Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Opinii, SELECTED

Ambiguitatea, bat-o vina

28 noiembrie 2023 | Vasile GODÎNCĂ-HERLEA
Vasile Godîncă-Herlea

Vasile Godîncă-Herlea

Cât de bine ne simțim în situații ambigue și în incertitudine? Se pare ca nu prea bine! Vi se pare cunoscut ce-am scris mai jos?

Românii:

– au nevoie la nivel emoțional de reguli și legi (chiar dacă acestea sunt nefuncționale de multe ori);
– au o nevoie acută de a fi în permanență ocupați și de a munci sau a simți că muncesc din greu;
– punctualitatea și precizia sunt dezirabile;
– factorii de securitate personală sunt elemente de motivație foarte importante.

Nu sunt concluziile mele, sunt concluziile lui Hofstede – un cercetător emerit în psihologie socială (cum sunt influențate gândurile, sentimentele și comportamentele noastre de normele sociale și societate). Cartea lui e o cercetare amplă a diferitelor culturi de pe mapamond și modul în care reacționează ele raportat la cinci dimensiuni. Dimensiunea la care mă voi referi în scrierea de față este modul în care oamenii se simt amenințați de situațiile ambigue și de incertitudine. Studiul lui Hofstede acordă și punctaje diferitelor culturi, iar extrăgând date de pe site-ul hofstede-insights.com se poate observa că România are un indicativ de 90 de puncte fiind apropiată de Polonia (93), Belgia (93), Grecia (112) și la polul opus față de Suedia (29), Danemarca (23), Singapore (8). Mai concret, incertitudinea nu ne priește, de aceea avem nevoie de protecție și o găsim în reguli, legi, procese care ne dau impresia că îngrădesc spațiul vast al incertitudinii ce devine astfel mai cunoscut.

Hai să ne uitam un pic mai adânc pe ce înseamnă niște comportamente sau poziții psihice cu toleranță mare la incertitudine vs. unele cu toleranță redusă (asa cum este în RO). Menționez că spilcuiesc din Hofstede, a nu se înțelege că sunt considerațiile mele personale sau ideile mele originale.

Toleranță mare la incertitudine vs. toleranță redusă

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Am bold-uit câteva care mi se pare că le-a nimerit atât de bine pentru RO.

O considerație foarte importantă este aceea că acest ”versus” pare să fie ”bine versus rău”. Prin urmare, prima considerație pe care trebuie să o ținem în minte este că nu e bine sau rău cum suntem, pur și simplu asa suntem și sunt avantaje și dezavantaje în fiecare dintre cele două poziții.

Este rău să ignorăm cum suntem și să încercăm să impunem soluții pentru așa cum am vrea să fim. Așadar, întrebarea este cum facem o organizație care să fie eficientă și eficace cu luarea în considerare a acestor particularități ale culturii naționale – în fapt aici sunt cei șapte ani de acasă, adică niște concepte atât de bine înrădăcinate încă din familie în noi încât e foarte greu să le schimbăm și în general ele se manifestă într-un fel în care nici măcar nu suntem conștienți transformându-se de-a dreptul în bias-uri.

E foarte interesant faptul că am văzut foarte mulți conaționali care sunt fanii cărții „No rules rules” a lui Reed Hastings despre cultura Netflix în care avem o cultură a libertății responsabile, o cultura organizațională fără reguli (bazată pe principii).

La nivel rațional mulți ne-am dori o asemenea cultură, însa se pare căa la nivel emoțional (elefantul din noi) nu suntem prea fericiți în asemenea situații. Prin urmare, s-ar putea pune întrebarea dacă am reuși să facem o cultură organizațională într-o companie românească bazată pe no rules. Răspunsul nu poate fi „nu” căci se poate orice. Însă întrebarea este cu ce costuri și cât de durabilă ar fi o asemenea organizație în contextul în care fiecare membru al organizației provine dintr-o cultură care este fix pe invers. Deci, ar trebui să găsim acei indivizi care nu seamănă cu tot poporul sau să angajezi pe oricine, dar să le lărgești toleranța la incertitudine astfel încât ea să nu fie din peisajul cultural autohton. Nu în ultimul rând rulajul de personal ar trebui să fie foarte mic, pentru că la fiecare angajat/colaborator nou intrat în organizație procesul ar trebui să reînceapă. Dacă nu luam în considerare aceste premise și specificul cultural local, o cultură în care oamenii sunt lăsați să-și stabilească propriile responsabilități și chiar obiective ar putea duce la o anxietate foarte ridicată și rulaj ridicat al resurselor umane.

Așadar, dacă discutăm de cultură organizațională și un mediu propice dezvoltării oamenilor cred că trebuie să ținem cont de cel puțin următoarele aspecte (fie să le respectam, fie să le găsim substitute viabile): motivația vine în principal din satisfacerea nevoilor de securitate, există o nevoie emoțională de precizie și oarecare formalism, există o nevoie emoțională de a munci mult și de a fi ocupat (dacă nu canalizăm această nevoie spre lucruri cu semnificație, oamenii se vor încărca cu lucrări aberante).

Aș fi curios de păreri…

Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories