Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Interviuri, SELECTED, Women in Law

WOMEN IN LAW. Mădălina Irimia Pricop: În viață trebuie să ne definească echilibrul

6 decembrie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Mădălina Irimia Pricop

Mădălina Irimia Pricop

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Mădălina Irimia Pricop, VOINESCU LAWYERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mădălina Irimia Pricop: Vă mulțumesc și eu pentru oportunitatea de a fi intervievată în cadrul proiectului Women in Law, alături de atâtea alte femei remarcabile.

Conștientă de faptul că perspectiva proprie poate nu coincide cu perspectiva persoanelor din jurul meu, tind să cred că mă definește consecvența, disciplina muncii și o oarecare doză de umor și autenticitate pe care încerc să le inserez în tot ce fac.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mădălina Irimia Pricop: Ca în orice altă profesie (nu doar juridică), precum și în orice aspect al vieții noastre, cred că trebuie să ne definească echilibrul. Văd în jurul meu femei foarte implicate și dedicate profesiei, aspect care mă bucură și mă inspiră, deopotrivă.

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Din perspectiva atribuțiilor, a profesionalismului, a pozițiilor ocupate într-un cabinet/societate, a relației cu clienții etc. nu cred că există vreo limitare (poate doar unele autoimpuse) în exercitarea acestei profesii. Pe de altă parte, din perspectiva timpului, implicarea trebuie să fie una limitată, pentru a nu exista derapaje nici spre zona burnout-ului, nici spre o zonă ce ar putea căpăta nuanțe de dezinteres.

Prin urmare, cred că răspunsul poate varia în funcție de factorul de referință.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mădălina Irimia Pricop: Pentru a răspunde, mă limitez deocamdată doar la rolurile de soție/iubită, soră, fiică, nepoată, precum și la cel de profesionist.

Nu cred că există o trecere deplină și determinabilă în timp și spațiu de la un rol la altul. Cele două-trei sau mai multe roluri se pot și întrepătrunde, mai ales pentru persoanele care poate lucrează de acasă sau lucrează împreună cu soțul/soția la birou.

Nu aș putea nici să dau exemple de „filtre” general valabile, întrucât suntem unice, diferite și ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru cealaltă.

Însă, cu parteneri/membri de familie înțelegători și empatici cred că putem să ne desfășurăm fără probleme activitatea profesională, iar, de cealaltă parte, cu colegi/coordonatori înțelegători putem avea o viață de cuplu/de familie împlinită.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mădălina Irimia Pricop: Fără a încerca să ofer răspunsuri cu privire la ce vor femeile să fie, cred că mediul juridic oferă oportunități diverse, respectiv expunere, posibilități de avansare, posibilități de a fi antreprenor, posibilități de dezvoltare financiară etc.

Însă, în mod cert, toate oportunitățile pot fi accesate cu ajutorul voinței și determinării fiecărei persoane.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mădălina Irimia Pricop: Cred că orice persoană trebuie să își asume responsabilitatea pentru alegerile făcute pe plan personal, precum și pentru cele legate de profesie/business. Până la urmă, alegerile ne definesc realitatea în care trăim, precum și cea pe care dorim să o proiectăm, acestea fiind, în fond, singurele asupra cărora avem competență generală, materială și teritorială, fiind esențial să avem grijă cum ne „soluționăm” cauza.

Din perspectiva rolului nostru de a conștientiza alegerile, cred că avem un impact mare asupra clientului, când îi expunem toate consecințele alegerilor făcute sau a celor pe care urmează să le facă, iar clientul alege informat, asumându-și mai ușor riscurile și responsabilitatea propriilor decizii.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mădălina Irimia Pricop: Nu am avut un singur model, ci mai multe, care s-au și schimbat de-a lungul timpului, ca urmare a dezvoltării mele și a schimbării mediului fizic în care am trăit. Astfel, o parte din modele au fost doamna Dorina-Luminița Drexler, profesor de istorie în timpul liceului, doamna Simina Tănăsescu, profesor de drept constituțional și instituții politice, în timpul facultății, doamnele Oana Pellea și Carmen Tănase pe care le admir pentru autenticitatea lor, doamna psiholog clinician principal Niculina Gheorghiță etc.

În multiple situații mi-au servit drept model colegele din cadrul societății în care profesez, prietenele mele, precum și mama și mătușile mele care îmi sunt și sprijin permanent.

Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai importante modele, un izvor de echilibru și înțelepciune, este bunica mea maternă sau Mamaia Ioana, cum îi spunem în familie. 😊

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mădălina Irimia Pricop: La acel moment, am simțit „epoca pandemiei” ca fiind o perioadă dificilă, în principal pe plan profesional. Eram avocat stagiar și am fost nevoită să fac față atât incertitudinii legate de noutatea profesiei, cât și incertitudinii legislative la care toți am fost supuși, precum și temerilor legate de propria sănătate fizică și psihică.

Însă, în final, cred că a fost și o perioadă din care am învățat multe lucruri, nefiind chiar atât de nefastă. Realitatea socială post-pandemică ne-a demonstrat că se pot întâmpla lucruri și mai nocive și destabilizatoare în lume.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mădălina Irimia Pricop: Fiți (în) echilibru!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mădălina Irimia Pricop: Vă mulțumesc și eu pentru dialog și pentru starea de bine pe care mi-ați transmis-o!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB, OMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories