Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII

CEDO. Marea Cameră va examina cauza privind reforma din sistemul judiciar din Polonia. UPDATE: Este contrară Convenției încetarea înainte de termen a mandatului unui membru al Consiliului Judiciar Național
15.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Content, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 15 martie 2022, Marea Cameră s-a pronunțat în cauza Grzęda v. Poland.

Cu majoritate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

***

Joi, 18 februarie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat că cele 27 de acţiuni vizând reformele controversate din sistemul judiciar din Polonia vor fi examinate de urgenţă, una dintre ele fiind încredinţată jurisdicţiei sale supreme, Marea Cameră, potrivit unui comunicat.

Astfel, Marea Cameră a CEDO urmează să examineze cauza Grzęda împotriva Poloniei, care se referă la reforma justiției din Polonia, în urma căreia un judecător a fost suspendat înainte de expirarea mandatului, în urma intrării în vigoare a reformei judiciare.

Reclamantul, Jan Grzęda, judecător la Curtea Supremă Administrativă, a fost ales în 2016, pentru un mandat de 4 ani, în calitate de membru al Consiliului Judiciar Național.

Cu toate acestea, mandatul său de membru al Consiliului Judiciar Național a fost încheiat prematur în 2018, ca urmare a intrării în vigoare a unei noi legislații în contextul reformei judiciare la scară largă. Acesta nu a primit o notificare oficială.

În temeiul art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Jan Grzęda susține că i s-a interzis accesul la o instanță pentru a contesta încetarea prematură a mandatului său. El critică de asemenea, potrivit art. 13 (dreptul la o cale de atac efectivă) din convenție, lipsa unei proceduri judiciare sau de alt gen pentru contestarea rezilierii premature.

În prezent există 27 de cereri, depuse în principal în 2018-2021, care ridică probleme legate de diverse aspecte ale reformei sistemului judiciar din Polonia în temeiul legilor care au intrat în vigoare în 2017-2018.

Curtea a decis că ar trebui să se acorde prioritate tuturor cererilor actuale și viitoare privind reclamațiile referitoare la diverse aspecte ale reformei sistemului judiciar din Polonia (categoria I).

Cererile relevante implică, în general, plângeri în temeiul art. 6 § 1 (tribunal independent și imparțial înființat prin lege, acces la o instanță judecătorească, incorectitudinea procedurilor de demitere a judecătorilor și proceduri disciplinare împotriva judecătorilor și procurorilor), al art. 13 (lipsa unei căi de atac pentru a formula plângeri în fața unei instanțe naționale), al art. 8 (dreptul la respect față de viața privată și de familie) și al art. 10 (măsuri disciplinare individuale sau de alt tip pentru a reduce la tăcere judecătorii să critice reforma justiției).

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti