Secţiuni » Noutăţi legislative » Monitorul Oficial al României
Monitorul Oficial al României

MApN. Instrucțiunea privind Sistemul de management al achizițiilor de echipamente militare destinate înzestrării
08.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 123 din 5 februarie 2021 a fost publicată Instrucțiunea privind Sistemul de management al achizițiilor de echipamente militare destinate înzestrării, din 26.01.2021.

Conform Instrucţiunii, în MApN, achizițiile de echipamente militare destinate înzestrării se realizează în cadrul Sistemului integrat de management al înzestrării Armatei României, pe baza interacțiunii a trei componente:
– Sistemul de emitere a cerințelor (SEC), coordonat de Consiliul de Supraveghere a Cerințelor (CSC), ca autoritate de decizie pentru acest sistem;
– Sistemul de planificare, programare, bugetare și evaluare (SPPBE), coordonat de Consiliul de Planificare a Apărării (CPA), ca autoritate de decizie pentru acest sistem;
– Sistemul de management al achizițiilor de echipamente militare destinate înzestrării (SMAEMI), coordonat de Consiliul de Achiziții (CODA), ca autoritate de decizie pentru acest sistem.

În cadrul Sistemului integrat de management al înzestrării Armatei României, în funcție de competențele stabilite prin actele normative din domeniul achizițiilor, sunt implicați:
– Parlamentul României;
– Guvernul României;
– Consiliul Suprem de Apărare a Țării, care aprobă Planul de înzestrare a Armatei României;
– ministrul apărării naționale/ordonator principal de credite;
– șeful SMAp, care stabilește cerințele de înzestrare;
– CODA;
– CSC;
– CPA;
– Direcția generală pentru armamente;
– directorii programelor majore beneficiare;
– autoritățile contractante stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale.

Un program de înzestrare se realizează prin parcurgerea următoarelor etape:
– etapa 1 – fundamentarea programului de înzestrare;
– etapa 2 – planificarea programului de înzestrare;
– etapa 3 – inițierea și derularea procedurii de atribuire a contractului/contractelor necesar/necesare realizării programului de înzestrare;
– etapa 4 – etapa de realizare/dezvoltare a producției în funcție de tipul programului de înzestrare;
– etapa 5 – intrarea în înzestrare a produselor;
– etapa 6 – operarea și suportul;
– etapa 7 – analiza nevoilor de modernizare pe parcursul ciclului de viață al produselor;
– etapa 8 – scoaterea din înzestrare.

Fiecare etapă este detaliată în cuprinsul Instrucţiunilor în secţiuni distincte.

Pentru fiecare program de înzestrare, șeful Direcției  Management Programe de Înzestrare (DMPI) va supune aprobării autorității de decizie în domeniul achizițiilor de echipamente militare destinate înzestrării nominalizarea Directorului de Program din cadrul DMPI cu atribuții privind coordonarea și execuția programului de înzestrare.

Echipele programului de înzestrare sunt formate din specialiști calificați și autorizați într-un anumit domeniu, care lucrează întrunit și pun la dispoziția organelor de decizie informațiile necesare pentru luarea deciziilor.

Pentru derularea programelor de înzestrare se constituie, de regulă, două echipe de program: echipa de supraveghere a programului de înzestrare (ESP) și echipa de lucru a programului de înzestrare (ELP).

La final, Directorul de Program va întocmi un raport de informare privind stadiul programului de înzestrare, care va fi prezentat șefului Direcţiei generale pentru armamente semestrial sau de câte ori este nevoie pentru luarea unei decizii referitoare la derularea acestuia.

Acest raport de informare va cuprinde obligatoriu: scopul informării, informații despre programul de înzestrare și propuneri. Informațiile cuprinse în raportul de informare, se referă, de regulă, la:
– scopul/obiectivul programului de înzestrare;
– documentele ce stau la baza inițierii programului de înzestrare;
– principalele cerințe de performanță;
– asigurarea finanțării;
– graficul de livrări;
– stadiul programului de înzestrare;
– aspecte privind prețul unitar sau costul contractului/programului de înzestrare;
– concluzii și propuneri.

Instrucţiunile sunt însoţite de 8 anexe.

Intrare în vigoare: 5 februarie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti