Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

WOMEN IN LAW. Elena Iacob: Femeile sunt o „voce”

13 decembrie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Elena Iacob

Elena Iacob

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Elena Iacob, Head of Legal Compliance în cadrul Alliance Healthcare, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Elena Iacob: Atât în plan personal, cât și profesional, am apreciat firescul. Parcursul meu profesional a fost unul firesc, în care curiozitatea, dorința de cunoaștere, de a crea mi-au fost tovarăși de drum, profesori, iar greșelile, cele mai bune lecții. Cred cu tărie că nu trebuie să ne grăbim, ci să parcurgem fiecare etapă cu bucuria descoperirii, cu asumarea de a greși, cu dechiderea de a evolua și de a primi tot ceea ce ni se întâmplă cu recunoștință.

Și chiar de nu voi fi un far, ci o candelă ajunge,
Și chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge,
Fiindcă m-am străduit să aprind lumina.”
(Nicolae Titulescu)

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Elena Iacob: Femeile se remarcă prin valențe intelectuale deosebite, disciplină, rigurozitate, simț analitic, viziune, pasiune, empatie, simț practic și pragmatic, creativitate. Toate acestea fac ca implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, să se distingă și să aducă valoare. Femeile sunt o „voce” și cred că încă mai este loc pentru ca această voce să se facă auzită.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Elena Iacob: Una din credințele mele este despre măsură ți echilibru. Măsură în toate aspectele vieții este cheia pentru ca diversele roluri pe care ni le asumăm să coexiste în armonie. Trebuie să știm să oferim fiecărui rol timpul, spațiul și emoțiile potrivite. Nu este uțor, cel puțin din experiența personală, dar când am început să lucrez cu mine în mod disciplinat și constant, am descoperit că „Se poate!”.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Elena Iacob: Mediul juridic este extrem de ofertant și provocator, aș putea spune, pentru ca o femeie să își lase amprenta prin calitățile sale: valențe intelectuale, disciplină, rigurozitate, simț analitic, viziune, pasiune, empatie, forță creatoare.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Elena Iacob: Femeile, în general, sunt o voce, o forță creatoare. Uneori, această voce tace. De ce? Discuția poate fi complexă. Femeile jurist, prin formarea profesională, prin dinamica profesiei, pot contribui foarte mult ca orice femeie să își descopere vocea, să lase această voce să spună, să conștientizeze că totul începe din noi, cu valorizarea, cu iubirea de sine, cu înțelegerea și conținerea emoțiilor, cu încrederea în ceea ce pot crea.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Elena Iacob: Ana Aslan, o femeie cu valențe intelectuale deosebite, o „Voce”. O femeie care a crezut într-un vis dincolo de tiparele acelor vremuri, un model de gândire inovativă, unul dintre pionierii gerontologiei mondiale, un om pentru oameni.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Elena Iacob: Pandemia și-a pus amprenta asupra activității și asupra vieții noastre. Compania noastră a reușit să se adapteze rapid, întrucât suntem o parte importantă în circuitul esențial pentru sănătatea oamenilor. În perioada pandemiei distribuția farmaceutică a avut suișuri și coborâșuri, însă am reușit să ne adaptăm noilor condiții, astfel încât medicamentele să ajungă rapid la pacienți, fie că vorbim despre farmaciile de circuit deschis, fie că ne referim la farmaciile de spital.

În plan personal, a fost greu. S-au activat frici, emoții atașate unor experiențe personale trăite în mica copilarie. Totuși, am găsit și partea pozitivă: am experimentat și integrat vulnerabilitatea. Aceasta poate fi o forță uimitoare în procesul de vindecare emoțională.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Elena Iacob: Doamnelor, sunteți minunate! Credeți în voi, lăsați vocea să spună, lăsați forța creatoare să facă lucruri remarcabile pentru comunitatea în care trăim și nu uitați să vă valorizați, să vă iubiți, să fiți blânde cu voi.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Elena Iacob: Mulțumesc cu recunoștință.

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership