« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul securităţii sociale

Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 | Proiect. UPDATE: Publicarea în Monitorul Oficial
10.03.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 238 din 9 martie 2021 a fost publicată Legea nr. 16/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

Pentru anul 2021, bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se stabilește la venituri în sumă de 90.079.743 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 90.079.743 mii lei.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale se stabilește la venituri în sumă de 283.325 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 140.395 mii lei, cu un excedent de 142.930 mii lei.

Bugetul asigurărilor pentru șomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru șomaj, se stabilește la venituri în sumă de 3.375.525 mii lei, iar la cheltuieli în sumă de 3.375.525 mii lei.

Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 este de 5.380 lei.

Cuantumul ajutorului de deces se stabilește, în cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 5.380 lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 2.690 lei.

Începând cu 12 martie 2021 și până la 31 decembrie 2021, cota contribuției este de 17% din contribuția asiguratorie pentru muncă, pentru următoarele persoane:
a) asociat unic, asociați;
b) persoane fizice autorizate, întreprinzători persoane fizice, titulari ai întreprinderilor individuale, precum și membrii întreprinderilor familiale;
c) cetățeni români care lucrează în străinătate, conform legii, și care nu se regăsesc în situația prevăzută la art. 19 lit. h) din Legea nr. 76/2002;
d) alte persoane care realizează venituri din activități desfășurate potrivit legii și care nu se regăsesc în una dintre situațiile prevăzute la lit. a)-c).

Pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea și achitarea drepturilor finanțate din bugetul asigurărilor sociale de stat se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1,1% asupra sumelor plătite, iar pentru drepturile finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se aplică un coeficient de 1%.

Tariful pentru un talon de plată la domiciliul beneficiarilor, în situația în care aceștia au optat pentru plata în cont curent sau în cont de card, este de 2,15 lei și se suportă din bugetul din care se finanțează dreptul respectiv.

Intrare în vigoare: 12 martie 2021

***

Joi, 11 februarie 2021, Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

:: Proiect
:: Anexe
:: Expunere de motive

Cuvinte cheie: ,
Secţiuni/categorii: Dreptul securitatii sociale, Lege 9, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD