« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Evenimente de educaţie juridică în decembrie 2020 şi ianuarie 2021
08.02.2021 | Gianina CLOP

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Gianina Clop

Gianina Clop

Ianuarie 2021

31 Ianuarie Ghidul de Educație juridică pentru elevi este acum accesibilizat pentru elevii surzi și nevăzători. Un proiect al judecătorului Cristi Danileț, VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie și Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual. TVR Cluj

31 Ianuarie Judecătorul Cristi Danileţ a primit la Tribunalul Cluj o grupă de cercetași din Iași, coordonați de Florentina Alice Fasie. Au discutat despre reguli, lege, justiție. Tinerii au primit gratuit cartea „Elevul și Legea” și au fost indrumați să își descarce aplicația de mobil „Lege-n-Dar”.

28 Ianuarie  Judecătorul Cristi Danileț a avut întâlnire online cu elevii de clasa a cincea de la Colegiul National „Iosif Vulcan” din Oradea, clasa dirigintei Teusdea Alexandrina; s-a discutat despre reguli în diverse situații: acasă, la şcoală, în online. Întâlnire online cu judecătorul Cristi Danileț de educaţie juridică cu peste 100 de elevi de liceu de la Colegiul Naţional din Iaşi, la sugestia profesorului Adriana Radu director adjunct; s-a discutat despre necesitatea existenţei regulilor, respectarea acestora în diverse situaţii, creşterea responsabilităţii şi formele de răspundere odată cu creşterea vârstei, rolul educaţiei juridice, aplicaţia „Lege-n-Dar”, manualul „Elevul şi Legea”.

27 Ianuarie În data de 27 ianuarie 2021, Asociația Vedem Just, prin preşedinte Oana Negru, a participat la dezbaterea organizată de Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor și de Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport din Senatul României. Tema dezbaterii a fost “Curriculum modern pentru o Românie educată”. Educația juridică a fost susținută de senatori, experți, reprezentanții elevilor și ONG-uri.

25 Ianuarie Lecție de educație juridică susținută de judecător Cristi Danileț la clasa d-nei învățător Andreea Puiu, clasa a 3-a, Școala Pia Brătianu, București. Jurist Gianina Clop, membru VeDem Just, a ținut o lecție de educație juridică pentru elevii de la clasa pregătitoare Școala Gimnazială Prof. „Ion Vișoiu” din Chitila, jud. Ilfov, învățătoare Elena Vasilescu. D-ul judecător Cristi Danilet a participat la două ore de educație juridică în cadrul Cercului de civism al Scolii Gimnaziale „Prof. Ion Visoiu” din Chitila, jud. Ilfov, coordonat de prof. Ion Felicia, cu elevi de la  clasa a VI a si a VIII a. Au participat si elevii de la clasa a VII a de la Scoala privata LITTLE LONDON.

23 Ianuarie Judecătorul Cristi Danileț a susținut două lecții de educație juridică: una pentru studenții din anul I de la USAMV din Cluj-Napoca, îndrumați de doamna profesor Sorina Darjan. Unde s-a discutat despre obligativitatea legilor, legătura dintre lege și morală, sancționarea violenței sexuale, traficul de droguri, libertatea de exprimare și limitele sale, implicarea civică. Alta pentru elevii din clasa a VII-a de la Școala Generală nr. 1 din Gherla, îndrumați de doamna profesor Nina Rotar. S-au discutat aspecte privind regulile de viață intimă, viață de familie, fotografii și mesaje în online.

20 Ianuarie Lecţie online de educaţie juridică pentru elevii din clasa a patra de la Liceul Avram Iancu din Cluj-Napoca, clasa doamnei învăţătoare Anca Pausan, susținută de judecător Cristi Danileț.

18 Ianuarie Într-o scrisoare adresată Comisiei de validare a proiectelor planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional din Ministerul Educației și Cercetării, asociația VeDem Just propune ca „Educația juridică” să fie materie obligatorie.

Decembrie 2020

19 Decembrie Emisiune despre educație Juridică și „victimele directe și colaterale” ale lipsei ei, jurist Oana Negru şi judecător Cristi Danileţ. Gazda la Televiziunea GRUP IUBIM Brașovul TV IBv-Channel: Eugen Târnovan, Președinte CPMJ Brașov.

18 Decembrie Cu ocazia Zilei Internaţionale a Minorităţilor din România au fost lansate versiunile în PATRU LIMBI STRĂINE – englezăgermanăspaniolă şi maghiară – ale ghidului “Elevul şi Legea” destinate copiilor românilor aflaţi în străinătate, copiilor de corporatişti străini aflaţi în România şi copiilor de diplomaţi străini ce activează în ţara noastră.

17 Decembrie A fost lansat manualul de educaţie juridică în LIMBA SEMNELOR ROMÂNE, destinat surzilor, în parteneriat cu Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico Gestual. Au participat la eveniment peste 80 de elevi surzi de la liceul din Cluj-Napoca şi cel din Iaşi.

15 Decembrie ZIUA EDUCAȚIEI JURIDICE ÎN ROMÂNIA. S-a organizat o întâlnire cu elevi, profesori, jurişti, poliţişti, psihologi  pentru a explica publicului larg, prezent online, importanţa studierii acestei materii în şcoli. La întâlnire au participat şi profesori care predau educaţia juridică. Aceştia fac parte din reţeaua naţională „Proful de juridică”, gestionată de VeDem Just, care reuneşte peste 150 de cadre didactice.

11 Decembrie A fost lansată aplicaţia gratuită de educaţie juridică pentru telefonul mobil denumită Lege-n-Dar. Gândește legal!”  – este un asistent legal destinat, deocamdată, copiilor şi tinerilor. Are patru funcţionalităţi menite să ajute destinatarul să afle ce soluţii legale are într-o anumită situaţie. El poate căuta după cuvinte cheie explicaţii şi răspunsuri bazate pe ghidul “Elevul şi Legea”.

10 Decembrie  Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului a fost prezentat publicului proiectul ȘCOALA DE LIBERTATE. Ne-a onorat cu prezenţa domnul Arthur den Hartog, Șef Adjunct al Misiunii Diplomatice al Ambasadei Ţărilor de Jos, partener al proiectului. Adolescenţii vor avea la dispoziţie broşuri informative şi lecţii online ţinute de specialişti în şase arii tematice:  libertatea de exprimare, de gen, de religie, nediscriminare sexuală, apărătorii drepturilor omului şi justiția internațională.

În cursul aceleiaşi zile, o a doua întâlnire a vizat prezentarea către publicul larg a membrilor VeDem Just şi voluntarilor care au contribuit la proiectul de educaţie juridică: magistraţi, avocaţi, consilieri juridici, mediatori, studenţi, poliţişti, cadre didactice. A fost comunicat şi noul board al asociaţiei: Preşedinte – Oana Negru, Vicepreşedinte – Lucian Checheriţă, membru – Cristi Danileţ.

9 Decembrie 35 de elevi de la Școala Gimnazială Căianu, jud. Cluj, s-au conectat online pentru o lecție de educație juridică susținută de domnul judecător Cristi Danileț.

7 Decembrie Lecție de educație juridică susținută de către domnul judecător Cristi Dănileț la Școala Gimnazială nr. 1 din Vatra Dornei, la clasa a VII-a. O oră interactivă, în care copiii au aflat de la specialist ce înseamnă puterea judecătorească și cum se aplica legea penala

4 Decembrie  Elevii Scolii Gimnaziale „Emil Isac” din Cluj-Napoca au participat la o activitate având ca subiect Educația Juridică. Invitatul special a fost domnul judecător Cristi Danilet, care a răspuns invitației lansate de profesorul școlii, Salvan Adalia, cu susținerea doamnei director Corina Bradea.

3 Decembrie Lecții de educație juridică ținute la Liceul „Marcel Guguianu” Zorleni, jud. Vaslui. Voluntara VeDemJust, Diana-Georgiana Roșca, a fost invitata specială pentru elevii din două clase de a IX-a, o clasă de a X-a și o clasă de a XII-a.

Jurist Gianina Clop
Voluntar VeDem Just

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.