Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

WOMEN IN LAW. Adina Banea: Nu cred că femeia are un rol limitat nici cotidian, ori cu atât mai mult profesional

21 decembrie 2023 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Adina Banea

Adina Banea

Alina Matei:Mulțumesc, stimată doamnă Adina Banea, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Adina Banea: Întotdeauna am avut o perseverență aparte, indiferent de domeniul in care m-am aflat la momentul respectiv.

Pe de altă parte, sunt extrem de ambițioasă, nu prea există target propus pe care sa nu-l ating. Altfel, mereu încep lucruri mari, sau imi propun target înalt, nu vad niciodată jos, mereu mă uit in sus.

Sunt progresistă si evoluționistă, dacă pot spune așa, si iată c-am putut! 🙂 Prea perfectionista cateodata, ceea ce uneori imi mai încurcă planurile, ori mai degrabă termenul stabilit pentru finalitate.

Știind toate astea despre mine, încerc să îmi aleg colaboratori si colegi care să mă mai aducă cu picioarele pe pământ, și astfel, având mai multe opinii si nu doar a mea, consider eu că lucrurile pot merge mai eficient si mai productiv în direcția dorită.

În trei cuvinte, rezumând, regula celor trei p: perseverent/progresist/perfecționist – în sensul bun al cuvântului – cam asta ma caracterizează din punct de vedere profesional.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Adina Banea: Nimic nu ne limitează in prezentul actual, așa văd eu lucrurile. Dacă vorbim despre diferențele inerente existente între femei si bărbați, eu marșez si chiar cred din suflet, în egalitate. Ce nu poate face unul, face celălalt. Distribuirea rolurilor, în funcție de capacități.

Personal, în genere, eu lupt pentru dreptate, iar principiile mele de viață fundamentale, neschimbabile în veci, se reflectă în a respecta Omul, in principal, indiferent de alte detalii native, caracteristice lui- în speță sexul, nația, ori obișnuința sexuală, despre care consider că întotdeauna ar trebui să fie la nivel intim și nu neapărat proclamat. Ne impunem în societate prin ceea ce suntem, prin beneficiile aduse, prin aport personal, nefiind în niciun fel relevant societății ce se-ntâmplă în dormitorul de acasă al fiecăruia dintre noi.

Astfel, subsumat, nu cred ca femeia are un rol limitat nici cotidian, ori cu atat mai mult profesional, iar implicarea noastră in aria juridicului, consider ca este absolut benefica societății, din orice punct de vedere am privi lucrurile.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Adina Banea: Procesul de trecere a unei femei juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului implică o serie de filtre și provocări pe care trebuie să le depășească pentru a asigura că niciunul dintre aceste „roluri” nu este afectat de prejudicii majore. Acest proces poate fi complex și necesită sprijin și înțelegere din partea familiei, colegilor, a mediului de muncă, în general.

Un prim pas important este să se asigure că femeile juriste au acces la sprijinul necesar pentru a-și gestiona viața personală și profesională. Acest sprijin poate veni sub forma unor programe mai flexibile de lucru în anumite perioade, precum maternitatea, posibilitatea de a lucra de acasă, și alte politici care facilitează un echilibru sănătos între muncă și viața personală.

În plus, este esențial ca mediul de lucru să fie unul inclusiv și să ofere suport pentru femeile juriste care doresc să avanseze în carieră. Acest sprijin poate include posibilitatea de a avea mentori, programe de dezvoltare a abilităților de lider și o cultură organizațională care să promoveze egalitatea de gen și să reziste la discriminare.

Un alt aspect important este eliminarea prejudecăților de gen și a stereotipurilor din mediul juridic, fapt ce poate fi realizat prin crearea de programe de conștientizare și educație privind egalitatea de gen și respectarea diversității, astfel încât femeile juriste să poată fi evaluate și recunoscute pe baza realizărilor lor profesionale, fără nicio influență negativă din partea prejudecăților de gen.

În același timp, în tranziție de la viața personală la cea profesională, cel mai probabil consider ca femeile ar trebui să fie încurajate să-și dezvolte și să-și exploateze rețelele de sprijin, care pot include alte femei juriste care au trecut prin aceleași provocări și care astfel, pot oferi sfaturi și îndrumare valoroase.

În final, în timp ce este important ca femeile implicate în domeniul juridic, să primească sprijin și înțelegere din partea mediului de lucru, devine esențial ca acestea să fie percepute nu numai ca și profesioniste de succes, ci și ca persoane care au în paralel, o viață personală bogată, la fel de importantă. Respectarea echilibrului între viața personală și cea profesională și recunoașterea valorii aduse de femei în ambele sfere este crucială pentru a asigura că niciunul dintre aceste „roluri” nu este afectat de prejudecăți majore.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Adina Banea: Mediul juridic a evoluat semnificativ în ceea ce privește oportunitățile oferite femeilor. În trecut, femeile întâmpinau bariera profesională datorită unor prejudecăți de gen și bariere culturale. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, am observat o schimbare semnificativă în acceptarea și încurajarea prezenței femeilor în domeniul juridic.

Astăzi, femeile au acces la o gamă largă de oportunități în domeniul juridic, inclusiv dreptul la educație juridică de calitate, posibilitatea de a avansa pe scara profesională și de a ocupa poziții de conducere. Femeile au demonstrat abilități remarcabile în diferite aspecte ale dreptului, de la practica privată la mediul academic și la roluri în sistemul de justiție penală și administrație publică.

Cu toate acestea, există încă provocări care pot afecta oportunitățile femeilor în domeniul juridic, cum ar fi discrepantele salariale, lipsa de reprezentare în pozițiile de conducere și dificultățile de menținere a echilibrului între viața personală și cea profesională. Este important să continuăm să dezvoltăm un mediu juridic inclusiv și echitabil, care să ofere oportunități egale pentru femei și să recunoască și să valorizeze contribuțiile acestora în acest domeniu.

Adesea, este necesar ca firmele de avocatură și organizațiile juridice să promoveze in continuare politici și culturi care să sprijine echilibrul între viața personală și profesională, să creeze oportunități de mentorat și de avansare în carieră pentru femei, și să combată orice formă de discriminare de gen.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Adina Banea: Rolul femeilor juriste în înțelegerea faptului că fiecare este responsabil de alegeri proprii, atât profesionale, cât și personale, este unul extrem de semnificativ.

Deschid o mică paranteză, subliniind faptul că, în genere, rolul femeii în societate este unul însemnat. O analogie adesea prezentată în diverse contexte, este aceea că fără femeie, planeta ar pieri, planeta ar fi goala. Pustie. Căci fără noi, femeile, n-ar exista oameni, nu-i așa? Alți oameni mici mereu.

Consider că femeia vine în completarea bărbatului și viceversa. Nu sunt un militant feminist în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă lupt pentru dreptate și respect. Principiile mele de viață dupa cum am mai spus, sunt fundamentale și se bazează pe respectarea demnității umane, indiferent de sex. În timp ce recunosc și apreciez contribuțiile bărbaților în societate, cred că femeile au totuși un rol esențial în evoluția acesteia. Femeile aduc o altă maturitate în gândire, o întorsătură analogică diferită în interpretarea faptelor și o abordare distinctă în înțelegerea unor situații, inclusiv sau în special, în domeniul juridic. Pentru că, în sfera juridică, femeile excelază în trăsături precum percepția, empatia, intuitivitatea, capacitatea de convingere și răbdarea. Un iter criminis, exemplificând în concret, va fi mult mai eficient interpretat și așezat în ecuație, mult mai intuitiv adaptat realităţii faptice, prin analogie și percepție, de către o femeie, decât de către un bărbat.

Astfel aș sublinia faptul că noi, femeile, in aria juridică, nu suntem doar în completare, ba chiar excelăm, datorită beneficiului caracteristicilor noastre native.

În contextul evoluției societății actuale, apreciez gestul și înțelepciunea bărbatului ce se reflectă în împărțirea zonelor de putere, de a recunoaște și de a ceda un loc important femeilor in domenii în care acestea pot contribui la progres într-un mod mai rapid și, probabil, și mai eficient. Este vorba în concret fix de distribuirea rolurilor, de care vorbeam un pic mai sus.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Adina Banea: De-a lungul timpului, m-am descoperit ca fiind destul de vizuală și vocală, de a-mi exprima opinia și de a contribui atât cât pot eu la schimbare și îmbunătățire. La evoluție. Aceasta m-a condus către aprecierea și recunoașterea femeilor remarcabile care au avut capacitatea de a realiza lucruri extraordinare, deschizând uși spre evoluție și inovație. Nu aș spune că am fost neapărat inspirată, ci mai degrabă, am fost fermecată și am aplaudat cu entuziasm eforturile și realizările acestor femei remarcabile. Și, uitându-mă la exemple uluitoare din lumea spionajului, căci la asta mă refer în fapt, pot identifica exemple multiple de femei care și-au pus amprenta în moduri complexe și profunde asupra istoriei.

Personal, sunt încă fascinată de curajul, ingeniozitatea și determinarea unor femei precum Virginia Hall, Nancy Wake și Josephine Baker, care, deși și-au început cariera într-un domeniu al artei, au reușit să lase o urmă durabilă în istorie mai degrabă prin activitățile lor secrete și remarcabile din spionaj. Devine interesant de remarcat cum abilitățile aparte, ori/și talentul lor excepțional au putut avea un impact atât de neașteptat de puternic asupra evoluției societății umane.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Adina Banea: Perioada pandemiei a reprezentat o provocare atât din punct de vedere personal, cât și profesional. Din perspectivă personală, această perioadă a fost dificilă, deoarece sunt o persoană extrem de socială și extrovertită, iar distanțarea socială și necesitatea de a ne adapta la un soi de singurătate, hai să spunem, reprezintă aspecte unde am avut ceva dificultăți.

De asemenea, munca de acasă a adus cu sine o schimbare de ritm și de confort la care a trebuit să ne adaptăm, aspectul pozitiv al acestei perioade, spre exemplu ar putea fi și faptul că noi toți am fost nevoiți să dezvoltăm abilități digitale și să descoperim resursele benefice oferite de tehnologie. Astfel, am deschis ochii și mintea și am deprins aripi din zbor, într-o exprimare mai poetică.

Mulți dintre noi am simțit acest impuls de a explora și de a ne adapta la noile cerințe digitale, cu toate provocările pe care le-au adus acestea, un lucru extraordinar de bun.

În plus, pandemia a avut impact puternic si asupra relațiilor interpersonale, apropiind unele cupluri, ori dimpotrivă clarificând perspectivele diferite ale altora. Perioada covid a apropiat foarte mult oameni ce se aflau poate în derivă, dar care se iubeau încă, fără a mai conștientiza acest lucru, iar pe de altă parte, a separat pe veci cuplurile ce n-aveau ce căuta împreună în aceeași viață, în această viață, mai exact. Din punct de vedere profesional, pandemia a impus o evoluție și o adaptare accelerată la noile cerințe, contribuind la progresismul domeniului.

Per ansamblu, deși rata de mortalitate a fost ridicată, pandemia a adus atât separare cât și unitate în cadrul relațiilor umane, și a determinat schimbări semnificative în abordarea profesională.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Adina Banea: Da, noi putem!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Adina Banea: Asemenea!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership