« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CEDO. Marea Cameră va examina cauza privind reforma din sistemul judiciar din Polonia
19.02.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 18 februarie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat că cele 27 de acţiuni vizând reformele controversate din sistemul judiciar din Polonia vor fi examinate de urgenţă, una dintre ele fiind încredinţată jurisdicţiei sale supreme, Marea Cameră, potrivit unui comunicat.

Astfel, Marea Cameră a CEDO urmează să examineze cauza Grzęda împotriva Poloniei, care se referă la reforma justiției din Polonia, în urma căreia un judecător a fost suspendat înainte de expirarea mandatului, în urma intrării în vigoare a reformei judiciare.

Reclamantul, Jan Grzęda, judecător la Curtea Supremă Administrativă, a fost ales în 2016, pentru un mandat de 4 ani, în calitate de membru al Consiliului Judiciar Național.

Cu toate acestea, mandatul său de membru al Consiliului Judiciar Național a fost încheiat prematur în 2018, ca urmare a intrării în vigoare a unei noi legislații în contextul reformei judiciare la scară largă. Acesta nu a primit o notificare oficială.

În temeiul art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Jan Grzęda susține că i s-a interzis accesul la o instanță pentru a contesta încetarea prematură a mandatului său. El critică de asemenea, potrivit art. 13 (dreptul la o cale de atac efectivă) din convenție, lipsa unei proceduri judiciare sau de alt gen pentru contestarea rezilierii premature.

În prezent există 27 de cereri, depuse în principal în 2018-2021, care ridică probleme legate de diverse aspecte ale reformei sistemului judiciar din Polonia în temeiul legilor care au intrat în vigoare în 2017-2018.

Curtea a decis că ar trebui să se acorde prioritate tuturor cererilor actuale și viitoare privind reclamațiile referitoare la diverse aspecte ale reformei sistemului judiciar din Polonia (categoria I).

Cererile relevante implică, în general, plângeri în temeiul art. 6 § 1 (tribunal independent și imparțial înființat prin lege, acces la o instanță judecătorească, incorectitudinea procedurilor de demitere a judecătorilor și proceduri disciplinare împotriva judecătorilor și procurorilor), al art. 13 (lipsa unei căi de atac pentru a formula plângeri în fața unei instanțe naționale), al art. 8 (dreptul la respect față de viața privată și de familie) și al art. 10 (măsuri disciplinare individuale sau de alt tip pentru a reduce la tăcere judecătorii să critice reforma justiției).

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni/categorii: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, VARIA (alte surse), _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD