Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

ANOSR critică ferm poziția prim-ministrului de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților. UPDATE: Av. Antonie Popescu: Guvernul comite o impardonabilă eroare, care o să-l coste
12.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 11 februarie 2021, av. Antonie Popescu a publicat pe rețelele de socializare următoarea scrisoare deschisă: „Dragi studenți, dragi colegi de acțiune din organizațiile studențești,

Am văzut reacțiile voastre recente și, în contextul social-politic actual, într-adevar, Guvernul comite o impardonabilă eroare, care o să-l coste.

Rostul facilităților pentru tineri nu este ca ei să adere sau să susțină ideile de protecție socială ale stângii socialiste și utopice ci este doar un mod de a sprijini mobilitățile, turismul cultural, divertismentul, loisirul, pentru lărgirea orizontului cultural; este o expresie a dragostei față de aproapele nostru în formare, pentru dezvoltarea personalității sale!

Este ipocrizie să spui că studenții nu trebuie să aibă facilități/gratuități pentru că asta ar însemna comunism dar în același timp să susții sistemul comunist de încălzire centrală, să permiți sau să încurajezi în spațiul public manifestările comunist-nostalgice, pensiile speciale ale securiștilor și ale aparatului care a organizat nefericirea de azi a poporului român, să permiți o propagandă deșănțată care să nege valorile libertății pentru care tinerii din Decembrie 1989 s-au jertfit și să stai pasiv la nepedepsirea represiunii din iunie 1990, a trupelor militare și paramilitare asupra celor care au acționat pașnic dar decisiv la răsturnarea sistemului comunist, să tolerezi injustiția în Tribunale și în celelalte planuri ale socialului, să uiți de foștii deținuți politic și de istoria ocupației sovietice în Basarabia și Bucovina; aceeași ipocrizie cu care unii spuneau că vor reclădirea statului de drept dar fugeau că dracu de tămâie atunci când venea vorba de necesitatea refacerii ordinii constituționale a țării, răsturnate în 1946-47 de armata roșie și nkvd.

Din experiența noastră nemijlocită la Liga Studenților începând cu 1990, în Piața Universității sau din 1995, de la grevele studențești (focul fondator al ANOSR) trebuie să reamintim că intotdeauna la drepturile civice, politice, culturale și sociale ale studenților au atentat oamenii serviciilor secrete, securiștii lui Ceaușescu și ai lui Iliescu și Măgureanu, pentru că în timp ce elita culturală vede în studenți capitalul de libertate al unei națiuni, elită securistă din România a văzut în studenți principalii adversari ai liniștii și inavuțirii lor pe seama economiei naționale care trebuia privatizată inteligent încât să asigure dezvoltarea durabilă a țării și prosperitatea cetățenilor.

Și acum, la drepturile voastre atentează tot oamenii serviciilor secrete neatinse de reforma structurală democratică, care, scăpați se sub orice control public cetățenesc, își etalează lăcomia și mimează democrația din partide istorice infiltrate sau nou formate de copiii și nepoții lor, care au făcut o mulțime de rele și de crime dar se plimbă liberi în lipsa unui sistem de Justiție corect și coerent, care să respecte Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Tratatele de aderare la Uniunea Europeană.

Se cuvine să întrebați și trebuie să vi se răspundă public – în principal de politicienii care se autointitulează noi și sunt tineri – dacă se compară subvenția pentru câteva călătorii ale studenților, cu alocația bugetară pentru pensiile speciale ale securiștilor despre care e notoriu că au comis un lung cortegiu de crime și au dus țară la dezastru – (acuzații pe care le-au avut în procese Ceaușescu și acoliții săi de la vârful partidului comunist).

Succes în demersurile voastre și adresati-vă cu încredere șefului statului în calitate de mediator constituțional între autoritățile publice!”

***

Luni, 8 februarie 2021, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a dat publicității următorul comunicat: „Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică ferm poziția Prim-ministrului Florin Cîțu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenților și solicită Guvernului încetarea imediată a acestor demersuri. Deși domnul prim-ministru și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, acesta își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți.

În decursul zilei de astăzi, prim-ministrul României, Florin Cîțu, a informat ca posibilă măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenției pentru transportul studenților (1).

Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus (2). Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?

Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.

Aceasta reprezintă o măsură importantă pentru creșterea echității în învățământul superior, facilitând accesul și finalizarea studiilor studenților din medii socio-economice defavorizate. Măsura crește mobilitatea studenților, atât pentru participarea la schimburile de experiență, cât și pentru participarea la diverse manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, organizate în diferite centre universitare. În același timp, aceasta are un impact pozitiv asupra mediului, facilitând politicile de promovare a acestui mijloc de transport, și, nu în ultimul rând, a fost corelat cu creșterea participării studenților la vot, conform unui studiu al Academiei Române.

Totodată, asemenea măsuri de sprijin ale studenților există și la nivelul altor țări europene, cum ar fi Luxemburg sau Slovacia, care au acordat gratuitate studenților la transportul feroviar, măsură ce a susținut creșterea calității vieții studenților.

Adițional impactului bugetar redus, măsura reprezintă și o formă de sprijin a CFR Călători. Precum a declarat directorul CFR călători, domnul Dan Costescu, pentru 2021, CFR Călători are nevoie de un buget de investiţii de 350 de milioane de lei și de ani de zile CFR Călători este subfinanțată, fapt recunoscut și de stat. Subvenționarea gratuității studenților la transportul feroviar este o măsură care ajută CFR și operatorii privați să își crească capacitatea investițională și, implicit, să întreprindă demersuri pentru a oferi servicii de calitate pentru toți utilizatorii.

Trebuie să luăm în calcul că problemele financiare ale studenților nu sunt deloc neglijabile. Conform Raportului Eurostudent VI (3), 38% dintre studenții români (media UE=29%) au probleme financiare moderate, cu mult peste media europeană. În același context, România are un număr mare de persoane care trăiesc în risc de sărăcie sau excludere socială – un român din trei este încă în pericol de sărăcie și excludere socială.

Conform datelor primite de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) cu privire la numărul de călătorii și impactul bugetar al acestei măsuri, constatăm că impactul bugetar este unul  redus, așa cum declara și prim-ministrul Cîțu, în valoare de 214.500.588 lei, reprezentând 0,0189% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul 2021 (4). Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți (5), adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit. 

Nr. crt. Perioada Număr călătorii Media nr. de călătorii/ lună Contravaloarea medie/ lună (RON)
1. Februarie – martie 2017 803.513 542.794 17.676.517,86
Aprilie – decembrie 2017 5.167.221
2. Ianuarie – decembrie 2018 7.870.621 655.885 18.754.319,85
3. Ianuarie – iunie 2019 4.809.044 801.507 20.795.228,29
4. Iulie – decembrie 2019 4.578.209 763.034 20.652.354
5. Ianuarie – iunie 2020 2.636.253 439.375 10.782.996
Total 25.864.861 630.850,27 17.875.049,01

Facilități acordate studenților prin SNTFC „CFR Călători” SA (Sursa: pentru perioada aprilie 2017-iunie 2020 – ARF; pentru februarie-martie 2017 – CFR Călători; și prelucrare proprie)

În concluzie, coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menținerea acestui drept și încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia. Invităm, astfel, studenții să trimită adresa anexată acestei poziții la cabinetul prim-ministrului, pe adresa cabinet.pm@gov.ro prin care să solicite oprirea oricăror acțiuni de limitare a acestui drept.

Horia-Șerban Onița, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România: „În contextul unor statistici dezastruoase privind educația și incluziunea socială, inclusiv privind cheltuielile guvernamentale/student, Guvernul nu este, aparent, preocupat să asculte aceste probleme, orientându-și atenția spre limitarea unui drept câștigat de studenți. Deși impactul bugetar este redus, astfel cum declara chiar domnul prim-ministru în 2017, beneficiile gratuității sunt extrem de mari atât pentru studenți, cât și pentru CFR Călători. Măsura este cu atât mai mult nepotrivită în situații de criză, care adâncesc inechitățile sociale. Așteptăm ca prim-ministrul să ia în calcul solicitările studenților, pentru a nu fi nevoiți să demarăm acțiuni suplimentare.”

:: Adresa

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti