« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members

Modificări importante ale Codului mondial anti-doping 2021 (I) – Instituirea categoriei substanțelor de abuz și sancțiunile specifice
12.02.2021 | Ruxandra ARGĂSEALĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Ruxandra Argăseală

Ruxandra Argăseală

Codul mondial anti-doping (denumit în continuare Codul) este documentul fundamental și universal pe care se întemeiază Programul mondial anti-doping în domeniul sportului.

Argumentele fundamentale care au condus la adoptarea Codului s-au născut din dorința de păstrare a ceea ce este intrinsec valoros în sport. Această valoare intrinsecă este evocată adesea ca fiind ”spiritul sportului”; este esența Olimpismului; este străduința umană de a excela, perfecționând aptitudinile naturale ale fiecăruia. Spiritul sportului este înălțarea spiritului uman, a corpului și a minții, iar dopajul este în mod fundamental contrar spiritului sportului.

Pentru a lupta împotriva dopajului prin promovarea spiritului sportului, Agenția Mondială Anti-Doping (Word Anti-Doping Agency) a adoptat Codul mondial anti-doping în anul 2003, prima versiune intrând în vigoare în 2004. Ulterior, Codul a fost modificat de patru ori.

La Conferința Mondială privind Dopajul în Sport din noiembrie 2019 s-a adoptat o nouă versiune a Codului, care a intrat în vigoare în data de 1 ianuarie 2021.

Sub lumina noilor reglementări anti-doping s-au modificat substanțial consecințele testării pozitive în competiție și în afara competiției pentru existența unei substanțe de abuz.

Potrivit Art. 4.2.3. al Codului (versiunea în vigoare de la 1 ianuarie 2021), substanțele de abuz sunt acele substanțe identificate ca atare în Lista substanțelor interzise deoarece sunt frecvent utilizate în societate în afara contextului sportului.

Următoarele sunt considerate substanțe de abuz în Lista substanțelor interzise 2021:

• cocaina – substanță nespecifică interzisă în competiție, care face parte din Clasa 6 – Stimulanți,

• diamorfina (heroina) – substanță specifică interzisă în competiție, care face parte din Clasa 7 – Narcotice,

• metilendioximetamfetamina (MDMA/”ecstasy”) – substanță specifică interzisă în competiție, care face parte din Clasa 6 – Stimulanți,

• tetrahidrocanabinol (THC) – substanță specifică interzisă în competiție, care face parte din Clasa 8 – Canabinoizi.

Conform definiției oferite de Cod în Anexa nr. 1, perioada ”în competiție” începe la ora 11:59 în ziua anterioară unei competiții în care un sportiv urmează să participe și durează până la sfârșitul competiției și până când procesul de recoltare a probelor pentru această competiție s-a finalizat. Agenția Mondială Anti-Doping poate aproba, pentru un anumit sport, o definiție alternativă a perioadei ”în competiție” dacă o federație internațională oferă o justificare convingătoare că o astfel de definiție este necesară pentru un anume sport.

Art. 10.2.4.1. din Cod (în vigoare de la 1 ianuarie 2021) prevede că atunci când încălcarea unei reglementări anti-doping include o substanță de abuz, dacă sportivul poate face dovada că prezența sau utilizarea au avut loc în afara competiției și fără legătură cu îmbunătățirea performanței sportive, perioada de ineligibilitate (suspendare) va fi de trei (3) luni. Adițional, perioada de ineligibilitate (suspendare) poate fi redusă la o (1) lună dacă sportivul finalizează în mod satisfăcător un program de tratament pentru substanțele de abuz aprobat de Organizația Anti-Doping cu responsabilități privind managementul rezultatelor.

Perioada de ineligibilitate prevăzută de acest articol nu poate face obiectul unei eventuale reduceri în temeiul Art. 10.6. (pentru situația lipsei vinovăției sau neglijenței semnificative).

Art. 10.2.4.1. din Cod (în vigoare de la 1 ianuarie 2021) prevede că atunci când încălcarea unei reglementări anti-doping include o substanță de abuz, dacă prezența, utilizarea sau posesia au avut loc în competiție și sportivul poate face dovada că acestea au avut loc într-un context fără legătură cu îmbunătățirea performanței sportive, perioada de ineligibilitate (suspendare) va fi de doi (2 ani), conform Art. 10.2.2.

Cu privire la aplicabilitatea în timp a dispozițiilor Codului 2021, art. 27.1. prevede că acesta va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Orice caz de încălcare a unei reglementări anti-doping aflat în curs la data de 1 ianuarie 2021 și orice caz de încălcare a unei reglementări anti-doping deschis ulterior datei de 1 ianuarie 2021, întemeiat pe o încălcare a unei reglementări anti-doping care a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2021, vor fi guvernate de reglementările de fond (legea materială) anti-doping în vigoare la momentul la care presupusa încălcare a reglementărilor antidoping a avut loc, iar nu de reglementările de fond (legea materială) anti-doping prevăzute în Codul 2021, cu excepția situației în care completul învestit cu soluționarea cazului stabilește că principiul lex mitior este aplicabil în mod adecvat circumstanțelor cazului.

Toate reglementările procedurale din Codul 2021 se aplică retroactiv, conform Art. 27.2.

Avocat Ruxandra ArgăsealăPIPEREA ȘI ASOCIAȚII

 
Secţiuni: Articole, Content, Dreptul sportului, RNSJ, Selected, Studii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD