Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Interviuri, SELECTED, Women in Law

WOMEN IN LAW. Clementina Canel: Acasă nu câștigăm procese

28 noiembrie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Clementina Canel

Clementina Canel

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Clementina Canel, Head of Legal, FEPRA EPR, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viata profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Clementina Canel: Buna ziua, Alina și mulțumesc pentru oportunitatea de a participa la proiectul Women in Law care aduce în prim plan femeile din profesiile juridice.

Spun cu tărie ca mă definesc calitatea serviciului juridic, depășirea propriilor limite, ambiția de a identifica mereu soluții inovatoare “outside the box” și perseverența intrinsecă.

Trecând din zona de avocaura externă în zona de „in house” am invățat pe parcursul anilor că cel mai important este ca principala expertiză să se regăsească în interiorul unei companii, motiv pentru care echipa juridică internă trebuie să fie una puternică și orientată către business – deci, ca să revin la intrebare, mă definesc ințelegerea cât mai profundă a nevoilor pentru care ofer suport juridic și o gândire strategică.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Interviuri JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Clementina Canel: Întotdeauna am mers pe principiul că doar noi ca indivizi suntem responsabili pentru limitările noastre. Chiar dacă uneori ne lovim de dificultăți sau limitări externe, cu răbdare și ambiție ele pot fi depășite.

Din fericire, trăim timpurile în care orice persoană are acces nediscriminatoriu la studii, posibilități egale de a se implica și de a creste profesional. Este totuși statistic confirmat faptul că numărul bărbaților care dețin funcții de conducere este mai mare decât numărul femeilor aflate în aceeași ipoteză, însă, avem nenumarate exemple de femei care ocupă poziții manageriale și conduc echipe mari, care excelează în profesiile lor, fie că activează în avocatură, magistratură, companii multinaționale sau orice alt domeniu. Ceea ce nu poate decât să ne motiveze.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Clementina Canel: Sigur că uneori suntem nevoite să activăm caracteristici diferite din existența noastră – de la caldură și iubire necondiționată, abilitatea de a ne susține familia cu dragostea și înțegerea unei mame/soții, să conștientizăm că acasă nu caștigăm procese și pentru familia noastră este important să fim ințelegătoare și susținătoare – la obiectivism, pragmatism și abilități manageriale, capacitate de concizie, strategie și decizie. Ceea ce nu este întotdeuna ușor. Dar acest lucru face parte din provocarea existenței noastre.

Însă valorile fundamenale ce țin de inteligența emoțională ca empatia, generozitatea, adaptabiliatea rapidă și de ce nu, intuiția ne ajută să pendulăm cu succes între cele două roluri.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Clementina Canel: Cred că orice mediu oferă unei femei posibilitatea de a fi ce își dorește, atâta timp cât ea își dorește cu adevărat. Dar cu atât mai mult mediul juridic, care este un mediu provocator pentru că ne pune constant în situația de a înțelege lucrurile în profunzimea lor și de a ne depăși constant limitele.

Sunt multe posibilități în această profesie – de la avocat, avocat „in house”, pledant, consultant, doctrinar, cadru didactic, magistrat național, internațional etc. Și în fiecare dintre aceste roluri putem aborda perspective diferite și ne putem pune în practică spiritul intuitiv, pragmatismul, spiritul justițiar, calitățile analitice extraordinare, abilitățile de comunicare, ambiția și perseverența.

Profesionistii dreptului dețin o funcție esențială în societate, fiind gardianul legalității, indiferent că vorbim despre spațiul public sau despre mediul de afaceri, ceea ce aduce satisfacții morale și profesionale neprețuite pentru cei care își practică meseria cu pasiune și dedicare. Deci da, avem extrem de multe oportunități!

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmari. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Clementina Canel: Suntem cu adevărat norocoase să traim aceste vremuri pline de oportunități, dar și cu consecințe pe masură. Sigur că fiecare alegere, profesională sau personală, vine cu o consecință, însă prin natura meseriei, femeile care activează în profesie au ințeles că ocupă un rol esențial în societate ceea ce automat crește gradul de responsabilitate.

Există încă prejudecăți potrivit cărora femeile au mai puține abilități profesionale decât bărbații precum și domenii/industrii în care activează, dupa caz, predominant barbați sau femei. Însă în ultimii ani lucrurile s-au mai calibrat și femeile au pătruns, cu răbdare și perseverență în domenii și meserii care, în urma cu ceva timp păreau a le fi inaccesibile.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Clementina Canel: Nu pot spune că am avut un model feminin dedicat, ci că am încercat să învăț tot ce se poate de la toate femeile pe care le-am întâlnit și să creez un mix în care să mă regăsesc și care să mă ajute să mă dezvolt pe toate planurile.

Dar evident, mama este centrul universului și sunt norocoasă că i-am moștenit multe dintre calități.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Clementina Canel: A fost o perioadă dificilă din toate punctele de vedere, încărcată cu multe proiecte, dar care m-a ajutat sa evoluez mai ales profesional. Totodată mi-a aratat că sunt înconjurată de oameni frumoși, pe care mă pot baza și mi-am clarificat și stabilit mai bine prioritățile personale. Pot spune că a fost o perioadă de revelație.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Clementina Canel: Doamnelor, cu ințelepciune, răbdare și ambiție orice este posibil!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Clementina Canel: Mulțumesc și eu pentru invitație, a fost o reală plăcere discuția!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories