« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

Decizie importantă, pronunțată de către Curtea Constituțională
18.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Conform comunicatului de presă din data 17 februarie 2021[1], Curtea Constituțională a României a constatat că sintagma „cu excepția împrejurărilor care privesc existența infracțiunii” din cuprinsul dispozițiilor art. 52 alin. (3) din Codul de procedură penală este neconstituțională. Curtea Constituțională a constatat că dispoziția legală nu este în concordanță cu cerințele de calitate ale legii (claritate, precizie și previzibilitate) și contravine principiului securității raporturilor juridice și principiului autorității de lucru judecat.

Decizia Curții Constituționale prezintă o importanță teoretică și practică deosebită, având în vedere problema centrală de drept supusă dezlegării jurisdicției de contencios constituțional, și anume, posibilitatea ca o chestiune prealabilă, tranșată definitiv printr-o hotărâre judecătorească pronunțată de o instanță civilă (lato sensu), să fie repusă în discuție, în cadrul unui proces penal ulterior.

Motivarea deciziei va permite un comentariu mai amplu asupra soluției Curții Constituționale și a impactului său. Prin această decizie, Curtea Constituțională a soluționat două excepții de neconstituționalitate care au fost conexate, având în vedere identitatea parțială de obiect a acestora.

Societatea Civilă de Avocați STOICA & Asociații l-a reprezentat pe unul dintre autorii excepțiilor de neconstituționalitate în fața Curții Constituționale, prin domnul prof. univ. dr. Valeriu Stoica (Founding Partner), iar din cadrul echipei care a pregătit argumentele de drept au mai făcut parte av. Veronica Dobozi (Partner), av. Andreea Micu (Partner) și av. Constantin Pintilie (Senior Associate). De asemenea, echipa de avocați STOICA & Asociații a colaborat îndeaproape cu domnul av. Călin Toma, care a redactat cererea de sesizare a Curții Constituționale.


[1] A se vedea aici


Cuvinte cheie: , , , , , ,
Secţiuni: CCR, JURISPRUDENȚĂ, Procedură penală, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD