« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Proiect de lege privind reglementarea tehnologiei blockchain și a contractelor inteligente
23.02.2021 | Lorena-Elena STĂNESCU, Raluca ONUFREICIUC

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Lorena-Elena Stănescu

Lorena-Elena Stănescu

Raluca Onufreiciuc

Raluca Onufreiciuc

În data de 10 februarie 2021[1], senatorul republican Mark Lofgren a prezentat Proiectul de lege nr. 303[2] prin care se urmărește recunoașterea utilizării tehnologiei registrelor distribuite și a instituției contractelor inteligente. Potrivit acestui proiect, cu excepția cazului în care se prevede în mod explicit altfel, părțile care utilizează tehnologia registrelor distribuite pentru securizarea informațiilor au aceleași drepturi ca cele care folosesc pentru securizarea informațiilor mijloace tradiționale.

Mai detaliat, reținem din textul proiectului de lege că, o persoană care, angajându-se în relații care afectează comerțul interstatal sau străin, folosește tehnologia de registru distribuit pentru a asigura securitatea informațiilor pe care persoana le deține sau are dreptul de le a utiliza, păstrează aceleași drepturi asupra informațiilor ca cele avute dinainte folosirii tehnologiei registrelor distribuite. Această regulă nu se aplică dacă părțile au convenit în mod expres alte consecințe juridice în privința tranzacției realizate prin intermediul tehnologiei de registre distribuite.

O altă propunere importantă privește extinderea definiției „contractului” prin includerea înțelegerilor efectuate prin intermediul tehnologiei registrelor distribuite, respectiv, a contractelor inteligente. Prin urmare, în cazul adopării proiectul legislativ amintit, contractele inteligente dezvoltate pe diferite platforme de blockchain, precum: Etherum, Corda sau Hyperledger Fabric, vor produce consecințe juridice recunoscute de către statul american Iowa.

Observăm că, în accepțiunea inițiatorului acestei legi, contractele inteligente sunt încorporate definiției existente a contractelor, fără a se avea în vedere că existe importante diferențe între contractul tradițional și cel dezvoltat pe platformele de blockchain, dintre care cea mai evidentă privește chiar structura lignvistică (limbajul juridic vs. limbajul informatic).

De asemenea, semnificațiile „registrului electronic” și a „semnăturii electronice” sunt extinse astfel încât să includă și accepțiunile corespunzătoare tehnologiei registrelor distribuite.

Proiectul de lege privind reglementarea contractelor inteligente este un pas important în privința recunoașterii consecințelor juridice ale tranzacțiilor și operațiunilor efectuate pe platformele blockchain. Totuși, forma simplistă în care a fost redactat, respectiv, instituțiile tehnologiei registrelor distribuite sunt asimilate în cadrul normativ existent fără a se ține cont de specificitatea lor, poate pune în pericol efortul legislativ global de crearea a unui cadrul legal favorabil sprijinirii inovării în sectorul finanțelor digitale[3].


[1] Jamie Crawley,  Articolul „Iowa Introduces Bill to Level Playing Field for Blockchain and Smart Contracts”, publicat în data de 11.02.2021, pe platforma Coindesk, disponibil aici.
[2] Disponibil aici.
[3] Spre exemplu, a se vedea, Propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele criptoactivelor și de modificare a Directivei (UE) 2019/1937.


Av. dr. Lorena-Elena Stănescu
Av. drd. Raluca Onufreiciuc, SĂVESCU & ASOCIAȚII

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.