Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Opinii SELECTED Universitaria

Competențele juridice în legislația învățământului preuniversitar

12 decembrie 2023 | Cristi DANILEȚ
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Literația legală (sau educația juridică, cum deja s-a încetățenit denumirea) și-a făcut loc în învățământul preuniversitar, mai întâi în mod non-formal, prin programul EDUIURIS al asociației VeDem Just și proiectul FAST al UNBR. În ultimii ani, se predă însă, săptămânal, în mod formal: disciplina opțională „educație juridică” se predă azi la 125 de școli, din 36 de județe, pentru 7000 de elevi, de către profesori instruiți în proiectul „Profu` de juridică” al VeDem Just.

Există însă un cadrul legal care începe să fie elaborat și care reclamă ca educația juridică să facă parte dintre materiile predate la școală, fie ca disciplină distinctă, fie inclusă în discipline deja existente în trunchiul comun. Mă refer acum la trei documente:

1. Recomandarea Consiliului UE din 22 mai 2018 privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții (2018/C 189/01) prevede la pct. 6: „Competențele cetățenești înseamnă capacitatea de a acționa în calitate de cetățeni responsabili și de a participa pe deplin la viața civică și socială, pe baza înțelegerii conceptelor și structurilor sociale, economice, juridice și politice, precum și a evoluțiilor și a durabilității la nivel mondial”. Iar la pct 4 prevede: „Cetățenii ar trebui să aibă o abordare critică a valabilității, fiabilității și impactului informațiilor și datelor puse la dispoziție prin mijloace digitale și să cunoască principiile etice și juridice implicate în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor digitale”.

2. Competențele-cheie sunt în număr de opt, enumerate la art. 91 din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar: competența de citire, scriere și înțelegere a mesajului; competența în multilingvism; competența matematică și competența în științe, tehnologie și inginerie; competența digitală, inclusiv de siguranță pe internet și securitate cibernetică; competența personală, socială și de a învăța să înveți; competența civică, juridică și de protejare a mediului; competența antreprenorială; competența de sensibilizare și exprimare culturală.

3. Prin Ordinul nr. 6731/2023 al Ministrului Educației, publicat în Monitorul Oficial nr. 1099 din 6 decembrie 2023, s-a aprobat profilul de formare al absolventului de învățământ preuniversitar. Sunt mențiuni care privesc educația juridică:

La pct. VII se prevăd elementele definitorii pentru competența juridică: „În deciziile și acțiunile sale se raportează la cultura constituțională și la aspectele juridice de bază din dreptul civil, comercial, fiscal și din codul rutier”.

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

La pct. IX, B1 se prevăd descriptorii pentru fiecare nivel:

pentru învățământul primar: „Rezolvă sarcini simple de lucru și conflicte in mediul școlar într-un mod nonviolent, prin utilizarea intuitivă a aspectelor de justiție și a celor care definesc identitatea personală și a grupurilor de apartenență”;

pentru învățământul gimnazial: „Manifestă inițiativă în rezolvarea unor probleme ale grupurilor din care face parte și ale comunității locale, inclusiv în sfera juridică și a ecologiei/protecției mediului; Analizează fenomene și procese sociale, juridice, economice, ecologice, inclusiv rolul îndeplinit de mass-media și realizează proiecții simple privind evoluțiile viitoare ale acestora.”;

pentru învățământul liceal: „Relaționează pozitiv cu ceilalți, în diferite contexte de viață, prin recunoașterea valorii și a demnității propriei persoane și a celorlalți, prin promovarea drepturilor omului, a coeziunii sociale și a nonviolenței, precum și prin cunoașterea elementelor juridice de bază.”

De asemenea, sunt mențiuni care au legătură cu educația juridică și la alte competențe:

– la competența digitală: „Utilizează critic tehnologiile digitale, prin analizarea oportunităților, limitărilor și riscurilor pe care le implică și prin respectarea unor principii — de etică și juridice, inclusiv din perspectivă profesională — care vizează datele personale și proprietatea intelectuală”;

– la competența de sensibilizare: „Analizează criterii de natură etică (adevăr, respect, echitate etc.) privind proprietatea intelectuală (de exemplu, aspecte juridice referitoare la drepturile de autor, brevetarea unor produse etc.), culturală, mediul construit, precum și modul în care sunt folosite acestea de către cetățeni, în contexte sociale și istorice diverse”.

Nădăjduiesc că decidenții vor realiza că de creșterea nivelului de cunoștințe elementare în domeniul legal-justiție predate la școală, în mod sistematic, depinde responsabilizarea tinerilor de azi și adulților de mâine.

Jud. dr. Cristi Danileț
Membru VeDem Just

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale