Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Avocați Noutăți legislative SELECTED

Guvernul răspunde pozitiv solicitării UNBR de a modifica definiția noțiunii de influență politică din Codul român al sustenabilității

29 decembrie 2023 | JURIDICE.ro

Guvernul României a răspuns că va actualiza definiția noțiunii de „influență politică” din HG 1117/2023 privind aprobarea Metodologiei pentru raportarea durabilității — Codul român al sustenabilității, prin eliminarea sintagmei „firme de avocatură”, potrivit unui comunicat.

Potrivit acestei reglementări, noțiunea „influența politică” include „atât legăturile financiare, cât şi personale dintre o organizație și politică, cum ar fi (…) firme de avocatură”. Entitățile cu peste 500 de salariați sunt obligate să raporteze ”contribuțiile semnificative legate de procedurile de adoptare de acte normative” către „firmele de avocatură” cu care colaborează. Orice alte entități pot raporta voluntar aceste aspecte.

Prin adresa UNBR, transmisă Guvernului la 27 noiembrie 2023, UNBR a arătat profesia de avocat nu poate fi inclusă în noțiunea de „influență politică”, iar obligația de raportare publică a legăturilor financiare și personale cu „firmele de avocatură” încalcă legislația în vigoare: Din prevederile legii nr. 51/1995 rezultă în mod clar că profesia de avocat nu reprezintă un vector al activităților politice, inclusiv pentru motivul – cu valoare de principiu – că profesia de avocat este independentă. Astfel, orice raportare de genul celei prevăzute de Codul român al sustenabilității încalcă prevederile legale și secretul profesional.

La 20 decembrie 2023, Guvernul României a comunicat o adresă către UNBR, prin care răspunde pozitiv solicitării de a exclude firmele de avocatură din noțiunea „influență politică”, prin adoptarea, la începutul anului 2024, a unei hotărâri de Guvern, care să modifice definiția acestei noțiuni din Glosarul Anexei la HG 1117/2023.

***

Luni, 27 noiembrie 2023, av. dr. Traian Briciu, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, a transmis Guvernului României următorul memoriu:

Uniunea Naţională a Barourilor din România a luat act de H.G. nr. 1117 din 16 noiembrie 2023, privind aprobarea Metodologiei pentru raportarea durabilității Codul român al sustenabilității, (publicată în M. Of. nr. 1052 bis, din 21.11.2023) și constată că anumite dispoziții referitoare la criteriul 19 – Influenţă politică – nu au o bază legală şi chiar încalcă legislaţia naţională.

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Potrivit H.G. nr. 1117/2023 (Anexa), entitățile cu peste 500 de salariați sunt obligate să raporteze – pe platforma codsustenabilitate.gov.ro – rapoarte de sustenabilitate, care pot fi accesate transparent de toate părțile interesate. De asemenea, orice alte entităţi pot publica aceste rapoarte de sustenabilitate.

Metodologia prevede un set de criterii care servesc la clasificarea domeniilor de raportare cu privire la sustenabilitate. Criteriul nr. 19, denumit „Influența politică”, prevede la alin. ultim că „entitatea (care are peste 500 de salariați n.n.) raportează toate contribuțiile semnificative legate de procedurile de adoptare de acte normative, precum și toate modalitățile de finanţare a activității partidelor politice și a campaniilor electorale”.

În același timp, se prevede că noţiunea „influența politică” include „atât legăturile financiare, cât şi personale dintre o organizație și politică, cum ar fi apartenenţa la grupuri de interese, cooperarea cu agenții de lobby adecvate, firme de avocatură, firme de consultanţă şi relații publice, fundaţii şi think-tankuri. De asemenea, poate include iniţiative corporative legate de evenimente şi apartenenţa la grupuri de lucru specifice, active din punct de vedere politic”.

Cu privire la aceste aspecte avem următoarele observaţii:

1. Nu există nicio bază legală (Directivă europeană, Regulament european sau lege naţională) care să impună obligația de raportare a contribuțiilor monetare făcute de companiile cu peste 500 de angajați către „firmele” de avocatură. Astfel că un act administrativ inferior legii, cum este o hotărâre de Guvern, nu poate adăuga la lege, fiind pasibil de a fi atacat în contencios administrativ. Menţionăm faptul că Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat reglementează, atât activitățile avocațiale, cât și natura și specificul acestora. Din prevederile legii rezultă în mod clar că profesia de avocat nu reprezintă un vector al activităților politice, inclusiv pentru motivul – cu valoare de principiu – că profesia de avocat este independentă.

2. Obligarea entităților cu peste 500 de angajați să raporteze public informaţii cu privire la cabinetele /societățile de avocatură cu care lucrează, cât și valoarea monetară a contribuțiilor către aceste cabinete/societăți reprezintă o breșă inadmisibilă în secretul profesional, care este absolut şi presupune confidențialitatea oricăror comunicări avocat – client, inclusiv cele cu privire la obiectul contractului avocat- client și onorariile corespunzătoare.

3. Exprimările din textele invocate sunt confuze şi, ca atare, lipsite de predictibilitate și susceptibile de interpretări abuzive, dovedind necunoaşterea dreptului român şi a terminologiei specifice dreptului național. În România nu există „firme” de avocatură, ci societăți sau cabinete, conform Legii nr. 51/1995. Observăm că definirea „influenței politice” în cadrul Metodologiei este copiată cuvânt cu cuvânt din Codul German al Sustenabilității (singurul stat european în care mai există un astfel de cod), fără să țină cont de specificul profesiei de avocat din România, unde modalitățile specifice prin care se realizează activitatea avocatului sunt prevăzute limitativ la art. 3 din Legea nr. 51/1995 iar aceste dispoziții exclud activitățile de lobby sau orice alte activități de influențate a politicului.

Având în vedere aceste considerente, vă solicităm adoptarea de urgenţă a unei Hotărâri de Guvern care să modifice definiția „influenței politice”, aşa cum este redactată în Codul Român al Sustenabilității, eliminând sintagma „firme de avocatură”, întrucât potrivit dreptului român, acestea nu pot fi asimilate sub nicio formă politicii.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale