Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drepturile omului Legal Days SELECTED Universitaria

[ Cum a fost ] Lansare de carte Răzvan Horațiu Radu la Drept ASE: Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Curs universitar – Ediția a III-a. Fotodocumentar

18 decembrie 2023 | JURIDICE.ro

Marți, 12 decembrie 2023, începând cu ora 16:00, la Academia de Studii Economice (ASE) din București, Sala „Victor Slăvescu”, Clădirea „Ion N. Angelescu”, a avut loc un interesant și reușit eveniment desfășurat cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.
Este vorba de lansarea cărții „Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Curs universitar – ediția a III-a, revăzută și adăugită”, publicată anul acesta la Editura Universul Juridic și avându-l ca autor pe conf. univ. dr. Răzvan Horațiu Radu⁩, reputat magistrat de carieră și apreciat profesor, fost Agent al Guvernului României, cu rang de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO, 2007-2011) și, ulterior, pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE, 2011-2018) și fost Adjunct al Procurorului General al României (iunie 2019 – martie 2020).

Amintim că în anii în care a activat la CtEDO, Răzvan Horațiu Radu a gestionat peste 1.000 de dosare privind România, atât în fața Curții, cât și în fața Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, în faza de executare a hotărârilor CtEDO, țara noastră confruntându-se în acea perioadă cu numeroase probleme sistemice privind dreptul de proprietate, duratele de procedură în materie civilă și penală, neexecutarea hotărârilor judecătorești, jurisprudența neunitară a instanțelor etc., motiv pentru care a încercat să găsească soluții și a inițiat un amplu dialog cu reprezentanții Curții și ai Serviciului pentru Executarea Hotărârilor CtEDO al Consiliului Europei, mediind mai multe întâlniri ale acestora cu reprezentanții autorităților române, în scopul identificării unor soluții care să ducă la reducerea numărului de cauze.

În calitate de Agent Guvernamental pentru CJUE, acesta a reprezentat România în fața Curții și a Tribunalului Uniunii Europene (TUE) în peste 100 de cauze privind diferite tipuri de acțiuni (trimiteri preliminare, acțiuni în anulare, acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor etc.) și diferite tipuri de contencios (cauze fiscale, protecția consumatorilor, cooperare judiciară în materie penală, protecția drepturilor fundamentale, concurență, dreptul muncii etc.), dar și în peste 200 de proceduri precontencioase în fața Comisiei Europene.
Printre victoriile lui Răzvan Horațiu Radu la CJUE se numără: reușita anulării de către Curte a unei decizii a Comisiei Europene care impunea României plata a peste 100 de milioane de euro cu titlu de corecții financiare, obținerea în fața Curții a unor condiții mai bune pentru consumatori în contractele de credit și a unei interpretări mai flexibile a sistemului taxei pe valoarea adăugată și a celui privind taxele vamale, reușita închiderii prin negocieri cu Comisia Europeană a peste 200 de cazuri de infringement care puteau duce la sancționarea României, susținerea unor puncte de vedere care au devenit jurisprudență relevantă în materia mandatului european de arestare ș.a.

Conf. univ. dr. Răzvan Horațiu Radu predă disciplinele Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Jurisprudența CtEDO și Procedura în fața CJUE la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și este cadru didactic asociat la Facultatea de Drept a ASE din București, iar în aceeași calitate, în perioada 2007-2015 a predat și la Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane.
Totodată, ca profesor invitat, a predat la Universitățile din Poitiers și Grenoble și la Universitatea „Hassan al II-lea” din Casablanca.
Din anul 2016 este membru ales din partea României în cadrul Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante.

Autor a numeroase cursuri, monografii și studii în domeniile Drepturilor omului, Dreptului Penal și Dreptului European, publicate în reviste de specialitate juridică, a susținut prelegeri privind Protecția drepturilor omului și Dreptul European la Institutul Diplomatic Român, la Institutul European din România și la Facultatea de Istorie a Universității din București, precum și la Institutul Național al Magistraturii (INM), Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA) și Institutul European pentru Administrație Publică de la Luxemburg.

Lucrarea „Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Curs universitar” reprezintă un instrument de familiarizare cu drepturile și libertățile prevăzute de Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (CEDO) și de Protocoalele sale adiționale, precum și cu modul în care acestea au fost interpretate de CtEDO.
Volumul, având o ținută grafică deosebită și fiind structurat în 26 de capitole, se adresează atât studenților, auditorilor de justiție de la INM, avocaților stagiari care urmează cursurile INPPA, cât și tuturor practicienilor dreptului interesați de aprofundarea domeniului.

Pe lângă analiza drepturilor și libertăților, cititorul interesat are la dispoziție numeroase note de subsol cu referiri jurisprudențiale, unde aspectele enunțate sunt tratate pe larg.
Lucrarea are un pronunțat caracter practic, punând accent pe interpretarea pe care instanța de la Strasbourg o dă drepturilor și libertăților proclamate de Convenție și de Protocoalele adiționale, fiind completate informațiile cuprinse în edițiile din 2021 și 2022, prin actualizarea jurisprudenței – până la data de 10 octombrie 2023 – și analiza Protocoalelor nr. 15 și nr. 16 intrate în vigoare, precum și a art. 17 și art. 18 din Convenție, care au generat, în special în ultimii ani, o practică judiciară bogată.

În cadrul evenimentului – un adevărat regal juridic –, au luat cuvântul, în calitate de invitați speciali, lect. univ. dr. Dragoș Mihail Mănescu⁩, Prodecan al Facultății de Drept a Academiei de Studii Economice din București, jud. Simona Camelia Marcu, Directorul INM, și Oana Florentina Ezer, Agent Guvernamental pentru CtEDO în cadrul MAE, precum și autorul cărții lansate.
A participat un numeros public din care au făcut parte magistrați, avocați, diplomați, universitari, studenți și alți slujitori ai Dreptului și ai Almei Mater.
La finalul manifestării au urmat un moment protocolar și o sesiune de autografe oferite de autor.

* Credit foto: Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice & Editura Universul Juridic.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership