Secţiuni » Articole
Articole
EssentialsOpiniiRNSJNote de studiuStudii
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Business SELECTED

Noi reguli privind controlul investițiilor în România

12 decembrie 2023 | Roxana ROȘCA, Sergiu PĂUN
Roxana Roșca

Roxana Roșca

Sergiu Păun

Sergiu Păun

Investițiile realizate de investitori europeni în România vor fi supuse autorizării prealabile înainte de implementare, conform noilor prevederi legale. Se instituie o taxă de examinare a cererilor de autorizare de 10.000 de euro.  

Regimul aplicabil verificării investițiilor în România a cunoscut importante modificări prin intermediul unei ordonanțe de urgență publicate în noaptea de 6 decembrie 2023. Printre principalele modificări aduse se numără extinderea controlului investițiilor în România la investiții realizate de investitori europeni, precum și instituirea unei taxe de examinare de 10.000 de euro.

Investitori vizați

Începând cu aprilie 2022, investițiile străine în România sunt supuse controlului Comisiei de examinare a investițiilor străine directe („CEISD”) înainte de implementare. La momentul adoptării, singurele investiții supuse aprobării prealabile a CEISD erau investițiile realizate de investitori din afara Uniunii Europene.

Urmare a modificărilor, controlul investițiilor în România nu mai ține cont de naționalitatea investitorului. În acest sens, vor fi supuse autorizării CEISD investițiile realizate atât de investitori din afara Uniunii Europene, cât și de investitori dintr-un stat membru (inclusiv România).

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Interviuri JURIDICE.ro

Investiții vizate

Noile prevederi aduc modificări importante inclusiv în ceea ce privește tipurile de investiții supuse autorizării.

La momentul adoptării, erau supuse controlului investițiile străine directe (definite drept investiții care confereau investitorului din afara Uniunii Europene controlul asupra administrării întreprinderii locale în care se investea) și investițiile noi, de tip greenfield.

Urmare a modificărilor, investițiile directe (indiferent de naționalitatea investitorului) au fost definite drept investițiile realizate cu scopul de a stabili sau menține legături durabile și directe între investitor și antreprenorul sau întreprinderea căreia îi sunt destinate fondurile pentru desfășurarea unor activități economice în România, inclusiv investițiile care permit investitorului să participe la administrarea sau controlul întreprinderii.

Astfel, sfera de aplicare a regimului pare astfel extinsă și la investițiile care nu conferă un control asupra întreprinderii locale. Mai mult, noile prevederi aduc în prim-plan și relațiile dintre investitori și alte persoane fizice (antreprenori) care urmează să desfășoare activități în România.

Investițiile de tip greenfield rămân în continuare supuse autorizării.

Sectoare economice vizate de procedura de autorizare prealabilă sunt: (i) securitatea cetăţeanului şi a colectivităţilor, (ii) securitatea frontierelor, (iii) securitatea energetică, (iv) securitatea transporturilor, (v) securitatea sistemelor de aprovizionare cu resurse vitale, (vi) securitatea infrastructurii critice, (vii) securitatea sistemelor informatice şi a celor de comunicaţii, (viii) securitatea activităţii financiare, fiscale, bancare şi de asigurări, (ix) securitatea producerii şi circulaţiei armamentului, muniţiilor, explozibililor, a substanţelor toxice, (x) securitatea industriei, (xi) protecţia împotriva dezastrelor, (xii) protecţia agriculturii şi a mediului înconjurător şi (xiii) protecţia operaţiunilor de privatizare a întreprinderilor cu capital de stat sau a managementului acestora.

Pentru a fi supuse aprobării CEISD, valoarea investițiilor trebuie să depășească pragul de 2 milioane de euro. Pot exista excepții de la această regulă în cazul investițiilor susceptibile să afecteze securitatea națională sau ordinea publică.

Noutăți referitoare la procesul de notificare – contribuția de examinare

Noile prevederi introduc o contribuție de examinare în cuantum de 10.000 de euro, care trebuie plătită la momentul depunerii cererii de autorizare. În situația în care CEISD constată neîndeplinirea condițiilor de examinare a cererii de autorizare, contribuția se restituite.

Riscuri în caz de nenotificare

Punerea în aplicare a unei investiții străine directe fără obținerea aprobării prealabile din partea CEISD, precum și nerespectarea sau încălcarea angajamentelor asumate în cazul autorizării condiționate se sancționează cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri totală mondială din anul financiar anterior sancționării.

Suplimentar, investițiile puse în aplicare cu nerespectarea regimului controlului investițiilor în România pot fi anulate în cazul în care se constată ulterior că afectează securitatea sau ordinea publică a României sau este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru UE.

Roxana Roșca, Associate FILIP & COMPANY
Sergiu Păun, Associate FILIP & COMPANY

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership