Secţiuni » Mesaje de condoleanţe
Mesaje de condoleanţe
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Afaceri transfrontaliere Drepturile omului Mesaje de condoleanțe

S-a stins Sandra Day O’Connor, prima femeie judecător la Curtea Supremă a SUA. Mesaje de condoleanțe. UPDATE: Ceremoniile funerare

20 decembrie 2023 | JURIDICE.ro

Marți, 19 decembrie 2023, la Catedrala Națională din Washington a fost oficiată slujba de înmormântare (VIDEO ABC News, aici) a judecătoarei Sandra Day O’Connor de la Curtea Supremă a Statelor Unite, ceremonie în cadrul căreia au rostit elogii Președintele SUA Joe Biden și Judecătorul Șef al Curții John Roberts jr. – potrivit SCOTUSblog și CNN.

Joe Biden a numit-o pe O’Connor, în cuvântul său, ca fiind „o fiică a Occidentului american, un pionier jurist de sine stătător, doborând barierele din lumea juridică și politică și din conștiința națiunii” și care, ca femeie judecător, și-a îndeplinit îndatoririle cu „mult mai bine” decât judecătorii bărbați, ea fiind „miloasă, înțeleaptă, civilă și principială„.
Pentru O’Connor, Curtea Supremă „a fost piatra de temelie a Americii (…), o linie vitală de apărare a valorilor și viziunii republicii americane, dedicată nu urmăririi puterii de dragul puterii, ci pentru a realiza promisiunea Americii„, a menționat Președintele, subliniind că aceasta a fost ultimul judecător de la Curtea Supremă care a deținut anterior funcții alese, după ce a servit în Senatul Statului Arizona înainte de numirea ei la înalta instanță. Această experiență, a spus Biden, a avut-o „fiind conștientă mai ales cu privire la impactul real al legii asupra vieții oamenilor” și având „încredere în capacitatea instituțiilor de a le face acestora viața mai bună”, munca sa de judecător ajutând nenumărate familii.

John Roberts a evocat toate barierele pe care Sandra Day O’Connor a trebuit să le depășească pentru a deveni prima femeie care a servit la Curtea Supremă, Judecătorul Șef spunând că ea a reușit atât de mult în a le înlătura încât acestea par „de neconceput” astăzi: „A trebuit să studieze și să-și lanseze o carieră în Drept, când majoritatea bărbaților din această profesie consacrată nu și-au dorit femei avocate, cu atât mai puțin judecătoare, ea trebuind să-și găsească propriul stil pentru a-i convinge și uni pe colegii săi atunci când nu exista un exemplu de urmat. (…) În aproape un sfert de secol de activitate la Curte, ea a fost o juristă puternică, influentă și iconică. (…) Perioada în care femeile nu erau pe bancă părea atunci atât de îndepărtată pentru că judecătorul O’Connor era atât de bun când era pe bancă.

Istoricul Evan Thomas, biograful oficial al regretatei judecătoare, a rostit un cuvânt în care a spus că aceasta a reprezentat „un liant” pentru judecătorii Curții Supreme, descriind dedicarea ei față de Lege și subliniind că sediul instanței supreme americane a reprezentat „templul” Sandrei Day O’Connor.

În omilia sa, reverendul Mariann Edgar Budde, Episcop Diecezan de Washington – prima femeie ce ocupă această funcție eclezială –, a subliniat că O’Connor a întruchipat o realizare a viselor generațiilor de femei de dinaintea sa și o inspirație pentru cele care au venit după aceasta.

Jay O’Connor, cel mai mic dintre cei trei fii ai judecătoarei, a spus: „Ea iubea legea și Curtea Supremă. Ne-a iubit țara și democrația.
Acesta a arătat că, potrivit dorinței mamei sale, „familia îi va duce rămășițele înapoi la iubita ei fermă Lazy B de la Round Mountain” (oraș din comitatul Blanco, Statul Texas).

*

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Luni, 18 decembrie 2023, înaintea omagiului public (VIDEO CBS News, aici) care a avut loc în aceeași zi – potrivit NBC News –, cei nouă judecători de la Curtea Supremă a SUA, judecătorul în retragere Anthony Kennedy și membrii familiei au onorat-o pe judecătoarea Sandra Day O’Connor în cadrul ceremoniei private organizate lângă sicriul acesteia, expus luni, drapat cu steag, în Sala Mare a Curții (în imaginea alăturată AP / Jacquelyn Martin apar, în ordine, judecătorii în funcție John Roberts, Clarence Thomas, Samuel Alito, Sonia Sotomayor, Elena Kagan, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh, Amy Coney Barrett, Ketanji Brown Jackson și judecătorul pensionat Anthony Kennedy, în timpul ceremoniei).

Judecătoarea asociată Sonia Sotomayor a vorbit în cadrul acestui moment solemn, în elogiul său (VIDEO C-Span, aici) numind-o pe regretata sa colegă „un model de viață” și remarcând că aceasta a fost o entuziastă în a-i reuni pe judecătorii Curții Supreme pentru prânzuri, cine și grătare, filme și teatru și chiar vizite la muzee. „Ea ne-a adus mai aproape unii de alții și a vrut să ne asigurăm că ne cunoaștem ca oameni deplini. (…) Ea știa valoarea aceasta.
Sotomayor a spus că nu va uita niciodată ziua în care O’Connor a fost nominalizată pentru a deveni prima femeie de la Curtea Supremă: „Știam că Sandra va deschide ușa femeilor în domeniul Dreptului și va servi drept inspirație pentru fetele din toată țara. (…) Mai târziu, ea spunea adesea că era bine să fii primul, dar să nu vrei să fii ultimul. Sandra a fost un exemplu viu că femeile puteau face față oricărei provocări, mai mult decât să reziste în spațiile dominate de bărbați și puteau face acest lucru cu grație.

Vicepreședintele Kamala Harris și Al Doilea Domn Doug Emhoff s-au numărat printre cei care au vizitat instanța supremă federală și s-au recules (VIDEO Forbes, aici) lângă sicriul Sandrei Day O’Connor în timp ce acesta era expus în Sala Mare a Curții.

***

8 decembrie 2023. Sicriul cu trupul neînsuflețit al judecătorului asociat pensionar Sandra Day O’Connor va fi depus în Sala Mare a Curții Supreme a Statelor Unite, luni, 18 decembrie 2023, publicul fiind invitat să-i aducă omagiu între orele 10:30 și 20:00 – a anunțat instanța supremă federală americană printr-un comunicat de presă.
O ceremonie privată va fi organizată la Curtea Supremă începând cu ora 09:30.

Luni, 4 decembrie 2023, Joe Biden, Președintele SUA, a emis o Proclamație cu privire la moartea judecătoarei Sandrei Day O’Connor, document care stipulează:

„Ca o marcă de respect pentru memoria și serviciul de lungă durată ale Sandrei Day O’Connor, judecător asociat pensionar al Curții Supreme a Statelor Unite, prin prezenta ordon, prin autoritatea conferită de Constituție și de legile Statelor Unite ale Americii, ca în ziua înmormântării ei, steagul Statelor Unite să fie arborat cu jumătate de baston la Casa Albă și pe toate clădirile și terenurile publice, la toate posturile militare și stațiile navale și pe toate navele navale din Guvernul Federal din Districtul Columbia și în toată Statele Unite și teritoriile și posesiunile sale până la apusul soarelui în această zi. De asemenea, ordon ca steagul să fie arborat cu jumătate de baston pentru aceeași perioadă la toate ambasadele, legațiile, oficiile consulare și alte facilități din străinătate ale Statelor Unite ale Americii, inclusiv toate facilitățile militare și navele și stațiile navale.”

Tot luni, ușile sălii de judecată a Curții au fost drapate cu pânză neagră în onoarea regretatei judecătoare – a relatat site-ul The Hill.
Această tradiție a instanței supreme datează de cel puțin 150 de ani, și anume de la moartea fostului Judecător Șef Salmon Chase.
Astfel, decesul unui judecător în funcție este marcat prin draparea scaunului și a părții din față a băncii în care acesta s-a așezat, în timp ce trecerile la cele veșnice ale judecătorilor pensionari sunt marcate printr-un drapaj al ușilor sălii de judecată.

Slujba de înmormântare pentru judecătoarea O’Connor va fi oficiată marți, 19 decembrie, ora 11:00, la Catedrala Națională din Washington, DC – care de asemenea a emis un comunicat. Participarea la acest serviciu privat va avea loc doar pe bază de invitație.

În loc de flori, familia a solicitat donații către iCivics, organizație non-profit din SUA – înființată în 2009 de judecătoarea Sandra Day O’Connor – care oferă jocuri educaționale online și planuri de lecții pentru a promova educația civică și pentru a încuraja studenții să devină cetățeni activi și care, totodată, în aceste zile de doliu a onorat viața, munca și bogata moștenire a fondatorului său.

***

4 decembrie 2023. Sandra Day O’Connor, fostă judecătoare, procuroare, avocată, legiuitoare, politiciană, lector și publicistă americană (imagine USA Today), prima femeie judecător care a activat la Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii (SCOTUS), personalitate iconică a justiției din SUA, s-a stins vineri, 1 decembrie 2023, la Phoenix, Arizona, la vârsta de 93 de ani, potrivit unui comunicat de presă postat In Memoriam pe site-ul instanței supreme și știrilor CNBC și CNN (VIDEO).

Născută la 26 martie 1930 la El Paso, Texas, Statele Unite, Sandra Day a absolvit magna cum laude Universitatea Stanford cu o licență în Economie (1950), iar licența în Drept a obținut-o la Facultatea de Drept de la Stanford (1952), unde a lucrat la Stanford Law Review, al cărei redactor-șef era atunci viitorul judecător șef al Curții Supreme, William Rehnquist.

După absolvirea facultății a activat succesiv ca procuror adjunct al comitatului San Mateo, California, apoi în Germania în calitate de avocat civil pentru Corpul de Cartier al Armatei SUA – atunci când soțul ei, John Jay O’Connor (1930-2009), de profesie tot avocat (fost coleg de facultate și în echipa revistei juridice amintite), cu care se căsătorise în 1952, a fost recrutat –, iar începând cu 1965 a ocupat funcția de procuror general asistent al Statului Arizona.
În 1969, a fost numită într-un post vacant în Senatul Arizonei, candidând și câștigând două rânduri de alegeri pentru respectivul loc de senator, devenind prima femeie care a servit ca lider al majorității parlamentare într-un stat american (1972-1974).

În 1974, Sandra Day O’Connor a fost numită judecător la Curtea Superioară a Comitatului Maricopa, Arizona, unde a servit din 1975 până în 1979, când a promovat la Curtea de Apel a Statului Arizona, activând în Divizia I a acesteia până la momentul numirii sale ca judecător asociat la Curtea Supremă Federală de către fostul Preşedinte republican Ronald Reagan, în anul 1981.

Considerată una dintre vocile conservatoare moderate ale SCOTUS, prin abordările sale centriste, cât timp a fost membră a Curţii, Sandra Day O’Connor a înclinat deseori balanţa în verdicte decisive – a se vedea pagina sa de Wikipedia (engleză), secțiunea „Cariera la Curtea Supremă”, subsecțiunea „Jurisprudența Curții Supreme”.

Astfel, s-a situat de partea judecătorilor progresişti și a determinat menţinerea prin mai multe decizii de referință a hotărârii din cauza Roe v. Wade (1973) care a recunoscut dreptul la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină, jurisprudenţă anulată în iunie 2022 de către actuala Curte Supremă majoritar conservatoare.

Aceasta s-a alăturat însă majorităţii conservatoare a Curții, blocând astfel în anul 2000, prin hotărârea pronunțată în cauza Bush v. Gore, renumărarea voturilor în Statul Florida la alegerile prezidenţiale, ceea ce i-a permis republicanului George W. Bush să câştige scrutinul în faţa democratului Al Gore.

Deşi numirea sa fusese făcută pe viaţă, Sandra Day O’Connor a demisionat și s-a pensionat la 1 februarie 2006 pentru a se putea dedica îngrijirii soțului ei suferind.

După pensionare, O’Connor a continuat să organizeze conferințe pe tema independenței judiciare, într-un discurs susținut în martie 2006 la Universitatea Georgetown, aceasta spunând că: „Unele atacuri politice asupra independenței instanțelor reprezintă o amenințare directă la adresa libertăților constituționale ale americanilor.

Judecătoarea O’Connor este autoarea cărților de eseuri, memorii și povestiri: „Lazy B. A crescut într-o fermă de vite din sud-vestul american” (2002, în coautorat cu Alan Day – fratele acesteia), „Majestatea Legii. Reflecțiile unui judecător de la Curtea Supremă” (2002), „Chico. O poveste adevărată din copilăria primei femei judecător de la Curtea Supremă” (2005), „O găsim pe Susie” (2009) și „În afara ordinii. Povești din istoria Curții Supreme” (2013).

Universitatea de Stat din Arizona și-a numit Facultatea de Drept Colegiul de Drept „Sandra Day O’Connor”, în onoarea acestei mari personalități (2006).
A fost decorată de Preşedintele democrat Barack Obama cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii (2009) – ceremonia, aici (VIDEO).

În 2018, fosta judecătoare s-a retras din viaţa publică din motive de sănătate.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

* Două interviuri de referință acordate de judecătoarea Sandra Day O’Connor pot fi vizionate In Memoriam aici (Kunhardt Film Foundation) și, respectiv, aici („Manufacturing Intellect”).

