Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Sistemul judiciar

Tribunalul Mureş judecă numai cauzele urgente

14 decembrie 2023 | JURIDICE.ro

Joi, 14 decembrie 2023, Tribunalul Mureş a dat publicității următorul comunicat:

Având în vedere informaţiile recente aduse în spaţiul public, referitoare la intenţia Guvernului României de a adopta un proiect de Ordonanţă de urgenţă în cuprinsul căruia se regăsesc măsuri de natură să încalce principiile funcţionării unui stat de drept, care conduc la afectarea drepturilor personalului din sistemul de justiţie care sunt stabilite prin lege şi  recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive, intrate în puterea lucrului judecat,

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Mureş a hotărât:

Însuşirea punctului de vedere exprimat de Consiliul Superior al Magistraturii prin adresa nr. 23701/14.12.2023, comunicată ministrului justiţiei şi intrarea, începând cu data de 14 decembrie 2023, ora 12,00, pe durată nedeterminată, în forma de protest constând în dispunerea amânării cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent.

La nivelul Secţiei civile a Tribunalului Mureş, cu titlu de excepţie, următoarele categorii de cauze vor continua să fie soluţionate începând cu data de 14 decembrie 2023, ora 12,00: măsuri de protecţie a minorilor în situaţii de urgenţă (Legea nr. 272/2004), tutelă, curatelă, ordin de protecţie (inclusiv revocare), adopţii (Legea nr.273/2004), apeluri în procedurile de delegare a autorităţii părinteşti, ordonanţe preşedinţiale, suspendarea provizorie a executării hotărârii, suspendarea executării hotărârilor, suspendarea provizorie a executării silite, măsuri asigurătorii, internare medicală nevoluntară, revocare internare medicală nevoluntară, grevă, apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de Judecătorii în cauzele stabilite de acestea ca fiind urgente,incidente procedurale privind cauzele de mai sus.

La nivelul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Mureş, cu titlu de excepţie, următoarele categorii de cauze vor continua să fie soluţionate începând cu data de 14 decembrie 2023, ora 12,00: suspendarea provizorie a executării hotărârilor, suspendarea executării hotărârilor, suspendarea executării actelor administrative, suspendarea executării silite, măsuri asiguratorii şi ordonanţe preşedinţiale,incidente procedurale privind cauzele de mai sus.

La nivelul Secţiei penale a Tribunalului Mureş, cu titlu de excepţie, următoarele categorii de cauze vor continua să fie soluţionate începând cu data de 14 decembrie 2023, ora 12,00: cauzele de competența judecătorului de drepturi și libertăți (cu excepția celor care au ca obiect contestația privind durata procesului – art. 4881 – 4886 C.p.p.), respectiv, luarea prelungirea, revocarea, înlocuirea, încetarea de drept, a măsurilor preventive; în materia măsurilor asigurătorii; în materia măsurilor de siguranță cu caracter provizoriu; încuviințarea perchezițiilor, a folosirii metodelor și tehnicilor speciale de supraveghere sau cercetare ori a altor procedee probatorii potrivit legii; procedura audierii anticipate; alte situații prevăzute de lege, cauzele cu inculpați față de care s-au luat măsuri preventive în cauză (în camera preliminară, în judecata în fond și în contestații), cauzele având ca obiect infracțiuni flagrante, cauzele având ca obiect măsuri preventive, măsuri educative, măsuri asigurătorii și măsuri de siguranță (în primă instanță și căile de atac), cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libertate (fond și contestații) – de la caz la caz, la aprecierea titularului completului de judecată), contestații privind liberarea condiționată, în cauzele primite de la Judecătoria Târgu Mureș, contestațiile la executare, atât în fond cât și în calea de atac a contestației – apreciate ca urgente de titularul completului de judecată, cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei (contopiri, infracțiunea continuată etc. – de la caz la caz, la aprecierea titularului completului de judecată), căi de atac extraordinare apreciate ca urgente – de la caz la caz, la aprecierea titularului completului de judecată, cererile de redeschidere a procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate (și arestate în vederea executării pedepsei) art. 469 alin. 2 din Codul de procedură penală, abținerile, recuzările (în cauzele considerate urgente), soluționarea conflictelor (negative sau pozitive) de competență între judecătorii și desemnarea instanței competente – art. 68 alin. 9 Cod procedură penală (în cauzele considerate urgente), alte tipuri de cauze considerate urgente de titularul completului de judecată.

Se vor efectua lucrări în faza de procedură prealabilă doar în categoriile de cauze stabilite prin prezenta hotărâre ca având un caracter urgent şi se vor pronunţa hotărârile în cauzele reţinute în pronunţare până la data prezentei, precum şi în categoriile de cauze stabilite prin prezenta hotărâre ca având un caracter urgent.

Totodată judecătorii Tribunalului Mureş îşi exprimă solidaritatea faţă de forma de protest adoptată de personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex al instanţelor judecătoreşti prin Hotărârea Adunării generale a S.N.G.J. Dicasterial din data de 09.12.2023.

În funcţie de evoluţia evenimentelor, urmează să facem cuvenitele comunicări referitoare la reevaluarea formei de protest adoptate astăzi.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership