Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Declinul democrației. Cum am ajuns aici? Twilight of Democracy de Anne Applebaum
16.02.2021 | Doriana TRETA

Secţiuni: Content, Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Doriana Treta

Doriana Treta

Twilight of Democracy[1] oferă explicații concise pentru situația contemporană a valurilor de mișcări naționaliste și pentru amploarea acțiunilor cu caracter autoritar în state precum Ungaria, Polonia, America și Marea Britanie. Autoarea acestei lucrări, Anne Applebaum, este jurnalist și istoric premiat cu Pulitzer. Experiența sa profesională în redacțiile unor publicații precum Washington Post, Economist și The Atlantic, faptul că a locuit în SUA, Marea Britanie și Polonia, iar soțul său este un politician polonez membru al Parlamentului European, îi conferă posibilitatea unei relatări din interior.

Sentimentul că Applebaum împărtășește cu cititorii săi informații din culisele politicii și întâmplări cu personaje centrale puterii este dominant în tonul lucrării. Aflăm, de exemplu, despre petrecerea de la ambasada Ungariei la care a participat Boris Johnson pentru a ciocni un pahar în cinstea curajului lui Viktor Orban de a „ține piept Bruxelles-ului”. Ni se relatează conversații personale cu politicieni si personaje cheie, dar, totuși, Twilight of Democracy este mult mai mult decât relatare jurnalistică mondenă.

Applebaum dezvoltă o explicație simplă dar cutremurătoare pentru declinul democrației. Nu e din vina „prostimii” (rednecks) pe care o vedem protestând la știri împotriva emigranților, a U.E. sau a minorităților. În mod surprinzător, vinovații sunt intelectualii. Intelectualii dezamăgiți de sistemul capitalist și de beneficiile pe care le-au avut de pe urma lui, au ales să se întoarcă împotriva democrației și, în sfârșit, să culeagă roadele. Intelectualii cu predispoziție pentru putere autoritară și aversiune față de o realitate complexă sunt cei cărora li se datorează polarizarea actuală tot mai acută a societății. Ingredientele indispensabile pentru un cutremur asupra valorilor democratice sunt „minciunile de talie medie”[2] pe care să se construiască teorii ale conspirației și antrenarea mijloacelor de comunicare oferite de revoluția digitală. Astfel, se creează un scenariu dezastruos în care arenei discursului politic i se dărâmă zidurile și nimic nu mai este sacru în lupta pentru putere.

TOP 3 CITATE:

Unitatea este o anomalie. Polarizarea este normală. Scepticismul îndreptat asupra democrațiilor liberale este de asemenea normal. Și fascinația autoritarismului este eternă.[3]

Nu este un accident că Partidul Lege și Justiție, cei Pro-Brexit in Marea Britanie, și administrația Trump în Statele United au lansat atacuri verbale la adresa diplomaților și a funcționarilor publici. Nu este un accident că judecătorii și curțile sunt acum subiectul criticilor și al furiei. Nu poate să existe neutralitate într-o lume polarizată pentru că nu pot să existe instituții apolitice și nepartizane.[4]

Toate mișcările politice își încurajează susținătorii să adere, măcar în parte, la o realitate alternativă. Uneori acea realitate alternativă s-a dezvoltat în mod organic; de cele mai multe ori, a fost construită cu grijă, cu ajutorul instrumentelor moderne de marketing, segmentării audienței, și campaniilor în social media.[5]

Ce mi-a plăcut

Twilight of Democracy este o combinație echilibrată de jurnalism care trebuie să captiveze dar în același timp, este meticulos documentat. Lucrarea lui Applebaum reușește să informeze într-un mod clar si complet și, în același timp, nu plictisește.

Ce nu mi-a plăcut

Stilul pe care l-am lăudat în rândurile de mai sus devine obositor după 100 și ceva de pagini. Cartea este alcătuită, după cum am aflat de pe coperta interioară, din mai multe articole anterioare. Într-adevăr, Applebaum scrie cu claritate, dar și cu gândul de a ține cititorul prins, dar acest stil poate să devină contraproductiv la un text de dimensiuni mari. La început, fiecare dezvăluire primea un ”WOW” din partea mea, dar, spre sfârșit, am ajuns să ridic din umeri la „mizeria de sub preș” care mi se arăta la aproape fiecare pagină. Afirmația că tatăl lui Donald Trump a participat la întâlniri Klu Klux Klan aproape că nu mi-a adus nicio tresărire, fiindcă era spre sfârșitul cărții și eu eram deja desensibilizată.


[1] Anne Applebaum, Twilight of Democracy. The Seductive Lure of Authoritarianism, Penguim Random House LLC, New York 2020
[2] Vezi al treilea citat
[3] Unity is an anomaly. Polarization is normal. Scepticism about liberal democracy is also normal. And the appeal of authoritarianism is eternal (p. 56).
[4] It is not an accident that the Law and Justice Party in Poland, the Brexiteers in Britain, and the Trump administration in the United States have launched verbal assaults on civil servants and professional diplomats. It is not an accident that judges, and courts are now the object of criticism, scrutiny, and anger in so many places too. There can be no neutrality in a polarized world because there can be no nonpartisan or apolitical institution. (p. 114).
[5] […] all of them (political movements) encourage their followers to engage, at least part of the time, with an alternative reality. Sometimes that alternative reality has developed organically; more often, it’s been carefully formulated, with the help of modern marketing techniques, audience segmentation, and social media campaign.


Doriana Treta

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti