Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Articole Cyberlaw Opinii SELECTED

Oportunitatea utilizării inteligenței artificiale în instituțiile publice centrale

14 decembrie 2023 | Silviu Gabriel BARBU, Alexandru Silviu GOGA

Silviu-Gabriel Barbu

Silviu-Gabriel Barbu

Alexandru Silviu Goga

Alexandru Silviu Goga

Introducere

Era digitală a remodelat peisajul profesional, aducând în prim-plan noi tehnologii care pot facilita și eficientiza procesele de lucru. În acest context, inteligența artificială (IA) devine un instrument indispensabil în diferite domenii, inclusiv în sectorul juridic. Acest eseu explorează oportunitatea utilizării IA, cu un accent particular pe instrumente precum ChatGPT și Google Gemini prin BARD, de către un funcționar public în instituțiile administrativ centrale ale României. Prin analiza avantajelor și provocărilor, precum și prin prezentarea unui dialog între un înalt funcționar public și un avocat early adopter al IA, iar acest editorial va sublinia importanța și utilitatea acestei tehnologii în contextul administrativ și juridic.

Utilitatea Inteligenței Artificiale în Context Juridic

ChatGPT: Asistentul Virtual Inteligent

Arbitraj comercial

Jurisprudenta

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

ChatGPT, dezvoltat de OpenAI, reprezintă un model avansat de IA capabil să genereze răspunsuri și texte coezive și relevante în funcție de cerințele utilizatorilor. Pentru un jurist înalt funcționar public, ChatGPT poate servi ca un instrument de asistență în redactarea documentelor, analiza legislativă și chiar în formularea de răspunsuri la întrebările legale complexe. Capacitatea sa de a înțelege și procesa limbajul natural îl face un aliat valoros în interpretarea rapidă și eficientă a textelor juridice.

Google Gemini prin BARD: Analiza și Procesarea Datelor

Google Gemini, prin componenta sa BARD, oferă funcții de analiză și procesare a datelor la un nivel avansat. În contextul administrativ, acest instrument poate contribui la analiza tendințelor legislative, la identificarea pattern-urilor în jurisprudență și la facilitarea accesului la informații juridice complexe. Utilizarea sa în instituțiile centrale poate duce la o mai bună înțelegere a impactului legislativ și la o luare de decizii mai informată.

Argumente pentru Implementarea IA

1. Eficiență Crescută: Utilizarea IA poate reduce semnificativ timpul necesar pentru cercetarea juridică și analiza legislativă, permițând funcționarilor publici să se concentreze pe aspectele strategice ale muncii lor.

2. Acces la Informații Actualizate: IA poate oferi acces rapid la o gamă largă de date și informații actualizate, esențiale în luarea deciziilor juridice corecte.

3. Reducerea Erorilor: Prin procesarea automată și verificarea datelor, IA poate reduce riscul de erori umane în analiza juridică.

4. Personalizare: IA poate fi adaptată pentru a se conforma specificului legislativ al României, oferind astfel soluții personalizate și relevante.

Provocări și Limitări

Cu toate aceste avantaje, implementarea IA în sectorul juridic prezintă provocări, inclusiv:

– Confidențialitatea și Securitatea Datelor: Protejarea informațiilor sensibile este esențială, iar integrarea IA necesită garantarea securității datelor.

– Dependența de Calitatea Datelor: IA este la fel de eficientă ca și calitatea datelor cu care este alimentată. Necesitatea unei baze de date actualizate și precise este crucială.

– Costuri Inițiale de Implementare: Adoptarea tehnologiilor IA poate implica costuri inițiale semnificative pentru formare și infrastructură.

Dialog cu Un Avocat Early Adopter viitor inginer al IA

SBG: „Am observat interesul crescut în utilizarea IA în sectorul juridic. În calitate de înalt funcționar, mă interesează cum poate ChatGPT sau Google Gemini să ajute în activitatea noastră zilnică.”

GA: „Utilizarea IA în practica mea juridică a transformat modul în care abordez cazurile. De exemplu, ChatGPT m-a ajutat să redactez documente juridice și să răspund rapid la întrebările clienților. În plus, Google Gemini m-a sprijinit în analiza tendințelor legislative și a jurisprudenței.”

SBG „Sunt preocupat de problemele de confidențialitate și securitate a datelor.”

GA: „Aceste preocupări sunt valide. Totuși, dezvoltatorii acestor unelte au implementat protocoale stricte de securitate. În plus, adaptarea lor la nevoile specifice ale instituțiilor guvernamentale poate asigura un nivel suplimentar de securitate.”

Concluzie

Implementarea IA în sectorul juridico-administrativ, și în special în rândul înalților funcționari publici, prezintă un potențial semnificativ de a transforma modul în care se desfășoară activitatea cotidiană. Cu toate acestea, succesul acestei implementări depinde de o abordare echilibrată care să țină cont de avantajele, provocările și necesitățile specifice ale mediului administrativ românesc. Adoptarea IA poate fi un pas important spre un sistem juridic mai eficient și mai adaptat cerințelor secolului XXI.

Concluzionând și într-un mod abstract, dacă administrația publică ar fi și sub sprijinul unei inteligențe artificiale competente, am putea asista la un spectacol fascinant de eficiență și automatizare. Imaginați-vă o administrație publică unde deciziile politico-administrative ar beneficia de suportul logicii stricte a inteligentei artificiale. Nu ar mai exista dificultăți în luarea deciziilor, deoarece IA ar putea procesa și analiza date la viteze uluitoare, transformând astfel guvernarea într-un proces mai rapid. În acest viitor, unele dezbateri ar fi între diferite versiuni de software, iar cel mai mare scandal politic ar putea fi un bug neașteptat în ultima actualizare a sistemului! Într-adevăr, un astfel de scenariu ar putea părea mai apropiat de un roman SF decât de realitatea curentă, dar reflectă posibilitățile nelimitate ale tehnologiei și rolul pe care îl poate juca în transformarea guvernării.

Conf. univ. dr. Silviu-Gabriel Barbu
Av. drd. Alexandru Silviu Goga

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale