atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Eu pot să vă asigur că guvernul va continua să susțină cu toată forța astfel de inițiative inovatoare în protecția mediului și gestionare a ambalajelor, dar nu o putem face singuri. Contez pe dvs. în acest efort, pentru că doar împreună putem da mai multă coerență acestui subiect atât de actual și cu implicații pe termen mediu și lung. Felicit încă o dată Ministerul Mediului și mediul privat și-l încurajez să continue și în perioada următoare acest tip de demers necesar tuturor. Am toată convingerea că împreună putem transforma România într-o țară cu adevărat sustenabilă. Vă mulțumesc mult pentru invitație!”

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories