Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Covid-19 Legal React, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, SELECTED

USR sesizează Comisia Europeană privind acțiunile unor procurori DNA

30 noiembrie 2023 | JURIDICE.ro

Joi, 30 noiembrie 2023, Cătălin Drulă, Președintele Uniunii Salvați România, a transmis Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, următoarea scrisoare oficială:

Aș dori să aduc în atenția dumneavoastră o acțiune extrem de îngrijorătoare din partea unui procuror al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de a pune sub acuzare foști miniștri pentru participarea României la achiziția de vaccinuri COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupție. Direcția Națională Anticorupție își depășește competențele și se substituie puterii executive a statului, al cărei rol este de a lua decizii de oportunitate, mai ales într-o situație de urgență fără precedent în domeniul sănătății publice.

Mai mult, având în vedere că achiziția publică a fost realizată la nivelul Uniunii Europene, evaluarea procesului ar trebui să fie realizată, de asemenea, la nivel european. În acest sens, Curtea de Conturi Europeană a emis un raport special în 2022, în care s -a constatat că „UE a creat un sistem centralizat special conceput pentru achiziționarea de vaccinuri, prin intermediul căruia a reușit să constituie un portofoliu inițial de vaccinuri potențiale (…). Întrucât a trebuit să acționeze înainte de a dispune de date științifice clare privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor candidate, UE a ales să sprijine o serie de candidați pentru a crea un portofoliu inițial compus dintr -o gamă de vaccinuri fabricate pe baza unor tehnologii diferite și de către producători diferiți.”

Uniunea Europeană a lansat strategia de achiziție de vaccinuri în iunie 2020. Până la sfârșitul anului 2021, a semnat contracte în valoare de 71 de miliarde de euro, asigurând până la 4,6 miliarde de doze. Dintre acestea, guvernului român i s-au alocat 90 de milioane de doze, în conformitate cu decizia Consiliului UE și cu criteriul mărimii populației, din care a primit 35 de milioane de doze până la data curentă.

Începerea procedurii penale de către DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziție a vaccinurilor COVID- 19. De aceea, dorim să vă atragem atenția asupra acestui caz care are implicații profunde nu doar la nivel național, ci și european.

Singura acuzație a procurorului împotriva domnului Voiculescu, și a altor doi oficiali guvernamentali, este că nu au folosit clauza de a opta pentru neparticipare în acordul preliminar de achiziție al UE.

Și mai revoltător este faptul că procurorul DNA acuză în mod oficial un presupus prejudiciu la bugetul de stat de 1 miliard de euro. Aceasta este exact cifra care a fost promovată de Partidul Social-Democrat (PSD), aflat la guvernare, și de partidul extremist AUR, în ultimii doi ani, în declarații politice extrem de manipulatoare, care au atacat felul în care UE a abordat criza pandemică. De fapt, România a plătit în total mai puțin de jumătate de miliard de euro pentru toate dozele de vaccin primite, din care majoritatea au fost administrate populației sau revândute. Ignorarea flagrantă a unor adevăruri factuale simple într-un document oficial al procurorului DNA, vine în sprijinul poziției noastre că acest caz poate fi considerat un malpraxis judiciar.

Servicii JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

În fapt, procurorul acuză guvernul pentru decizia de oportunitate de a participa la mecanismul comun al Uniunii Europene de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19. Această acuzație constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor.

Cazul lui Vlad Voiculescu este relevant și în contextul în care asistăm la o deteriorare accelerată a democrației în România. Vlad Voiculescu este unul dintre principalii candidați ai partidului Uniunea Salvați România (USR) la alegerile pentru Parlamentul European. În timpul participării noastre la fosta coaliție de guvernare, am avut neînțelegeri privind coordonarea campaniei de vaccinare de către Președinție și structurile militarizate (Armata, serviciile de informații), toate controlate de Partidul Național Liberal (PNL). Aceste instituții au luat deciziile, reușind să marginalizeze Ministerul Sănătății, condus în momentul respectiv de USR.

Cu toate acestea, cei care au luat deciziile privind vaccinarea, dar sunt încă la putere, au fost ocoliți de această așa-zisă anchetă. Această situație ilustrează încă un caz de justiție selectivă împotriva unui vector de imagine USR și ne amintește de hărțuirea precedentă, sub forma unor acuzații nefondate vehiculate timp de patru ani împotriva lui Dan Barna, candidatul de pe locul 1 al USR la Parlamentul European.

Din nefericire, instituții precum DNA sau Agenția Națională de Integritate (ANI), create în timpul aderării României la Uniunea Europeană și care au jucat un rol important în lupta împotriva corupției, sunt capturate prin numiri politice. Magistrații onești sunt din ce în ce mai des ținta intimidărilor și a represaliilor. Un mare semn de întrebare asupra independenței sistemului judiciar a apărut încă din 2019, când, sub presiunea puterii politice de la acea vreme, au fost deschise mai multe dosare împotriva Laurei Codruța Kövesi (actuala șefă a Parchetului European), un lider deosebit de apreciat al DNA în perioada în care instituția era vârful de lance al luptei anticorupție. Guvernul României a demis-o din funcția de șefă a DNA în iulie 2018.

Este de remarcat și modul în care actualul șef al DNA a fost numit în funcție în ciuda unor obiecții semnificative cu privire la calificarea sa și a unei performanțe mediocre în procesul de selecție realizat de către Ministerul Justiției. La fel de alarmant este faptul că este chiar același procuror care a fost acuzat de implicare în manevre judiciare pentru a bloca ancheta asupra plagiatului tezei de doctorat a lui Nicolae Ciucă, președintele PNL, partid aflat la guvernare.

Urmările acestor acuzații penale absurde sunt deosebit de îngrijorătoare în contextul viitoarelor alegeri europene și a actualei situații economice a țării. România se îndreaptă cu pași repezi spre un haos bugetar, urmând ca în curând să fie luate noi măsuri de austeritate. Scuza inventată de guvern pentru eventuala introducere a unor astfel de măsuri nepopulare va fi construită în jurul falsului caz al „banilor furați pentru vaccinurile COVID-19 achiziționate în cadrul acordurilor UE.” Acesta este doar începutul unei campanii antieuropene masive la care trebuie să ne așteptăm din partea Partidului Social Democrat aflat la guvernare și al partidului extremist AUR.

Stimată doamnă von der Leyen, în acest caz nu este acuzat doar un fost ministru USR, ci întregul răspuns al Uniunii Europene la cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă. Argumentele anti-vacciniste ale procurorului DNA, incluse în documentele oficiale, sunt uluitoare și incompatibile cu o Europă modernă. Sunt atacate raționalitatea, bunul simț și ideea însăși de a baza deciziile de politică publică pe date științifice.

În cele din urmă, permiteți-mi să reafirm sprijinul neclintit al USR pentru statul de drept, pentru o justiție independentă și pentru măsurile anticorupție din România. Suntem deosebit de îngrijorați de faptul că astfel de cazuri de malpraxis judiciar subminează progresul realizat de România odată cu aderarea la UE.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories