Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Modificări privind programul de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie
17.02.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Achiziții publice, Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 50 din 15 februarie 2021 a fost publicată Decizia nr. 174/2021 de modificare a Deciziei (UE) 2020/440 privind un program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie.

Având în vedere circumstanțele economice și financiare excepționale asociate răspândirii bolii determinate de Covid-19, Consiliul guvernatorilor a instituit un nou program temporar de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) prin Decizia (UE) 2020/440 a Băncii Centrale Europene (BCE/2020/17).

La 10 decembrie 2020, Consiliul guvernatorilor a decis să revizuiască anumite caracteristici structurale ale PSPP în vederea menținerii unor condiții favorabile de finanțare în perioada pandemiei. Mai exact, Consiliul a decis majorarea pachetului separat total aferent PEPP cu 500 de miliarde EUR, până la o valoare totală de 1 850 de miliarde EUR, și extinderea orizontului pentru achizițiile nete efectuate în cadrul PEPP cel puțin până la sfârșitul lunii martie 2022.

Achizițiile în cadrul PEPP vor fi efectuate în continuare în mod flexibil, în conformitate cu condițiile de pe piață și în vederea evitării unei înăspriri a condițiilor de finanțare care nu este în concordanță cu contracararea impactului în sensul scăderii al pandemiei asupra traiectoriei proiectate a inflației. În plus, flexibilitatea achizițiilor în timp, la nivelul categoriilor de active și între jurisdicții va continua să sprijine transmisia fără sincope a politicii monetare.

Extinderea achizițiilor pe un orizont mai îndelungat reflectă efectele negative prelungite ale pandemiei asupra economiei și inflației. Aceasta permite o prezență continuă pe piață și un sprijin mai durabil din partea stimulului monetar al BCE, având în vedere și perspectivele introducerii unor vaccinuri și proiecțiile macroeconomice actualizate realizate de personalul BCE.

Prin urmare, Decizia (UE) 2020/440 a Băncii Centrale Europene (BCE/2020/17) se modifică în sensul că eurosistemul va institui PEPP ca un program separat de achiziționare. Pachetul financiar total aferent PEPP este de 1 850 de miliarde EUR. Principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul PEPP se reinvestește prin achiziționarea de titluri de natura datoriei tranzacționabile eligibile, cel puțin până la sfârșitul anului 2023. În orice caz, reducerea progresivă în viitor a portofoliului PEPP se gestionează astfel încât să se evite o interferență cu orientarea adecvată a politicii monetare.

Consiliul guvernatorilor deleagă Comitetului executiv competența de a stabili ritmul și structura corespunzătoare ale achizițiilor lunare efectuate în cadrul PEPP, cu încadrarea în pachetul financiar total de 1 850 de miliarde EUR. În special, alocarea achizițiilor poate fi ajustată în cadrul PEPP pentru a permite fluctuații în distribuția fluxurilor de achiziții, în timp, la nivelul categoriilor de active și între jurisdicții.

Intrare în vigoare: 19 februarie 2021

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti