« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
3 comentarii

Dan Țop: Sunt foarte puțini studenți care învață
16.02.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare

Prof. univ. dr. av. Dan Țop, de la Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea Valahia din Târgoviște, a avut amabilitatea să acorde un interviu cititorilor JURIDICE.ro.

Av. Alina Matei, Senior Editor JURIDICE.ro

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Dan Țop: Sunt foarte puțini studenți care învață”

 1. eu înțeleg să traduc astfel: sunt foarte puțini studenți dispuși să memoreze.

  • Ioan BUCSA spune:

   Aici cam aveţi dreptate, însă sunt chestiuni care doar trebuie memorate – cum ar fi cotele la moştenire sau termenele de apel/recurs – 5/7/15/30 zile.

   Dar mai degrabă examenele la materii sunt neserioase şi se dau note de trecere pe ochi frumoşi; că dacă ar şti studentul că sunt exigenţi profii, atunci să vezi cum ar întreba, ar căuta şi singuri răspunsuri prin cărţi/net, iar atunci şi 5-ul ăla luat chinuit ar fi valoros(mai există câteva facultăţi tehnice unde un 5 chiar se ia greu, nu intri în sesiune dacă la parţiale nu ai un punctaj minim etc). Cunosc personal o absolventă de drept (nu vreo facultate renumită) care a întrebat care e preţul la donaţie!

   • Consider că nimic nu poate scuza – în ziua de astăzi – vreun examen în facultatea de drept fără cărțile și sursele jurisprudențiale puse la dispoziție.

    Eu pentru diploma Cambridge primeam chiar cu timp de răspuns o săptămână, două, trei – la examene. Examenele nu erau referate. Ci spețe de îți lua creierul foc.

    Și și așa picau. Și și așa nu luai niciodata nota maximă.
    Și și așa e greu, cu toate sursele la dispoziție.
    Altfel, eu nu înțeleg pentru ce tip de litigii și pentru ce tip de probleme de drept pregătesc facultățile de drept studenții de nu-i lasă cu sursele la dispoziție.

    Restul, că se mai memorează niște termene de introducere a unei cereri, aceasta se realizează doar ca o consecință a practicii, nu pentru că în temeiul acestui aspect primești o notă sau alta (adică după ce termini facultatea).

    Plus că poți argumenta că respectivul termen de 15/30 de zile nu e bun, și să ceri aplicarea prioritară a lu CEDO/UE și să obții un alt termen (există jurisprudență CJUE deja). Ca atare, ce rost are să fii evaluat la drept referitor la: care este termenul în care poți depune apel?!?! De parcă oricum, când devii practician, nu ai avea acces la cod la distanță de un click și cu control+search să găsești în niciun minut răspunsul corect aplicabil prima facie (că zisei mai devreme că e posibil să nu fie răspunsul corect tot timpul – mai ales când avem drept UE incident).

    Să te plângi de studenți într-o astfel de situație mi se pare să dai vina pe victimă pentru că a purtat o fustă prea scurtă – mentalitate ce e totuși specifică numai celor nespecializați în drept (sper – că ar fi tragic și misoginistic dacă nu ar fi astfel, adică dacă și cei specializați în drept ar considera că victima a fost vinovată pe motiv de fustă scurtă).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.