Secţiuni » Arii de practică » Business » Media & Publicitate
Media & Publicitate
Profesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Media & Publicitate, Noutăți legislative

Noi norme ale UE pentru a apăra vocile critice de procesele SLAPP

27 februarie 2024 | JURIDICE.ro

Marți, 27 februarie 2024, Parlamentul European a aprobat o nouă lege care va asigura că persoanele și organizațiile care se ocupă de chestiuni de interes public, cum ar fi drepturile fundamentale, acuzațiile de corupție, protejarea democrației sau combaterea dezinformării, beneficiază de protecție din partea Uniunii în fața proceselor nefondate și abuzive, potrivit unui comunicat.

Protecția se va aplica tuturor cauzelor transfrontaliere. Excepție fac cazurile în care atât pârâtul, cât și reclamantul și instanța sesizată sunt din aceeași țară a Uniunii sau în care cauza este relevantă pentru un singur stat membru.

Pentru a se asigura că victimele beneficiază de o protecție mai solidă, eurodeputații au introdus două garanții: respingerea rapidă a cauzelor nefondate și posibilitatea de a-i solicita reclamantului să achite costurile estimate ale procedurii, inclusiv reprezentarea legală a pârâtului, precum și despăgubiri. Dacă pârâtul solicită respingerea rapidă a acțiunii, reclamantul va trebui să dovedească că există motive întemeiate pentru care procedura judiciară trebuie să continue. Instanța poate impune și alte sancțiuni la adresa reclamanților, care sunt adeseori politicieni, corporații sau grupuri de lobby. Acestora li se va putea ordona și să plătească despăgubiri pentru eventualele prejudicii.

Pentru a evita alegerea unei instanțe mai favorabile, la care reclamantul ar putea recurge pentru a-și asigura cele mai mari șanse de succes, noile norme prevăd că sentințele pronunțate în țări din afara Uniunii în procese nefondate sau abuzive împotriva unor persoane sau instituții din Uniune nu vor fi recunoscute.

Guvernele statelor membre se vor asigura și că victimele potențiale ale proceselor abuzive au acces într-un loc unic la informații despre garanțiile procedurale și măsurile reparatorii. Sunt prevăzute și măsuri de asistență juridică și un sprijin financiar și psihologic. Statele membre vor trebui să asigure că se oferă asistență juridică în cazul acțiunilor civile transfrontaliere. Ele ar trebui și să publice toate sentințele definitive în procesele SLAPP (acțiuni strategice în justiție împotriva mobilizării publice) și să colecteze informații detaliate despre acestea.

Tiemo Wölken (S&D, Germania): „Procesele SLAPP sunt o amenințare la adresa statului de drept și subminează grav drepturile fundamentale, afectând libertatea de exprimare, de informare și de asociere. Ele sunt o formă de hărțuire juridică și de abuz al sistemului de justiție, la care recurg tot mai des persoane și organizații puternice pentru a evita controlul public. Nu ar trebui să se abuzeze astfel de instanțele noastre pentru a obține câștiguri personale. Această directivă va contribui la combaterea SLAPP și îi va împiedica pe cei care încearcă să folosească instanțele ca să intimideze și să descurajeze jurnaliștii și activiștii de la a publica informații și ca să le impună un soi de autocenzură.”

Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislația națională.

Jurisprudenta

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

***

Joi, 30 noiembrie 2023, Președinția spaniolă a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord politic cu privire la o directivă care ar urma să protejeze jurnaliștii și a apărătorii drepturilor omului față de acțiunile strategice în justiție împotriva mobilizării publice (SLAPP), potrivit unui comunicat.

Recurgerea la astfel de acțiuni în justiție pentru a reduce la tăcere persoanele care se exprimă cu privire la chestiuni de interes public reprezintă un fenomen din ce în ce mai răspândit. Directiva va institui garanții procedurale împotriva unor astfel de cereri în procedurile în materie civilă cu implicații transfrontaliere.

Félix Bolaños, ministrul spaniol al justiției: „Democrațiile noastre sunt în pericol atunci când cei bogați și puternici pot reduce la tăcere în instanță persoanele care îi critică, doar pentru faptul că acestea se exprimă cu privire la chestiuni de interes public. Prin această nouă lege, UE protejează jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului împotriva cauzelor în instanță nefondate și abuzive.”

Persoanele vizate de acțiuni în justiție de tip SLAPP vor beneficia de o serie de garanții și protecții procedurale. Acestea pot solicita instanței:

– să respingă o cerere într-un stadiu incipient al procedurii. În cazul în care o cerere este considerată vădit nefondată, un judecător poate hotărî respingerea acesteia cât mai devreme posibil în cadrul procedurii. Instanța ar trebui să accelereze solicitările de acest tip din partea persoanelor chemate în judecată;
– să ceară o garanție financiară de la persoana sau societatea care a introdus cererea. O instanță poate hotărî să impună ca reclamantul, și anume persoana sau societatea care a inițiat o acțiune în justiție de tip SLAPP, să furnizeze o garanție pentru acoperirea cheltuielilor de judecată;
– să solicite alte tipuri de măsuri reparatorii. O instanță poate decide, de exemplu, că reclamantul trebuie să suporte cheltuielile de judecată, inclusiv costurile de reprezentare juridică a victimei SLAPP. Un judecător poate hotărî, de asemenea, că partea care a inițiat acțiunea în justiție de tip SLAPP ar putea face obiectul unei sancțiuni sau al altor măsuri la fel de eficace.

Consiliul și Parlamentul European au convenit asupra modului de definire a caracterului transfrontalier al unei acțiuni în justiție de tip SLAPP. O cauză va fi considerată ca având implicații transfrontaliere, cu excepția situației în care ambele părți își au domiciliul în același stat membru ca și instanța sesizată și toate celelalte elemente relevante pentru situație se află în statul membru respectiv.

În cazul în care o persoană care locuiește în UE este vizată de o acțiune în justiție de tip SLAPP într-o țară terță, statele membre ale UE trebuie să refuze recunoașterea și executarea hotărârii pronunțate în respectiva țară terță dacă în statul membru în cauză s-ar considera că aceasta este vădit nefondată sau abuzivă.

Pentru a sprijini în continuare victimele SLAPP, statele membre vor trebui să pună la dispoziție informații centralizate privind garanțiile procedurale și măsurile reparatorii.

Totodată, pentru a înțelege mai bine amploarea fenomenului, statele membre vor colecta de la instanțe datele specifice disponibile privind acțiunile în justiție de tip SLAPP.

Acordul va trebui să fie aprobat de reprezentanții statelor membre în cadrul Consiliului (Coreper). Dacă va fi aprobat, textul va trebui apoi să fie adoptat în mod formal atât de Consiliu, cât și de Parlamentul European.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories