« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Evaluarea activităţii desfăşurate de Poliţia Română în anul 2020
18.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Miercuri, 17 februarie 2021, a avut loc evaluarea activităţii desfăşurate de Poliţia Română în anul 2020, potrivit unui comunicat.

Lucian Bode, ministrul afacerilor interne: „Îmi doresc foarte mult ca Poliția Română să iasă din paradigma ultimilor 30 de ani, să privească mai puțin către trecut și mai mult către viitor. O Poliție modernă, europeană și un polițist respectat sunt dezideratele unei munci de construcție pe care am pornit-o și mă bazez pe dvs. că îmi veți fi alături. Aici doresc să accentuez: un polițist modern, respectat, integru, un model pentru comunitate sunt obiective prioritare ce pot fi îndeplinite doar printr-un efort comun și conjugat depus de noi toți. (…) În curând vor fi organizate concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere astfel încât să fie asigurate continuitatea și stabilitatea deciziilor. Vreau să precizez și cu această ocazie: în mandatul meu funcțiile nu sunt date, sunt obținute prin concurs de cei care sunt cel mai bine pregătiți.”

Eduard Mirițescu, inspector general adjunct al Poliţiei Române: „Pentru prima dată, în anul 2020, România s–a confruntat cu instituirea stării de urgență. Rezultatele obținute au demonstrat că Poliția Română are capacitatea de a se adapta în acord cu evoluția societății. Acest lucru se datorează fiecărui poliţist, pentru care siguranța comunității, în care își desfășoară activitatea, este o prioritate.”

În anul 2020, pentru protejarea polițiștilor și îmbunătățirea reacției la evenimente, au fost realizate achiziții de mijloace de intervenție, de protecție sau tehnice: 26.000 de pistoale 9×19 mm, 7.600 de maiouri de protecție antiînjunghiere, 7.500 de dispozitive tip Body Worn Camera, 4.000 de bastoane cu electroșocuri, 4.000 de căști de protecție, 400 de dispozitive de blocare trecere auto și aproximativ 6.000 de stații de lucru.

De asemenea, s-a reuşit reînnoirea parcului auto, prin achiziţia a aproximativ 5.500 de autovehicule, astfel încât gradul de dotare a ajuns la 64%.

Au fost executate lucrări de reparații curente la 851 de sedii de poliție, fiind alocate fonduri în valoare de peste 24.000.000 de lei, în creștere cu 15%.

Polițiștii au realizat peste 1.000.000 de intervenții la evenimente, dintre care peste 850.000 au fost la solicitările prin Sistemul Național 112.

Au fost salvate 1.800 de persoane și depistați 12.000 de minori lipsiți de supraveghere, care au fost încredinţaţi familiilor sau tutorilor legali.

Pentru prevenirea criminalității, au fost desfășurate peste 270 de proiecte și campanii, precum și peste 11.000 de acțiuni cu caracter preventiv.

Anul trecut, siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Criminalitatea sesizată a scăzut cu 12%, infracțiunile judiciare înregistrează o scădere cu 14%, iar numărul infracțiunilor stradale a scăzut cu 24%.

În domeniul rutier, în anul 2020, numărul accidentelor grave a scăzut cu 27%, cel al persoanelor decedate în astfel de evenimente cu 12%, iar numărul persoanelor rănite a scăzut cu 33%.

Pentru combaterea criminalității organizate, structurile Poliției Române au desfășurat, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., 1.500 de acțiuni operative, dintre care 493 de mare amploare. În cadrul acestor acțiuni, au fost efectuate peste 4.000 de percheziții domiciliare și au fost reținute peste 1.600 de persoane. A fost dispusă măsura arestului preventiv pentru peste 1.300 de persoane, iar măsura controlului judiciar pentru aproximativ 800 de persoane.

Eforturile semnificative au condus la obținerea celei mai importante capturi de droguri din Portul Constanța: aproximativ 1,5 tone de hașiș şi peste 1 tonă de pastile de captagon, valoarea de piață a acestora fiind de aproximativ 70 de milioane de euro.

În domeniul investigării criminalității economice, au fost desfășurate 32 de operațiuni în dosare penale complexe și au fost efectuate peste 400 de percheziții domiciliare. Au fost constatate peste 16.000 de infracțiuni, fiind cercetate peste 12.000 de persoane, dintre care aproximativ 700 sub măsuri preventive.

În domeniul evaziunii fiscale, valoarea bunurilor indisponibilizate a fost de peste 290.000.000 de lei, iar, în domeniul combaterii contrabandei cu țigarete, au fost capturate peste 56.000.000 de țigarete și peste 20 de tone de tutun.

Rezultate importante au fost obținute și în lupta împotriva grupurilor infracționale, în special a celor violente, fiind destructurate, sub coordonarea procurorilor, importante grupări implicate în violențe stradale sau în spargeri de seifuri și furturi din bancomate.

În domeniul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, în cursul anului 2020, a fost desfășurată Operațiunea „3D GUNS”, fiind identificat un cetăţean străin care, cu ajutorul unor echipamente informatice şi electronice de proiectare 3D, ar fi conceput şi printat arme din material plastic sau polimer cu caracteristicile armelor letale, cu glonţ, semiautomate.

Pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice, au fost desfășurate aproximativ 44.000 de acțiuni și controale, fiind confiscați peste 80.000 de metri cubi de material lemnos.

Rezultatele în combaterea criminalității au fost obținute cu aportul structurilor de suport operativ ale Poliţiei Române, de la aplicarea unor metode speciale de supraveghere sau cercetare, la identificarea criminalistică, suportul analitic, intervenții speciale, cooperare polițienească internațională sau de alte tipuri de activități.

Suportul administrativ al structurilor de financiar, logistic, resurse umane și juridic a contribuit la creșterea gradului de dotare tehnico-materială și la asigurarea resurselor umane, esențiale în desfășurarea misiunilor operative.

Poliţia Română a continuat dezvoltarea unor relații de colaborare cu instituţiile de aplicare a legii, precum și cu organismele internaționale pentru prevenirea și combaterea criminalității, precum INTERPOL, EUROPOL și SELEC.

Instituția a participat, alături de celelalte structuri de aplicare a legii din statele membre UE, la activitățile desfășurate în cadrul platformei EMPACT, precum și la elaborarea de către Europol a Raportului de evaluare a amenințărilor criminalității grave și organizate, în baza căruia vor fi stabilite prioritățile UE pentru următorii 4 ani, în lupta împotriva infracționalității.

Având în vedere cerințele politicii externe și de securitate comună a Uniunii Europene, ONU, OSCE sau NATO, în cursul anului trecut, 49 de polițiști și-au desfășurat activitatea în 9 teatre de operații din zone de conflict.

De asemenea, alți 49 de polițiști au participat la mai multe misiuni de suport operativ în diferite state europene.

În anul 2021, activitatea Poliţiei Române va fi orientată spre atingerea obiectivelor instituționale: destructurare a grupurilor infracţionale organizate, combaterea evaziunii fiscale, a spălării banilor, a infracționalității specifice achizițiilor publice și corupției, a infracțiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală, precum și a traficului de droguri, traficului de persoane, a infracţiunilor contra persoanei, contra patrimoniului, la regimul armelor, muniţiilor şi substanţelor periculoase și a violenței domestice.

De asemenea, polițiștii vor acționa pentru realizarea misiunilor specifice, în contextul restricțiilor instituite la nivel național și internațional, pentru prevenirea și limitarea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea și combaterea ilegalităților silvice și a celor din domeniul cinegetic și pentru clarificarea situației persoanele dispărute.

Totodată, anul acesta, Poliția Română va operaționaliza Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, Centrele de examinare IT (pentru efectuarea perchezițiilor informatice), structurile de protecția animalelor și pentru siguranța școlară, va derula concursurile privind trecerea agenților de poliție în corpul ofițerilor și va accesa şi implementa proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: C. contravențional, Drept penal, Protecția animalelor, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD