Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

WOMEN IN LAW. Ioana Balog: În lumea juridică, se remarcă o semnificativă prezență feminină pe toate palierele, inclusiv în pozițiile de lider

11 decembrie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Ioana Balog

Ioana Balog

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Ioana Balog, VOINESCU LAWYERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW  este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Ioana Balog: Bună ziua și mulțumesc pentru această oportunitate, sunt onorată să particip la acest interviu dedicat femeilor din domeniul juridic, alături de toate femeile deosebite care au luat parte la acest proiect.

Probabil cele mai nuanțate caracteristici care mă definesc, atât ca profesionist, cât și ca persoană, sunt pe de o parte ambiția, care m-a și condus spre profesia de avocat și în specializarea pe care mi-am dorit mereu să o urmez, iar pe de altă parte empatia. Avocatura presupune o constantă muncă cu oamenii, cu clienții care apelează la tine pentru a-i ajuta, astfel că indiferent de dosar sau de client, îmi doresc să mă implic și să ajut cu adevărat.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Ioana Balog: Consider că implicarea femeilor în profesiile juridice nu este supusă unor limitări, astfel cum consider și că nu ar trebui făcută o diferențiere de gen din perspectiva implicării în activitatea profesională. Esențial este cât de dedicată este fiecare persoană muncii sale, cu atât mai mult cu cât în acest domeniu se remarcă o semnificativă prezență feminină pe toate palierele, inclusiv în pozițiile de lider.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Ioana Balog: Nu cred că ar trebui să existe o separare completă între aceste roluri, ci mai degrabă abilitatea de a le îmbina armonios, astfel încât niciunul dintre acestea să nu aibă de suferit. Cu toate că uneori această îmbinare poate fi dificilă, mai ales atunci când, pe lângă munca de birou și instanță, există adeseori situații neprevăzute și urgente, la care prezența ta este obligatorie (spre exemplu în cazul în care profesezi în domeniul dreptului penal), aceste dificultăți pot fi depășite tocmai prin sprijinul și înțelegerea pe care familia – celălalt „rol” – ți-l poate acorda în astfel de momente.

Atenția și implicarea unei femei nu ar trebui să se împartă între carieră și viața personală și familială și consider că este important să fii dedicat carierei, în special atunci când te pasionează ceea ce faci, fără a-ți neglija relațiile personale, precum și invers.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Ioana Balog: Societatea a evoluat și continuă să evolueze astfel încât să nu ne mai confruntăm atât de mult cu problema limitărilor profesionale în funcție de gen. Desigur că pot exista și excepții, inclusiv eu întâlnind anumite piedici în debutul profesional, însă ceea ce este important e să știi cu adevărat ce îți dorești, ca femeie și ca profesionist, și să lupți pentru asta.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Ioana Balog: După cum în mod corect ați surprins și dumneavoastră, vremurile au evoluat până într-un punct în care femeile au curajul să își valorifice potențialul. În această optică, femeile juriste și nu numai, care prin ipoteză au făcut sacrificii și au ales drumul pe care și l-au dorit, cu toate dificultățile inerente, pot servi ca exemple pentru oricine nu are fie încrederea, curajul, ori motivația de a lupta pentru ceea ce își dorește, evitând astfel să cadă în capcana preconcepțiilor induse de experiențele ori nereușitele altora. Până la urmă, fiecare dintre noi ne confruntăm la un moment dat cu un eșec, lucrurile nu merg întotdeauna cum ne-am dori, însă esențial este să ai capacitatea de a trece peste și de a încerca din nou.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Ioana Balog: Aș putea spune că am avut mai multe modele, în funcție de calitățile lor și rolul pe care l-au jucat, precum profesoare, prietene sau colege, până la cel mai important, anume mama. Crescând doar cu ea, am învățat încă de la o vârstă fragedă că femeile sunt ființe extraordinar de puternice și capabile de orice. Ea este exemplul concret pentru mine că ceea ce contează este inteligența, ambiția, perseverența și puterea de a merge mai departe indiferent de piedicile pe care viața inevitabil ți le scoate în cale.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Ioana Balog: Pandemia a fost pentru noi toți o perioadă dificilă și a venit cu sentimente de singurătate și constrângere, însă mărturisesc faptul că, personal, pandemia a fost o perioadă favorabilă pentru mine din punct de vedere profesional. Toate interdicțiile și restrângerile cu care ne-am luptat în acea perioadă mi-au oferit mult timp liber, timp de care am profitat pe deplin pentru studiu și dezvoltare profesională, fiind exact perioada examenelor importante pentru intrarea în profesie.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Ioana Balog: Aș dori să le transmit femeilor din lumea juridică un mesaj de încurajare, să aibă puterea de a depăși obstacolele care inevitabil se ivesc pe parcurs și să aibă încrederea că au capacitatea de a atinge orice obiective își propun.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Ioana Balog: Eu vă mulțumesc pentru această invitație.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership