ANRE. Regulament privind cadrul organizat de tranzacționare a produselor standardizate pe piețele centralizate de gaze naturale
15.02.2021 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 153 din 15 februarie 2021 a fost publicat Regulamentul privind cadrul organizat de tranzacționare a produselor standardizate pe piețele centralizate de gaze naturale administrate de Societatea Bursa Română de Mărfuri – S.A. (Romanian Commodities Exchange – S.A.), din 03.02.2021.
Prezentul regulament stabilește cadrul organizat pentru tranzacționarea gazelor naturale pe piețele centralizate de gaze naturale administrate de Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) în calitate de operator licențiat (BRM), având trei segmente:
– piața produselor standardizate pe termen scurt;
– piața produselor standardizate pe termen mediu și lung;
– piața produselor flexibile pe termen mediu și lung.
Regulamentul se aplică titularilor unei licențe de furnizare sau de trader valabile, emisă de către ANRE pentru comercializarea gazelor naturale titularilor de licență de distribuție, titularilor de licență de înmagazinare din sectorul gazelor naturale și clienților finali care au încheiat, în prealabil, un contract de echilibrare și acces la PVT cu OTS.
Participarea la tranzacționare este permisă în condițiile semnării de către participantul la piață a convenției de participare și a încheierii prealabile a unui acord-cadru cu BRM în calitatea sa de contraparte. Titularii licenței de furnizare sau de trader pot participa la tranzacţionare dacă au încheiat în prealabil un contract de echilibrare și acces la PVT cu OTS.
În privinţa licitațiilor fără casă de clearing/contraparteentru a participa la sesiunile de licitații, participantul trebuie să constituie o garanție de participare în favoarea operatorului piețelor centralizate, în contul acestuia și în cuantumul stabilit de acesta în procedurile specifice de tranzacționare elaborate de BRM.
Operatorul piețelor centralizate este contraparte în tranzacțiile pe termen scurt și în tranzacțiile pe termen mediu și lung realizate prin mecanismul cu contraparte, conform procedurii specifice elaborate de BRM și supuse consultării publice prin afișarea pe pagina proprie de internet.
BRM poate desemna drept contraparte o casă de clearing autorizată.
Contrapartea are rolul de a garanta buna desfășurare a procesului de decontare între clienți prin interpunerea între aceștia, precum și prin sistemul de garanții aplicat participanților la piața centralizată. Contrapartea devine, din punct de vedere financiar, cumpărător pentru participantul la piețele centralizate care vinde și vânzător pentru participantul la piețele centralizate care cumpără și realizează atât facturarea, cât și decontarea cu clienții. Acest proces se caracterizează prin următoarele particularități:
– pot participa toți operatorii economici eligibili să participe pe piața produselor standard pe termen scurt, respectiv cei care semnează acordul de acceptare a MC, pentru piața produselor standard pe termen mediu și lung;
– pentru piața produselor pe termen scurt, sistemul de garantare este cel prevăzut în acordul-cadru încheiat între contraparte și participantul la piață și constă în garanții constituite de participantul la piață în calitate de cumpărător în favoarea contrapărții sub forma unui cont escrow/unei scrisori de garanție bancară sau a altor garanții agreate între contraparte și participant;
– pentru piața produselor standard pe termen mediu și lung, sistemul de garantare va fi cel prevăzut în Regulamentul de compensare, decontare și gestionare a riscului al Bursei Române de Mărfuri în calitate de contraparte;
– atât plata produselor tranzacționate în sistemul contrapărții, cât și executarea garanțiilor în cazul neîndeplinirii condițiilor tranzacției se vor realiza prin debitare directă prin intermediul băncii contractate în acest scop de contraparte, în măsura în care contrapartea și participantul nu agreează altă modalitate de plată;
În ceea ce priveşte ședințele de tranzacționare a produselor, participanții lansează în cadrul acestora oferte de vânzare/cumpărare, constând în perechi de valori cantitate-preț/număr de contracte standard-preț și alte atribute specifice, în limita garanțiilor depuse.
O tranzacție este încheiată în momentul în care o pereche cantitate-preț/număr de contracte standard-preț și alte atribute specifice, ofertată de un participant, coincide cu o ofertă cantitate-preț/număr de contracte standard-preț și alte atribute specifice de sens contrar a altui participant. Anterior încheierii tranzacției, participanții pot ajusta ofertele.
Participarea la piețele centralizate de gaze naturale administrate de BRM este voluntară. Participantul la piața centralizată de gaze naturale se poate retrage din proprie inițiativă de la piața centralizată în baza unei înștiințări scrise, semnate de reprezentantul legal al participantului la piață.
Operatorul piețelor centralizate publică pe pagina proprie de internet tarifele și comisioanele practicate, prezentul regulament, precum și toate procedurile specifice elaborate de BRM asociate activității de administrare a piețelor centralizate de gaze naturale.
Intrare în vigoare: 15 februarie 2021