Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Articole, Avocați, Interviuri, SELECTED, Women in Law

WOMEN IN LAW. Raluca Costache: Cel mai important, dar și cel mai greu de atins, este echilibrul între viața profesională și viața personală

29 noiembrie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Raluca Costache

Raluca Costache

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Raluca Costache, VOINESCU LAWYERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Raluca Costache: Bună ziua, stimată doamnă Alina Matei! Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la acest interviu și vă felicit pentru proiectul Women in Law! Cred că ceea ce mă definește ca profesionist este pasiunea pentru activitatea pe care o desfășor și, din acest punct de vedere, sunt recunoscătoare pentru faptul că mi-am găsit vocația destul de ușor.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Raluca Costache: Consider că orice om poate să întâmpine limitări în viața lui profesională sau personală pentru că, oricât de mult ne-am împotrivi, există multe lucruri care nu sunt în controlul nostru. Pentru a face față acestor limitări trebuie să avem răbdare, ambiție, perseverență, înțelepciune. Femeile pe care le-am întâlnit până acum de-a lungul carierei mele și, în special, colegele din cadrul societății de avocatură unde îmi desfășor activitatea, dovedesc din plin aceste atribuite, sunt foarte implicate în tot ceea ce întreprind din punct de vedere profesional sau personal și mă inspiră zi de zi.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Arbitraj comercial

Interviuri JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Raluca Costache: Ceea ce este cel mai important, dar și cel mai greu de atins, este echilibrul între viața profesională și viața personală. Marea provocare a rolurilor pe care le presupun cele două ipostaze, femeia soție/iubită/mamă și femeia profesionist al dreptului, este aceea de a nu ne pierde autenticitatea, pentru că datoria cea mai importantă pe care o avem este aceea față de propria persoană și aceasta este scadentă zi de zi. Sunt de acord cu faptul că unele atribute care sunt esențiale desfășurării activității profesionale, în viața personală pot face mai mult rău decât bine, însă nu cred că putem controla atât de mult trecerea de la o ipostază la alta, astfel încât să existe niște filtre pe care ar trebui să le parcurgem, ci, mai degrabă, cred că liniștea și relaxarea aferente vieții personale ar trebui să vină natural.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Raluca Costache: Mediul juridic actual oferă oportunități din foarte multe perspective și consider că femeile pot accede la orice profesie juridică doresc, se pot dezvolta, pot învăța, pot avea și deveni, la rândul lor, mentori. Astfel, oportunitățile sunt variate și depinde de fiecare în parte să urmeze calea cea mai potrivită pentru cariera sa.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Raluca Costache: Cred că asumarea responsabilității pentru parcursul propriei vieți este un aspect căruia nu i se acordă importanța cuvenită. Bineînțeles, există multe variabile, multe lucruri care nu sunt și nici nu trebuie să fie în puterea noastră. Însă, este esențial să tragem linie și să vedem ce putem să îmbunătățim la propria viață, ce ne-ar aduce mai multă bucurie ori împlinire și, de asemenea, poate nu ar fi rău ca, din când în când, să încercăm să facem lucrurile și într-o manieră diferită față de cea cu care suntem obișnuite, să mergem și pe căi nebătătorite.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Raluca Costache: Nu pot să spun că am avut un model feminin, însă am alături de mine femei minunate care mă inspiră, pe care le prețuiesc și pentru existența cărora sunt recunoscătoare zi de zi.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Raluca Costache: Perioada a fost una dificilă, atât din punct de vedere profesional, dar și din punct de vedere personal, pentru motive evidente și cunoscute de toată lumea.

Perioada Covid-19 ne-a scos puțin (poate chiar mai mult) din zona de confort și mulțumirea mea este că am depășit-o cu bine. Evident, nu pot să nu fiu recunoscătoare pentru faptul că atât eu, cât și cei dragi mie, nu am avut probleme de sănătate, aspect atât de important pe care, uneori, îl uităm cu desăvârșire.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Raluca Costache: Le doresc tuturor doamnelor din lumea juridică să facă în fiecare zi un lucru care le aduce bucurie și să aibă încredere în propriile forțe și mult curaj!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Raluca Costache: Mulțumesc și eu, de asemenea!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories