Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri Life SELECTED

Mara Miclea: Este foarte important să facem exercițiul de a sta cu mai multe ipoteze în minte

19 decembrie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Mara Miclea

Mara Miclea

Alina Matei: Mulțumesc, Mara, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Ești absolventă a Facultăților de Drept și Psihologie, în prezent titulară a cabinetului de psihologie Mara Miclea. De ce ai ales Dreptul, de ce l-ai părăsit – alt verb nu am găsit 🙂 – și de ce te-ai dus spre Psihologie?

Mara Miclea: Eu vă mulțumesc pentru oportunitate. Cred că am luat decizia în mod intuitiv, bazându-mă pe ceea ce știam legat de propria-mi persoană – am încercat, mai ales, să mă gândesc la ce valori, ce abilități și ce nevoi am. Clarificându-mi valorile (precum libertatea și empatia), nevoile (precum cea de a înțelege cum funcționează mintea umană, dar și societatea) și abilitățile (de a argumenta, de a asculta), am încercat ca opțiunea mea să reflecte și să înglobeze toate acestea.

În prezent practic Psihologia, prin care simt că reușesc să „pun în practică” mai multe dintre ele; însă îmi place să cred că nu am „părăsit” Dreptul cu totul – sper să pot găsi un mod prin care să îl valorific pe viitor.

Alina Matei: O să încep cu un vers dintr-o poetă care mie îmi place foarte mult – Emily Dickinson: „Creierul mai vast e decât cerul” (scris pe la 1862). Deși nu suntem la o oră de literatură, aș vrea să te rog să ne spui cum privește un psiholog creierul uman.

Mara Miclea: Mă provocați să răspund la una dintre marile întrebări… Cred că îl putem înțelege ca fiind o structură extrem de complexă și fascinantă, o punte între biologie și experiența umană. Din perspectivă psihologică, este centrul de comandă al sistemului nervos, de care depinde întreaga noastră funcționare fizică, cognitivă, emoțională, intelectuală. Este substratul fizic al proceselor mentale; cercetările în neuroștiințe relevă felul în care anumite regiuni din creier sunt responsabile pentru anumite procese (e.g. în planificare, rezolvare de probleme, luare a deciziilor este implicat cortexul prefrontal, dar nu numai etc.)

Psihologia își propune să exploreze modul în care creierul ne influențează experiența subiectivă și comportamentul. Totodată, se explorează felul în care diferiți factori externi, precum evenimentele de viață, pot afecta la rândul lor funcționarea creierului și, implicit, sănătatea noastră mintală.

Între știință și conștiință, cu siguranță, și doar pentru un început de răspuns, e nevoie și de aportul unor cercetători în neuroștiințe, neurologi, psihiatrii, filosofi etc.

Alina Matei: Juriștii lucrează cu actele clientului și reglementările legale. Psihologii cu ce anume lucrează din om sau din afara lui?

Mara Miclea: Cred că lucrează cu întreg peisajul lumii sale interioare – gânduri, idei, valori, vise, emoții, trăiri, impulsuri, comportamente, respectiv exterioare – mediul în care acestea se află, contextul social, economic, cultural, experiențele de viață și evenimentele din afara sferei sale de control.

Alina Matei: Tinerii din ziua de azi aud frecvent de psihologi (fie pe rețelele de socializare, fie prin intermediul unui părinte/rude care merge la psiholog), însă tinerii din ziua de ieri și alaltăieri au trăit cu ideea că a merge la psiholog e echivalentul „nebunului”. Adică însăși ideea de a merge la psiholog este o problemă în sine: să merg sau să nu merg, pare a fi întrebarea. Când ar trebui să meargă oamenii la psiholog, în opinia ta? Și, mai ales, cum să ne dăm seama că poate exista o problemă pe care noi să nu o vedem?

Mara Miclea: Ca „regulă generală”, cred că cea mai bună întrebare pe care ne-o putem pune este „Îmi afectează funcționarea?” sau „Are un cost pe viața mea?” – dacă răspunsul este „Da” (de pildă, am pierdut relații, pierd somn, pierd experiențe din cauza aceasta), ar putea fi de ajutor un specialist.

Alina Matei: A da de un psiholog bun ține de noroc. Cum găsești psihologul bun, potrivit?

Mara Miclea: Eu consider că sunt importante trei aspecte: 1. Să fie priceput/(ă) și să aibă experiență cu acel tip de probleme pentru care persoana apelează la psiholog (expertiză). 2. Să aibă o școală de formare (e.g. terapie cognitiv-comportamentală, psihanaliză etc.) în raport cu care persoana să fie receptivă. 3. Să aibă un stil și o abordare cu care persoană rezonează (e.g. un stil mai directiv versus unul consultativ). Potrivirea este importantă – studiile confirmă că relația terapeutică este unul dintre factorii esențiali pentru eficacitatea psihoterapiei.

Alina Matei: Expresii gen „Ești cu capu! Ești cucu! Ai o problemă, mergi și te cată la cap!”, venite din partea apropiaților, ar putea exprima plastic un posibil diagnostic dat de un psiholog? Adică problema este atât de evidentă, încât nu trebuie să ai ochi de profesionist, dar pentru rezolvarea ei e musai intervenția unui profesionist. Așa cum avocatul este primul judecător al unei cauze, la fel cei din jurul sunt primii psihologi?

Mara Miclea: Da, cred că e vorba tot de acel „cost” pe care îl putem vedea (și) în relație cu ceilalți, cu mențiunea că, uneori, ei sunt cei care îl plătesc.

Alina Matei: De când ne naștem până murim suntem supuși manipulării. Fără a fi o problemă de matematică, te întreb câte tăișuri are sabia manipulării? 🙂

Mara Miclea: Cred că are (cel puțin) două tăișuri – că adesea suntem prinși între percepție și reprezentare, între informații factuale și propriile credințe, între dorința noastră de a fi flexibili și propriile limite. Cred că e foarte important să ne punem întrebări, să facem exercițiul de a sta cu mai multe ipoteze în minte fără să ne grăbim să tragem o concluzie și, în același timp, să fim conștienți de propria vulnerabilitate.

Alina Matei: Avem buton de resetare ca laptopul? Eu cred că da. Răspunsul e iubirea. Cu inițiale, precum în cazul unor bijuterii Faberge gravate cu inițialele bijutierului. Tu ce părere ai? Care e butonul?

Mara Miclea: Sunt total de acord, și eu cred asta. Un altul cred că este libertatea, mai ales libertatea de a ne alege atitudinea în fața oricăror circumstanțe. Cuvintele lui Viktor Frankl sunt o busolă pentru mine, el spune: „Între stimul și răspuns există un spațiu. În acest spațiu se află puterea noastră de a alege un răspuns. În răspunsul nostru se află creșterea și libertatea noastră”.

Alina Matei: Vin sărbătorile: Crăciun, Anul Nou, mâncare multă, băutură, relaxare. „Anul nou este poarta prin care problemele tale sunt transportate dintr-un an în altul” (Goethe). Suntem buni transportatori sau buni cărăuși?

Mara Miclea: Spunea A. Einstein că „Nimic nu se întâmplă până când se mișcă ceva”. Deci, trebuie să mișcăm ceva.

Alina Matei: Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit de la părinții tăi și dacă tu ai dat vreun sfat părinților tăi?

Mara Miclea: În moduri diferite, ei și mentorul meu mi-au spus, drept sfat, să nu iau sfaturi (decât dacă sunt îndeplinite cel puțin două condiții: cine îți dă sfatul să te cunoască, pentru a putea da un sfat personal, nu unul general, „rețetar”; să admiri persoana respectivă sub aspectul sau pe domeniul vieții pe care îți dă sfatul). E unul dintre puținele sfaturi pe care îmi permit să îl ofer și eu mai departe.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J și pentru cei care fac J.

Mara Miclea: E minunat că lucrați să construiți o comunitate – crează șansa unor întâlniri care, dacă ai puțin noroc, îți pot schimba uneori cursul vieții, fie că e vorba de o oportunitate, un mentor sau un prieten.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Mara Miclea: Mulțumesc mult de tot!

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership