Modificări privind compensația lunară a chiriei pentru polițiștii de penitenciare
11.02.2021 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 141 din 11 februarie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 476/C/2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului justiției nr. 482/C/2020 privind stabilirea condițiilor de acordare în beneficiul polițiștilor de penitenciare a compensației lunare a chiriei, precum și a compensației lunare a chiriei pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă unui credit ipotecar/imobiliar destinat achiziționării unei locuințe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței.
Potrivit noilor reglementări, condiția prevăzută de lege pentru compensarea lunară a chiriei este îndeplinită și în cazul în care unitatea se află într-o localitate fără fond locativ corespunzător, iar solicitantul ori soțul/soția sau copiii aflați în întreținere deține/dețin o locuință proprietate personală într-o localitate situată la o distanță mai mare de unitate decât cea în care se află locuința care face obiectul închirierii.
De asemenea, la verificarea îndeplinirii condițiilor de acordare a compensației se va avea în vedere dacă locuința corespunde nevoilor locative ale solicitantului, din perspectiva existenței dependințelor, dotărilor și utilităților necesare pentru satisfacerea cerințelor de locuit ale unei persoane sau familii.
Comisia verifică dacă în localitatea unde polițistul de penitenciare își desfășoară activitatea există un fond locativ corespunzător prin consultarea site-urilor de anunțuri imobiliare și a publicațiilor de specialitate, putând solicita informații suplimentare în acest sens autorității administrației publice locale. Existența sau, după caz, inexistența fondului locativ corespunzător se stabilește, la momentul încheierii contractului, prin raportare la ofertele de închiriere a unor locuințe cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisfac nevoile de locuit ale unei persoane sau familii.
Încetarea plății compensației lunare pentru chirie operează de drept, fără a mai fi necesară emiterea actului administrativ în următoarele cazuri:
– la încetarea contractului de închiriere a locuinței;
– în cazul modificării raportului de serviciu prin mutare/detașare;
– în orice alte cazuri în care nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea compensației lunare a chiriei.
În cazul achiziției unei unități locative care cuprinde pe lângă locuință și o altă suprafață de teren decât cea reprezentând amprenta la sol a acesteia ori cotele-părți de proprietate comună aferente locuinței și drumului de acces, după caz, precum și eventuale alte construcții care nu au destinație de locuință, în contractul de vânzare-cumpărare se menționează, în mod distinct: prețul de achiziție al locuinței, al terenului și al eventualelor construcții care nu au destinație de locuință.
Prețul de achiziție al terenului poate fi evidențiat prin una dintre următoarele modalități:
– menționarea sumei totale corespunzătoare întregii suprafețe;
– indicarea prețului unitar pe m2 de teren;
– menționarea sumei plătite pentru suprafața de teren, alta decât cea reprezentând amprenta la sol a locuinței ori cotele-părți de proprietate comună aferente locuinței și drumului de acces.
În cazul contractelor încheiate anterior intrării în vigoare a prezentului ordin, menţiunile de mai sus se fac prin încheierea unui act adițional la contractul de vânzare-cumpărare.
Dacă din motive justificate nu se poate încheia un act adițional, prețul de achiziție al terenului poate fi stabilit în baza unui raport de evaluare întocmit de către un evaluator autorizat de Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România.
În acest caz, fracțiunea din rata lunară care va face obiectul decontării se determină astfel:
– se scade valoarea avansului din suma ce se are în vedere și se stabilește valoarea în raport cu care se calculează fracțiunea de rată;
– se stabilește cât reprezintă procentual în raport cu valoarea totală a creditului contractat de polițistul de penitenciare. Procentul obținut se calculează prin rotunjire matematică cu două zecimale;
– procentul rezultat se aplică asupra ratei lunare stabilite conform scadențarului de plată, iar valoarea astfel rezultată reprezintă valoarea decontată.
Polițiștii de penitenciare care optează pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă achiziționării unei locuințe sau unui contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate vor anexa la cerere, pe lângă celelalte documente, extrasul de carte funciară, în copie, care face dovada dreptului de proprietate asupra imobilului achiziționat/dovada notării în cartea funciară a vânzării făcută, cu rezerva dreptului de proprietate, în cazul contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate a locuinței în care vânzătorul își rezervă proprietatea bunului până la plata integrală a prețului.
Polițiștii de penitenciare care, până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, au încheiat contracte de vânzare-cumpărare sau contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate au obligația de a depune documentația prevăzută mai sus în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.
Intrare în vigoare: 11 februarie 2021