* * *

La aflarea trecerii la cele veșnice a fostei judecătoare asociate Sandra Day O’Connor, colegii acesteia de la Curtea Supremă a SUA și numeroase personalități ale vieții publice americane au transmis în cursul zilelor de vineri și sâmbătă mesaje de condoleanțe:

John Roberts jr., Judecătorul Șef al Curții Supreme, a spus despre regretata judecătoare, potrivit comunicatului oficial amintit:

O fiică a Americii de Sud-Vest, Sandra Day O’Connor, a deschis un traseu istoric, fiind prima femeie judecător a națiunii noastre. Ea a întâmpinat această provocare cu o hotărâre neabătută, o abilitate incontestabilă și o candoare captivantă. 
Noi, la Curtea Supremă, plângem pierderea unui coleg iubit, a unui apărător independent al statului de drept și a unui avocat elocvent al educației civice. Și sărbătorim moștenirea ei de durată, ca un adevărat funcționar public și patriot.

Totodată, și ceilalți judecători supremi asociați au făcut declarații cu privire la personalitatea și moștenirea apreciatei lor colege, acestea putând fi accesate aici.

Joe  Biden, Președintele Statelor Unite, a postat pe site-ul Casei Albe următoarea declarație cu privire la decesul judecătoarei Sandra Day O’Connor de la Curtea Supremă a SUA:

Judecătoarea Sandra Day O’Connor a fost o icoană americană, prima femeie numită la cea mai înaltă instanță a națiunii noastre. Și-a petrecut cariera dedicându-se unei instituții centrale stabile, în mod pragmatic și în căutarea unui teren comun. Nu am fost de acord cu toate opiniile ei, dar i-am admirat decența și devotamentul neclintit față de fapte, față de țara noastră, față de cetățenia activă și binele comun.
Definită de rădăcinile sale dintr-o fermă din Arizona, judecătoarea O’Connor a depășit discriminarea de la început, într-un moment în care firmele de avocatură le spuneau prea des femeilor să caute de lucru ca secretare, nu ca avocați. Ea și-a dat viața serviciului public, chiar deținând funcții alese și nu a uitat niciodată acele legături cu oamenii pe care legea este menită să îi servească. Ea a căutat să evite ideologia și a fost devotată statului de drept și principiului american de bază al unei justiții independente. Necruțătoare în interogatoriile ei cu avocații în fața Curții, ea a fost dispusă să învețe și să se schimbe, deschisă la experiența colegilor americani și întotdeauna conștientă de impactul real al legii asupra vieții lor.
În calitate de senator al SUA în Comisia Juridică, îmi amintesc speranța din jurul nominalizării ei istorice la Curtea Supremă. Senatul a votat cu 99-0 în favoarea acesteia, dovada că națiunea noastră se poate uni pentru a duce istoria înainte.
Judecătoarea O’Connor nu a încetat niciodată să se străduiască să facă această națiune mai puternică, retrăgându-se doar pentru a avea grijă de soțul ei, John, iubirea vieții ei. Ea nu a încetat niciodată să ne cheme pe toți să ne angajăm pentru țara noastră și unii pentru alții, iar munca institutului ei de a promova educația civică și discursul civil a atins milioane de oameni. Ea știa că pentru ca democrația să funcționeze, trebuie să ne ascultăm unii pe alții și să ne amintim cât de mult avem cu toții în comun, ca americani, decât ceea ce ne ține separați. 
Inimile noastre sunt astăzi alături de cei trei fii ai judecătoarei O’Connor, Scott, Brian și Jay, de fratele ei, Alan, de cei șase nepoți ai acesteia și de toți cei care au iubit-o.

Kamala Harris, Vicepreședintele SUA, a postat pe site-ul Casei Albe următoarea declarație cu privire la trecerea la cele veșnice a judecătoarei Sandra Day O’Connor:

Judecătoarea Sandra Day O’Connor a fost o pionieră.
Fiind prima femeie care a servit la Curtea Supremă a Statelor Unite, judecătoarea O’Connor a fost ghidată de un respect profund pentru statul de drept. Opiniile pe care le-a scris vor continua să modeleze națiunea noastră pentru deceniile următoare.
Ca judecător asociat al Curții Supreme, ca senator de stat și ca fiică mândră a Arizonei, judecătoarea O’Connor și-a dedicat viața serviciului public. O campioană a educației civice, judecătoarea O’Connor a ajutat nenumărați tineri americani să înțeleagă mai bine natura și importanța democrației noastre.
Am întâlnit-o prima dată pe judecătoarea O’Connor cu ani în urmă. La fel ca mulți dintre cei care au cunoscut-o, îmi voi aminti mereu de bunătatea, inteligența și dragostea ei profundă pentru țara noastră.
Astăzi, Doug și cu mine trimitem rugăciunile noastre familiei judecătoarei O’Connor.

Departamentul de Justiție al SUA a emis următoarea declarație din partea Procurorului General Merrick Garland în urma decesului judecătoarei Sandra Day O’Connor:

Am fost întristat să aflu despre moartea prietenei mele, judecătoarea Sandra Day O’Connor.
Judecătoarea O’Connor a fost o persoană cu o judecată, o integritate și un intelect remarcabile și un jurist de bun simț, practic și cu viziune. În calitate de judecător, ea a insistat să se concentreze asupra modului în care legea și deciziile Curții vor afecta oamenii în viața lor de zi cu zi. Cariera ei inovatoare a fost marcată nu numai de propriile ei realizări incredibile, ci și de modul în care acele realizări au creat spațiu pentru atât de mulți alții care, ca ea, nu erau reprezentați în comunitatea juridică.
Ea va fi amintită de generațiile viitoare, atât pentru realizarea ei istorică de a deveni prima femeie care a făcut parte din Curtea Supremă, cât și pentru numeroasele sale contribuții legislative în calitate de judecător.
Pentru cei dintre noi norocoși că am cunoscut-o, ea va fi amintită și pentru inteligența ei molipsitoare, bunătatea ei nesfârșită și devotamentul față de cei dragi.
Gândurile mele sunt la toți cei care au iubit-o și au admirat-o pe judecătoarea O’Connor. Mă alătur lor pentru a onora moștenirea ei extraordinară.

George W. Bush, fostul Președinte al SUA, a postat următoarea declarație despre fosta judecătoare a SCOTUS pe site-ul Centrului Prezidențial care îi poartă numele:

Laura și cu mine suntem întristați de trecerea la cele veșnice a fostei judecătoare de la Curtea Supremă Sandra Day O’Connor. 
Era potrivit ca Sandra să devină prima femeie numită la cea mai înaltă instanță a noastră, pentru că era o pionieră care trăia după codul Occidentului. Era hotărâtă și onestă, modestă și grijulie, de încredere și de sine stătătoare. Era, de asemenea, amuzantă și cu un minunat simț al umorului. 
Judecătoarea O’Connor a fost minuțioasă și atentă în opiniile ei, iar Laura și cu mine suntem recunoscători pentru serviciul ei bazat pe principii. 
Transmitem condoleanțe familiei și prietenilor ei.

Barack Obama, fostul Președinte american, a postat pe blogul său următoarea declarație la trecerea la cele veșnice a judecătoarei Sandra Day O’Connor:

Când o tânără pe nume Sandra Day a absolvit Facultatea de Drept din Stanford aproape de fruntea clasei ei – în doi ani în loc de cei trei obișnuiți – i s-a oferit doar un loc de muncă în sectorul privat. Potenţialul ei angajator a întrebat-o cât de bine a scris şi i-a spus că ar putea avea de lucru pentru ea ca secretar juridic.
Din fericire pentru noi, ea și-a pus obiectivul puțin mai sus – devenind prima femeie care a servit ca judecător al Curții Supreme a SUA. Ca judecător și legiuitor din Arizona, supraviețuitoare de cancer și copilă a câmpiilor din Texas, Sandra Day O’Connor a fost ca pelerinul din poemul pe care l-a citat uneori – creând o nouă cale și construind un pod în spatele ei pe care să-l urmeze toate tinerele. 

Eu și Michelle trimitem gândurile noastre familiei Sandrei și tuturor celor care au învățat de la ea și au admirat-o, creând o nouă cale și construind un pod în spatele ei pe care să-l urmeze toate tinerele.
Eu și Michelle trimitem gândurile noastre familiei Sandrei și tuturor celor care au învățat de la ea și au admirat-o.

Donald Trump, fostul Președinte al SUA, a postat pe rețelele de socializare Truth Social și X (fostul Twitter) următorul mesaj:

Melania și cu mine suntem întristați de pierderea judecătoarei de la Curtea Supremă Sandra Day O’Connor. 
A fost o mare prietenă a surorii mele, uimitoarea judecătoare Marianne Trump Barry, care ne-a părăsit cu doar câteva săptămâni în urmă. 
Minunata mea soră și judecătoarea O’Connor au avut un profund respect și admirație fiecare pentru intelectul și corectitudinea celeilalte, Marianne primind Medalia de Onoare ‘Sandra Day O’Connor’. 

Transmitem cele mai profunde condoleanțe și rugăciuni întregii familii O’Connor.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership